|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Słabe tylne hamulce |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: 19-12-2010, 13:12 Słabe tylne hamulce
|
|
|
Witam, nie mam czasu szukać po forum, wiec od razu zakładam posta. Tak jak w temacie naciskając mocno hamulec przednie koła się blokują-wszystko jak należy. No ale tył wydaje mi się że nie hamuje, jeszcze dzisiaj sprawdzę czy na śniegu jak depnę to zablokuje tył. Nawet jak jest mokra jezdnia to blokuje przód a tył "śpi". Dodam że bębny i szczęki i lewy cylinderek były wymieniony jakieś 15-20tys km temu(kilka tysięcy km zrobione w trasie) i na pewno są w super stanie, bo staram się jak najmniej używać hamulców, a zwalniać możliwie często silnikiem. O hamulce zacząłem się martwić jak przez przypadek w awaryjnej sytuacji do nożnego hamulca dołączyłem ręczny(zaciąganie pulsacyjne) i możecie wierzyć lub nie ale była duża różnica w hamowaniu. Teraz tak hamuję, ale może nie długo zacznie jeździć tym autem moja żona, nie mówiąc o dzieciach które jeżdżą z nami. A i jeszcze ręczny, blokuje się prawe tylne koło, a lewe da się ręką obrócić(na podnośniku). Co to może być bo szczerze mówiąc to o hamulcach nie mam żadnego pojęcia!Jeszcze dwa pytania:
1)która strona hamuje pierwsza, przód czy tył
2)czy w Tipo 1.4ie jest samo regulator z tyłu? |
|
|
|
|
maciek_wk
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 568 Skąd: Chorzów/Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-12-2010, 13:15
|
|
|
Praktycznie w każdej wersji Tipo masz korektor na tylnej belce ...pewnie będzie do regulacji albo już całkowicie padł (może dźwignia skorodowała albo jak u mnie luźna śruba na dźwigni i korektor przestawiony??)...przepłukałeś układ nowym płynem?? |
_________________ jest...BRAVO 1.6 jtd Dynamic ...mojej kobiety
jakieś służbowe toczydło Renault Megane Grand Tour 1.5 dci |
|
|
|
|
Tomasz@20@KSU
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 108 Skąd: Stryszawa/B-B
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-12-2010, 15:00
|
|
|
częstą usterką są właśnie cylinderki... Ja kiedyś jak kupiłem jakieś śmiesznie tanie to musiałem je zmieniać co roku chyba 2 albo 3 lata pod rząd. Teraz (odpukać) spokój. Tym bardziej jeśli mówisz że ręczny nie trzymie na jedno koło to może cylinderek z tej lewej strony Ci przecieka i bęben jest już zachlapany płynem hamulcowym.
Ja bym na Twoim miejscu w wolnej chwili podjechał na pierwszą lepszą stację diag, dał pracownikowi dyszkę na piwo i poprosił o sprawdzenie co go boli z tymi hamulcami...
Niestety mój tipacz od zawsze miał problemy z hamulcami także ten temat ciągle spędza mi sen z powiek |
_________________ TIPO pojechało 20 grudnia na żyletki Wspomnijcie go gdy będziecie się golić... ;-) |
|
|
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-12-2010, 15:37
|
|
|
Moja tempra też niezbyt tyłem hamuje. Jest dużo lepiej odkąd odpuściłem korektor hamowania (połaczenie bębnów bezpośrednio pod serwo) oraz ustawiłe tylne klocki hamulcowe.
Zrzuć bębny i popatrz co się tam dzieje. U mnie zapiekł się samoregulator - opis naprawy jest na furum. Po naprawie ustawiasz klocki tak, by bęben naszedł z lekkim oporem na miejsce i heble są do przyjęcia - opi także na forum. |
_________________ Temperówka 1,6 gaźnik'93 140kkm
159A3.0000.75.37.430 |
|
|
|
|
Gramatyk
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 10 Kwi 2010 Posty: 188 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-12-2010, 15:41
|
|
|
1) przód hamuje pierwszy tył się dołącza. |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 19-12-2010, 21:09
|
|
|
patrzyłem jak na śniegu i jak depnę do końca to tył też łapie. W czerwcu miałem przegląd i mechanik mówił że jest ok, ale też myślałem o tym żeby pojechać na stację diagnostyczną i sprawdzić hamulce. Dzisiaj gdybym nie pomagał ręcznym to bym nie wyhamował przed sygnalizacją na lodzie. Dzięki za info, teraz trochę za zimno, ale po świętach sprawdzę na hamowni i będę się konsultował, albo pojadę do mechanika, bo w pojedynkę to nawet nie odpowietrzę. Dzięki za zangarzowanie, napiszę co wyszło. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|