|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Alarm w Temprze. |
Autor |
Wiadomość |
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-12-2005, 18:25 Alarm w Temprze.
|
|
|
Witam.Czy ktoś z Was samodzielnie zakładał alarm w swoim autku?Czy rzecz skomplikowana,czy raczej to tylko pozory?Moze jest tutaj ktoś,kto ma doświadczenie w tym temacie,posłuży dobrą radą i pomocą?Za wszelkie odpowiedzi na temat serdecznie z góry dziękuję. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-12-2005, 19:48
|
|
|
Jak kupisz alarm,to bedziesz mial instrukcje jak co i gdzie podłączyć,wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne,jesli masz jakiekolwiek o tym pojecie to napewno dasz rade sam.
Miłego dłubania |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-12-2005, 20:16
|
|
|
Ja w poldku zakladalem, ale podlaczylem tylko pod centralny, zeby drzwi zdalnie otwierac.
Caly schemacik byl w instrukcji i nim sie kierowalem. Generalnie nie jest to jakies
skomplikowane zadanie |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 27-12-2005, 20:24
|
|
|
piotras napisał/a: | Ja w poldku zakladalem, ale podlaczylem tylko pod centralny, zeby drzwi zdalnie otwierac.
Caly schemacik byl w instrukcji i nim sie kierowalem. Generalnie nie jest to jakies
skomplikowane zadanie |
Tutaj się z Tobą zgodzę,tylko chyba dostać się do instalacji w poldku o wiele łatwiej a i nie jest ona skomplikowana.Mnie akurat nie interesuje sterowanie CZ,raczej odcięcie zapłonu,ultradźwięk i tutaj liczę na wypowiedzi tych,którzy robili to samodzielne,ich opinie.pozdrawiam. |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-12-2005, 21:52
|
|
|
Ja zakladalem, zreszta w poprzednim autku tez.
Ogolnie dostep jest git, niema wiekszych problemow z dostaniem sie do wiazek czy do czujnikow :-)
Jakbys mial jakies konkretne problemy lub pytania sluze rada.
Tak jak pisza jak niemasz 2 lewych rak to mozesz smialo startowac :-)
Napewno w taka pogode przyda sie garaz :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 27-12-2005, 22:51
|
|
|
MupiK napisał/a: | ;D
Ja zakladalem, zreszta w poprzednim autku tez.
Ogolnie dostep jest git, niema wiekszych problemow z dostaniem sie do wiazek czy do czujnikow :-)
Jakbys mial jakies konkretne problemy lub pytania sluze rada.
Tak jak pisza jak niemasz 2 lewych rak to mozesz smialo startowac :-)
Napewno w taka pogode przyda sie garaz :-) |
Mupik,dzięki wielkie.Chętnie skorzystam z Twoich rad,tym bardziej,że pewnie wiesz lepiej,jak się do Tempry zabierać.Niebawem więc pozwolę sobie troszkę Twoją wiedzę wykorzystać.pozdrawiam. |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-12-2005, 19:13
|
|
|
Hi! Przy okazji mam pytanie a'propos syren. Moja syrena posiada własne zasilanie - wyłażą z niej cztery kable:
- czerwony (+)
- czarny (masa)
- zielony
- niebieski
I chyba źle ją podłączyłem. Objawiło się to dopiero w zimę. Mianowicie gdy spadnie napięcie na akumulatorze to syrena zaczyna mi wyć a alarm przestaje działać. Wiem, że syrena prawidłowo reaguje, ale ona potrafi się aktywować np. wtedy gdy alarm jest rozłączony, a ja kręcę długo rozrusznikiem na mrozie.
Pytania - do czego powinienem podłączyć przewód zielony i niebieski. Jeden na pewno do wejścia w alarmie do tego przeznaczonego - wiem dokładnie które to jest (żeby było trudniej jest to biały przewód ), ale nie wiem czy tam ma być podłączony zielony czy niebieski.
Drugie pytania - co zrobić z drugim kabelkiem? Obecnie mam go podłączonego pod jakieś inne wejście i podejrzewam, że właśnie stąd bierze się mój problem. |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 28-12-2005, 19:37
|
|
|
Podaj model syrenki, i alarmu bo kazdy producent inaczej koloruje kabelki oprocze czerownych i czarnych :-)
Syrenka jak najbardizej powinna wyc przy spadku napiecia ale nie jak wylaczysz alarm :-).
Smieszna ta syrtenka zazwyczaj sa 3 kable (+) (-) (wzbudzenie alarmem) dlatego ciezko mi tu cos powiedziec:/
[ Dodano: 28-12-2005, 18:40 ]
jedno jeszcze mi wpadlo moze masz tak cfana syrenke ze ona sama sobie reaguje jak jej spadnie napiecie ponizej pewnego poziomu to by bylo wsumie nieglupie :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
bronek
|
Wysłany: 28-12-2005, 19:55
|
|
|
Marki Ci nie mogę podać bo.... nie jest to zbyt markowe i szczerze mówiąc to tej "marki" nawet nie znam
MupiK napisał/a: | Syrenka jak najbardizej powinna wyc przy spadku napiecia ale nie jak wylaczysz alarm :-).
Smieszna ta syrtenka zazwyczaj sa 3 kable (+) (-) (wzbudzenie alarmem) dlatego ciezko mi tu cos powiedziec:/ |
W momencie gdy podłącze sobie syrene (zakładamy, że są tylko te trzy kable) to syrena zawyje nawet wtedy gdy mam wyłączony alarm a odłączę ją od akumulatora. Ot wykryje brak zasilania i się sama wzbudza. Wyłączenie alarmu skutkuje jedynie, że nie jest wysyłąny żaden sygnał wzbudzający tym trzecim kablem.
MupiK napisał/a: | edno jeszcze mi wpadlo moze masz tak cfana syrenke ze ona sama sobie reaguje jak jej spadnie napiecie ponizej pewnego poziomu to by bylo wsumie nieglupie :-) |
Dokładnie! Działa to właśnie tak jak opisałem powyżej.
Tak sobie myślę, że jednak to nie spadek napięcia (+) ją wzbudza w opisywanym przeze mnie przypadku, a zachwianie potencjałów na niebieskim bądź zielonym. Pamiętam, że któryś to wyzwalacz (syrena reaguje na podanie +), a drugi zdaje się reaguje na (-), ale muszę to sprawdzić - może jutro bo dokładnie nie pamiętam. |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 28-12-2005, 20:07
|
|
|
Syrenka reaguje na + ale raczej niesadze zbey bylo zachiwnie na sygnale od centralki raczej od aku :/ moze rozrusznik ci zaduzo pradu zrze:D
Hehe markowy czy nie nazwe ma a wtedy moge znalesc instrukcjie i by bylo jasne:-)
Zycze powodzenia ... chociaz mzoe cos sie z centralka dzieje ?:> mnie ostatnio procesor padl i skubana nie chciala reagowac na ultradzwieki chociac czujniki wydawalo mi sie ze ok podmienilem czujki i to samo to sie wzialem za centralke i wyszlo co jest nie tak :-) |
|
|
|
|
bronek
|
Wysłany: 28-12-2005, 21:39
|
|
|
MupiK napisał/a: | niesadze zbey bylo zachiwnie na sygnale od centralki raczej od aku :/ moze rozrusznik ci zaduzo pradu zrze:D |
Wiem na pewno, że jest jakiś problem z masą wystawianą przez alarm dla czujnika ultradźwiękowego (wtedy czujnik działa tylko gdy alarm zostanie włączony). U mnie masa nie jest masą jest troszeczkę >0V i ultradźwięki nie działały - musiałem je podłączyć bezpośrednio pod przewód z masą ale "przed" alarmem (przez co czujka działa cały czas, ale alarm się nie wzbudza gdy jest wyłączony rzecz jasna). Stąd wnioskuję, że problem może być na sygnale z centrali.
Z tym rozrusznikiem to podałem przykład żeby darować sobie pisanie całej historii... no ale oto prawda: pierwszy raz wydarzyło się to gdy wyszedłem z pracy. Było w okolicy 0 st. C. Wyłączyłem alarm. Wyciągnąłem z samochodu szczotke żeby odśnieżyć samochód i po skończonej robocie, w momencie gdy otworzyłem drzwi i włączyła się lampa oświetlenia wewnętrznego, zaczęła mi wyć syrena (sic!) a alarm nie reagował na pilota (nie działał w ogóle.kaput!- sam alarm umyślnie nie wzbudził chyba syreny bo kierunki nie mrugały. Wyłączyłem wszystko z kluczyka. Po przyjechaniu do domu alarm zaczął działać normalnie. Sprawdziłem w ciepłym garażu wszystkie podłączenia - było ok! wróciłem do domu (2km), i w momencie uzbrajania alarmu (mam również centralny zamek podłączony pod alarm) sytuacja powtórzyła się :/ Potem okazało się, że miałem minimalne problemy z ładowanie akumulatora, ale moje pomiary wskazywały, że napięcie akumulatora jest tylko minimalnie niższe od prawidłowego.
Tak czy siak takie minimalne wahania napięcia nie powinny mieć wpływu na opisywany problem, dlatego przyczyny doszukuje się w złym podłączeniu jednego z tych dwóch kabelków.
Alarm: NEO Technologic
Syrena: no name - może kiedyś była nalepka jakaś na niej, ale teraz już się do tego nie dostane :/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|