Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pada monitor????
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-06-2007, 22:24   Pada monitor????

Na dole mam trzęsący się pasek o wysokości ok. 5cm. na całej szerokości, czyżby zdychał mój Flatron F700B ;(
Fakt, ma 5 lat i myślałem o zmianie na lcd ale nie przed urlopem :evil:

assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-06-2007, 22:40   

hihi Emf jak sie wybierzesz LCD to daj znac jaki postaram ci sie zalatwic w korzystnej cenie ;-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 29-06-2007, 00:05   

ja w moim flatronie miałem "podobne" objawy ... siadły tranzystory odchylania poziomego
naprawa kosztowała 100zl i monitor po tej "reanimacji" żył ok rok po czym objawy powróciły .... ( naprawy dokonał prawdziwy pro elektronik ) wniosek trupa można reanimować ale nie na długo ...

radze się powoli czaić na zakup nowego monitora ( osobiście polecam monitory EIZO )

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-06-2007, 05:36   

MupiK napisał/a:
hihi Emf jak sie wybierzesz LCD to daj znac jaki postaram ci sie zalatwic w korzystnej cenie ;-)
Mnie też załatw!
Tak na poważnie, szukam dobrego LCD 19...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 29-06-2007, 06:51   

polecam Monitor LCD 19" Belinea 1980S1 bardzo fajny monitorek, ja mam ten poprzedni model 101920C ktory zostal zastapiony wlasnie tym 1980S1 :bambam:

avenger85 

Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 29-06-2007, 08:53   

tylko i wyłącznie EIZO :)

http://sklep.benchmark.pl/pelny_31905.html

nie będę też porównywał EIZO do LG czy samsunga bo takie porównanie jest po prostu nie na miejscu to nie ta klasa :)

MupiK 

Wysłany: 29-06-2007, 09:22   

SAMSUNG 226 BW na matrycy S :-)

Dosyc fajne sa ASUSY 19/20/21 z seri MW bardzo przystepne cenowo

LG z seri 53tr tez daja rade

EIZO jest poza zasiegiem prawie kazdego uzytkownika jesli chodzi o nowy a kupowanie uzywanego mija sie z celem

Belinea robia calkiem dobry sprzet ale ... zaleznie od modelu sa rozne podzespoly tzn lg/samsung/philips itp

Zreszta samsung zaczyna te same jaja robic i oznaczenia zlikwidowal zeby nie wiadomo bylo co sie kupuje :sciana:
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-06-2007, 09:26   

EIZO, jest dobre to fakt, ale czasami też ma wygórowane ceny, nie "współgrające z jakością obrazu". Nie mówie, że są złe. Jako monitory są bardzo dobre, ale inni producenci stoją na tej samej klasie, a ceny mają niższe.

Miałem tez ViewSonic i w pórównianiu z moim domowycm Samsung 913N (http://www.allegro.pl/item208532801_samsung_syncmaster_913n_1_5_roku_na_gwarancji.html) ViewSonic miał ciut lepsze barwy.

Ale o samsungu 913n nie mogę złego słowa powiedzieć ;) Chodzi, dobrze świeci, mam go ustawionego na ~20% ze 100% jasności, bo już mnie razi.

LG chmm wystarczy zobaczyć czego jest najwięciej jako uszkodzone na allegro ;)
LG góruje.

Ale co osoba to inne poglądy ;)

A co do paska na dole w flatronie. Miałem flatrona i działo się tak samo. To jest sprawa z odchyleniem, a dokładniej konczy się w nim trafopowielacz (transformator wysokiego napięcia). Koszt 100-150zł. Zazwyczaj elektrolit z kondensatorów wyparowywuje z czasem i trafo zaczyna "strzleać".

Notabene miałem Eizo 17 calowy - model F50? Kurka już nie pamiętam, dawniej to było to włąśnie raz po raz strzelał, obraz się kurczył. Po jakimś miesiącu po włączeniu co 1 min strzelał. Później już co chwilę. Trafo padło. Monitor oddałem komuś za 50zł, nie opłacało się naprawiać.

Emf 

Wysłany: 29-06-2007, 19:21   

Myślałem o T A K I M

Tylko to po wakacjach bo trzeba gdzieś jechać odpocząć i nie będę miał kasy.

assistance   Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-06-2007, 21:30   

Emf napisał/a:
Myślałem o T A K I M

To chyba 17", trochę za mały jak dla mnie...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 01-07-2007, 14:19   

Co myślicie o tym:
http://www.allegro.pl/ite...a_gw_lodz_.html

albo o tym:
http://www.allegro.pl/ite...iej_.html#photo

lub:
http://www.allegro.pl/ite..._jacka_fva.html

assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 02-07-2007, 09:06   

Belinei nie znam, ale kiedyś za czasów CRT, Belinea mi się tak sobie kojarzyła, nie wiem jak z LCD.

Moim zdaniem Asus będzie z tej stawki najlepszy. LG chmm ja już pisałem kiedyś, warto zobaczyć na allegro w dziale uszkodzone. LG jest tam dużo. Możliwe, że poprostu dużo wiary to kupuje i stąd duża ilość uszkodzonych.

Jednak moim zdaniem wziąłbym Asusa.

Alfista 

Wysłany: 02-07-2007, 11:18   

a moj sie spalił w srodku sesji jakby nie miał lepszej chwili :lol:

migał migał az wkoncu zamilkł i zdechł, fakt faktem ze mial 7 latek :lol:

nie lubie wydawac kasy na kompa wiec pojechalem do serwisu i krzyczą 100 :dzialko: :evil: ;D no to ja na to po gazete z ogłoszeniami (kochane anonse :D )

no i mam tez baniak ale nowszy i HP 17" lepszy od mojego starego, smiga az miło a dalem za niego 5 dych :bambam:

avenger85 

Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 02-07-2007, 12:08   

Emf napisał/a:
Co myślicie o tym:
http://www.allegro.pl/ite...a_gw_lodz_.html

albo o tym:
http://www.allegro.pl/ite...iej_.html#photo

lub:
http://www.allegro.pl/ite..._jacka_fva.html

emf rozumiem że cena jest kusząca ale np. ja bym w życiu nie kupił 19 calowego monitora LCD za 500zl z allegro ....
to są najtańsze monitory w swojej klasie i może się okazać że nie sprostają one twoim wymaganiom ...żaden z nich nie ma nawet cyfrowego złącza DVI tylko analogowe D-sub

jak chcesz kupić lcd-ka to idź do sklepu i popatrz jaką te monitory dają jakość obrazu i wtedy będziesz miał punkt odniesienia bo wrzucać linki i czytać opisy na allegro to jest trochę bez sensu

i nie kupuj najtańszego monitora bo się przejedziesz ... wywali ci martwy pixel (np czerwony) na środku ekranu i się skończy zabawa a gwarancja tego nie uznaje
i tym sposobem zaoszczędzając 200 zł będziesz się patrzył na czerwoną kropkę przez najbliższe lata :)

Alfista 

Wysłany: 02-07-2007, 12:31   

dokladnie jak mowisz, jak mi monitor siadł to tez przeszła mi przez głowe mysl o kupnie takiego płaskiego za 500zł ale ze trafilem na uczciwego sprzedawce w sklepie komputerowym gdy zadalem pytanie o wadach tych monitorow to mnie ladnie poinformował ze moze on stracic pixele albo dzis albo jutro albo za mc albo za rok takze jednak zrezygnowałem z zakupu ;D

unknown 

Wysłany: 02-07-2007, 18:43   

przy takiej usterce, emf, nie naprawiaj, dziś to nieopłacalne... ja kiedyś w jednym też miałem usterkę, gdzie leciał wzmacniacz wizyjny lub jego otoczenie, w końcu jak siadał monitor to w ciemno kupowałem scalak i elementy za około 30 zeta i lutowałem, zawsze to samo... działa parę lat do pierwszego padu , potem już co rok potem co 4 miechy ten wzmak zmieniałem aż się wqr... jak się takie jaja dzieją czy paski to często jest to efektem tylko... elektronika leci bo np powiedzmy zwarcie w kineskopie się robi (niedokładne określenie) co często jest wadą fabryczną i doipero po latach zaczyna palić elektronikę coraz lepiej... zwłaszcza w tanich monitorach z pewnego okresu made in china... a dziś choćby używane dobre lcd 19 są tanie a parametry mają spoko
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

KRET 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 04-07-2007, 10:06   

Ja osobiście przerabiałem kilka LCD'ków od pierwszych samsungów (samtron) 15" przez NEC, HP i osobiście polecam wszystkim znajomym Samsungi....

Agroturystyka Puszcza Notecka

www.puszcza-notecka.pl
     assistance

MupiK 

Wysłany: 04-07-2007, 16:53   

Anowie jak ktos szuka LCDka :P to tak 1919s hmmmm troche kiepsciaw lepiej 1953tr:]
Co do asusua linku cena bardzo wygorowana ma takie taniej ;-)

http://www.allegro.pl/sho...7916&gr_id=4312

tu macie linka do jednych z naszych aukcji... na stanie jest teog wiecej aciagnac mozna praktycznie wszystko...
Ceny na Allegro sa zawyzone oczywiscie :]
Jak ktos chce monitorek zapraszam na PW albo GG ostatnio nie mam czasu tu zagladac:/
     Moneta

Odpowiedz do tematu