|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
prawe przednie koło nie hamuje |
Autor |
Wiadomość |
ichas
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 18-02-2009, 17:20 prawe przednie koło nie hamuje
|
|
|
Mam Tipo 1.9D wczoraj przestało mi hamować prawe koło... i zrzuca mnie przy hamowaniu na lewo.
Co się mogło zepsuć? Jak naprawić?
I czy jak jeżdże przez jakiś czas z taką usterką to czy może się coś zepsuć, nie licząc większego zużycia lewych klosków? |
_________________ jest VW Passat b4 1.9 TDI sedan igiełka:)
jest Tipo 1.9 D 92r 65KM DGT(elektryka, wspom) idealny gdyby się nie psuł...służy do rozwożenia pizzy:)
było Daewoo Tico - sprzedałem szybciej niż kupiłem... |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-02-2009, 17:26
|
|
|
ichas, może się skończyły klocki może nawaliła pompa a może przewód zobacz czy nie masz plam pod kołem i ile jest w zbiorniczku płynu a jak nie przewód to zdejmuj koło i zobacz klocki |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
ichas
|
Wysłany: 18-02-2009, 18:01
|
|
|
klocki są całe...niedawno wymieniałem, poza tym dziś sprawdziłem dla pewności. Zacieków nie ma, przynajmniej nie zauważyłem. Płyn hamulcowy jest w normie.
Pompa chyba w porządku, bo inaczej żadne hamulce by chyb anie działały... |
jest Tipo 1.9 D 92r 65KM DGT(elektryka, wspom) idealny gdyby się nie psuł...służy do rozwożenia pizzy:)
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 18-02-2009, 18:15
|
|
|
ichas, sprawdz ten przewód elastyczny co idzie do tłoczka, lubi sie przytkac |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
ichas
|
Wysłany: 18-02-2009, 18:26
|
|
|
egon., okej jutro sprawdzę, tzn mam go odczepić i tylko przejrzeć czy jest jakiś inny sposób żeby go sprawdzić?
PS: a czy możliwe jest to żeby tłoczek się zapiekł?
PS 2: próbowałem kręcić tarczą przy wciśniętym hamulcu i nie mogłem...wydawałoby się że hamulec działa, a jednak w czasie jazdy koło nie hamuje... |
|
|
|
|
jacek0772
Pomógł: 1 raz Wiek: 52 Dołączył: 05 Kwi 2008 Posty: 82 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-02-2009, 21:00
|
|
|
Zapieczony tłoczek raczej nie bo ciśnienie jakie wytwarza pompa by go wypchnęło, ale miałby problemy z powrotem na swoje miejsce.
Może zapowietrzony lub przytkany?
Chyba że lewe ci lekko trzyma to też będą takie objawy jakby prawe nie hamowało. |
_________________ Trening czyni mistrza |
|
|
|
|
opiotr
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Kwi 2005 Posty: 95 Skąd: Pszczyna
|
Wysłany: 19-02-2009, 09:24
|
|
|
ichas,
MOże zapieły Ci sie samoregulatory typowa usteka bądź przewód hamulcowy elastyczny, tak przy okazji w mojej temprze od jakiegoś czasu podczas hamowania samochód robił mi jakby unik w prawo po czym po chwili wracał na swoj tor jazdy (jakby słaby hamulec na lewym kole bardzo niebezpieczne) podjechałem na rolki na zaprzyjaźnioną stację kontroli pojazdów wyszło wszystko OK to zacząłem wymiane jednego za drugim najpierw klocki bo były już w nienajlepszym stanie - nie pomogło, wykonałem regeneracje zacisku również nie pomogło idąc dalej doszedłem do przewodu elastycznego który wymieniłem wraz z przewodem sztywnym i okazało się że w przewodzie elastycznym robił się tzw zaworek zwrotny, poprostu przewód musiał się wewn. rozwastwić po wymianie - hamulec OK
Pozdrawiam |
_________________ był:
Fiat 127 1050ccm 70HP
Seat Fura 903ccm
Fiat 127 899ccm gaz
TIPO 1.4 S LPG
TEMPRA S.W. 1.6 i.e. LPG DGT
jest :
MAREA WEEKEND 1.6 16V |
|
|
|
|
ichas
|
Wysłany: 20-02-2009, 12:25
|
|
|
Znowu się zabrałem za te hamulce... I nadal bez skutku. Tłoczek jest troche dziwny. Bo niby pracuje, po zdjęciu go z zacisku działa. Ale był problem żeby go wcisnąć spowrotem. Nie chciały się zmieścić klocki. W końcu się udało - kolega zbudował pewien wynalazek do wciskania tłoczków Przewód elastyczny wygląda jakby był w porządku. Nic nie budzi zastrzeżeń. Po robocie hamulec zrobił się bardzo miękki. Nawet po spompowaniu. A siła hamowania jeszcze mniejsza. Jakby teraz hamowało tylko prawe koło, i od razu w poślizg wpada. Nie wiem ale mam wrażenie jakby tył tez nie działał... dobija mnie ten samochód |
|
|
|
|
opiotr
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Kwi 2005 Posty: 95 Skąd: Pszczyna
|
Wysłany: 20-02-2009, 13:30
|
|
|
ichas napisał/a: | Przewód elastyczny wygląda jakby był w porządku |
mój przewód wyglądał również jakby był w porządku a jednak nie był.
Pozdrawiam |
_________________ był:
Fiat 127 1050ccm 70HP
Seat Fura 903ccm
Fiat 127 899ccm gaz
TIPO 1.4 S LPG
TEMPRA S.W. 1.6 i.e. LPG DGT
jest :
MAREA WEEKEND 1.6 16V |
|
|
|
|
ichas
|
Wysłany: 20-02-2009, 18:19
|
|
|
właśnie wróciłem od mechanika. Powiedział że mam zapowietrzony cały układ i że najprawdopodobniej wystarczy tylko odpowietrzenie. Jutro rano musze odpowietrzyć bo na 11 do pracy może się uda
** Dodano: 24-02-2009, 10:25 **
układ odpowietrzony...:) pomogło:) nie jest idealnie bo mam trohce luzu na pedale ale ważne że działa:) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|