Pada monitor???? |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-06-2007, 22:24 Pada monitor????
|
|
|
Na dole mam trzęsący się pasek o wysokości ok. 5cm. na całej szerokości, czyżby zdychał mój Flatron F700B
Fakt, ma 5 lat i myślałem o zmianie na lcd ale nie przed urlopem |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-06-2007, 22:40
|
|
|
hihi Emf jak sie wybierzesz LCD to daj znac jaki postaram ci sie zalatwic w korzystnej cenie ;-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 29-06-2007, 00:05
|
|
|
ja w moim flatronie miałem "podobne" objawy ... siadły tranzystory odchylania poziomego
naprawa kosztowała 100zl i monitor po tej "reanimacji" żył ok rok po czym objawy powróciły .... ( naprawy dokonał prawdziwy pro elektronik ) wniosek trupa można reanimować ale nie na długo ...
radze się powoli czaić na zakup nowego monitora ( osobiście polecam monitory EIZO ) |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-06-2007, 05:36
|
|
|
MupiK napisał/a: | hihi Emf jak sie wybierzesz LCD to daj znac jaki postaram ci sie zalatwic w korzystnej cenie ;-) | Mnie też załatw!
Tak na poważnie, szukam dobrego LCD 19... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-06-2007, 06:51
|
|
|
polecam Monitor LCD 19" Belinea 1980S1 bardzo fajny monitorek, ja mam ten poprzedni model 101920C ktory zostal zastapiony wlasnie tym 1980S1 |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 29-06-2007, 08:53
|
|
|
tylko i wyłącznie EIZO
http://sklep.benchmark.pl/pelny_31905.html
nie będę też porównywał EIZO do LG czy samsunga bo takie porównanie jest po prostu nie na miejscu to nie ta klasa |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 29-06-2007, 09:22
|
|
|
SAMSUNG 226 BW na matrycy S :-)
Dosyc fajne sa ASUSY 19/20/21 z seri MW bardzo przystepne cenowo
LG z seri 53tr tez daja rade
EIZO jest poza zasiegiem prawie kazdego uzytkownika jesli chodzi o nowy a kupowanie uzywanego mija sie z celem
Belinea robia calkiem dobry sprzet ale ... zaleznie od modelu sa rozne podzespoly tzn lg/samsung/philips itp
Zreszta samsung zaczyna te same jaja robic i oznaczenia zlikwidowal zeby nie wiadomo bylo co sie kupuje |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-06-2007, 09:26
|
|
|
EIZO, jest dobre to fakt, ale czasami też ma wygórowane ceny, nie "współgrające z jakością obrazu". Nie mówie, że są złe. Jako monitory są bardzo dobre, ale inni producenci stoją na tej samej klasie, a ceny mają niższe.
Miałem tez ViewSonic i w pórównianiu z moim domowycm Samsung 913N (http://www.allegro.pl/item208532801_samsung_syncmaster_913n_1_5_roku_na_gwarancji.html) ViewSonic miał ciut lepsze barwy.
Ale o samsungu 913n nie mogę złego słowa powiedzieć Chodzi, dobrze świeci, mam go ustawionego na ~20% ze 100% jasności, bo już mnie razi.
LG chmm wystarczy zobaczyć czego jest najwięciej jako uszkodzone na allegro
LG góruje.
Ale co osoba to inne poglądy
A co do paska na dole w flatronie. Miałem flatrona i działo się tak samo. To jest sprawa z odchyleniem, a dokładniej konczy się w nim trafopowielacz (transformator wysokiego napięcia). Koszt 100-150zł. Zazwyczaj elektrolit z kondensatorów wyparowywuje z czasem i trafo zaczyna "strzleać".
Notabene miałem Eizo 17 calowy - model F50? Kurka już nie pamiętam, dawniej to było to włąśnie raz po raz strzelał, obraz się kurczył. Po jakimś miesiącu po włączeniu co 1 min strzelał. Później już co chwilę. Trafo padło. Monitor oddałem komuś za 50zł, nie opłacało się naprawiać. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 29-06-2007, 19:21
|
|
|
Myślałem o T A K I M
Tylko to po wakacjach bo trzeba gdzieś jechać odpocząć i nie będę miał kasy. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-06-2007, 21:30
|
|
|
To chyba 17", trochę za mały jak dla mnie... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Emf
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 02-07-2007, 09:06
|
|
|
Belinei nie znam, ale kiedyś za czasów CRT, Belinea mi się tak sobie kojarzyła, nie wiem jak z LCD.
Moim zdaniem Asus będzie z tej stawki najlepszy. LG chmm ja już pisałem kiedyś, warto zobaczyć na allegro w dziale uszkodzone. LG jest tam dużo. Możliwe, że poprostu dużo wiary to kupuje i stąd duża ilość uszkodzonych.
Jednak moim zdaniem wziąłbym Asusa. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Alfista
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Kwi 2007 Posty: 162 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 02-07-2007, 11:18
|
|
|
a moj sie spalił w srodku sesji jakby nie miał lepszej chwili
migał migał az wkoncu zamilkł i zdechł, fakt faktem ze mial 7 latek
nie lubie wydawac kasy na kompa wiec pojechalem do serwisu i krzyczą 100 no to ja na to po gazete z ogłoszeniami (kochane anonse )
no i mam tez baniak ale nowszy i HP 17" lepszy od mojego starego, smiga az miło a dalem za niego 5 dych |
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 02-07-2007, 12:08
|
|
|
emf rozumiem że cena jest kusząca ale np. ja bym w życiu nie kupił 19 calowego monitora LCD za 500zl z allegro ....
to są najtańsze monitory w swojej klasie i może się okazać że nie sprostają one twoim wymaganiom ...żaden z nich nie ma nawet cyfrowego złącza DVI tylko analogowe D-sub
jak chcesz kupić lcd-ka to idź do sklepu i popatrz jaką te monitory dają jakość obrazu i wtedy będziesz miał punkt odniesienia bo wrzucać linki i czytać opisy na allegro to jest trochę bez sensu
i nie kupuj najtańszego monitora bo się przejedziesz ... wywali ci martwy pixel (np czerwony) na środku ekranu i się skończy zabawa a gwarancja tego nie uznaje
i tym sposobem zaoszczędzając 200 zł będziesz się patrzył na czerwoną kropkę przez najbliższe lata |
|
|
|
|
Alfista
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Kwi 2007 Posty: 162 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 02-07-2007, 12:31
|
|
|
dokladnie jak mowisz, jak mi monitor siadł to tez przeszła mi przez głowe mysl o kupnie takiego płaskiego za 500zł ale ze trafilem na uczciwego sprzedawce w sklepie komputerowym gdy zadalem pytanie o wadach tych monitorow to mnie ladnie poinformował ze moze on stracic pixele albo dzis albo jutro albo za mc albo za rok takze jednak zrezygnowałem z zakupu |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 02-07-2007, 18:43
|
|
|
przy takiej usterce, emf, nie naprawiaj, dziś to nieopłacalne... ja kiedyś w jednym też miałem usterkę, gdzie leciał wzmacniacz wizyjny lub jego otoczenie, w końcu jak siadał monitor to w ciemno kupowałem scalak i elementy za około 30 zeta i lutowałem, zawsze to samo... działa parę lat do pierwszego padu , potem już co rok potem co 4 miechy ten wzmak zmieniałem aż się wqr... jak się takie jaja dzieją czy paski to często jest to efektem tylko... elektronika leci bo np powiedzmy zwarcie w kineskopie się robi (niedokładne określenie) co często jest wadą fabryczną i doipero po latach zaczyna palić elektronikę coraz lepiej... zwłaszcza w tanich monitorach z pewnego okresu made in china... a dziś choćby używane dobre lcd 19 są tanie a parametry mają spoko |
|
|
KRET
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-07-2007, 10:06
|
|
|
Ja osobiście przerabiałem kilka LCD'ków od pierwszych samsungów (samtron) 15" przez NEC, HP i osobiście polecam wszystkim znajomym Samsungi.... |
_________________ Tipo 1.4+LPG / Uno 1.4ie /VW Golf III 1,4
Agroturystyka Puszcza Notecka
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 04-07-2007, 16:53
|
|
|
Anowie jak ktos szuka LCDka to tak 1919s hmmmm troche kiepsciaw lepiej 1953tr:]
Co do asusua linku cena bardzo wygorowana ma takie taniej ;-)
http://www.allegro.pl/sho...7916&gr_id=4312
tu macie linka do jednych z naszych aukcji... na stanie jest teog wiecej aciagnac mozna praktycznie wszystko...
Ceny na Allegro sa zawyzone oczywiscie :]
Jak ktos chce monitorek zapraszam na PW albo GG ostatnio nie mam czasu tu zagladac:/ |
|
|
|
|
|