Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dyferencjał się rozpadł :/ (chyba)
Autor Wiadomość
meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 26-03-2010, 16:04   dyferencjał się rozpadł :/ (chyba)

Dziś wracam sobie ze szkoły i pierwsze oznaki niepokoju zwróciły moją uwagę na rondzie - coś strzeliło, kierownica zaczęła uciekać (wracać do pozycji jazdy na wprost), potem to samo na parkingu. Teraz to sprawdzałem, myślałem że to maglownica przeskakuje albo coś z nią, jednak podało na układ różnicowy. Podniosłem samochód i nie ma wątpliwości - kiedy kręcę jednym kołem na biegu, to drugie powinno się kręcić w drugą stronę. Tak się też dzieje, jednak co obrót/kilka obrotów się blokuje i nie da się dalej przekręcić, ewentualnie się przyblokuje, coś przeskoczy, chrupnie i dalej przekręci... wóz to bravo 1.6, ale z tego co wiem to zasada działania skrzyni i założenia konstrukcyjne są takie same jak w TT, różni się tylko kształtem. Moje pytanie jest takie - czy da się wymienić sam dyferencjał, jaki byłby to koszt, trudność wykonania zabiegu itd, czy może lepiej kupić całą skrzynię i przekładać. Oczywiście wszystko będę robił sam, bo teraz cienko z kasą, wymieniałem już sprzęgło w Tipo więc mam jako takie obycie. I jeszcze ciekawi mnie jaka mogła być przyczyna awarii, olej w skrzyni jest, nie ma wycieków, nie pałuję samochodu, nie było nigdy wcześniej żadnych oznak że coś złego się stanie ze skrzynią...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-03-2010, 18:03   

meter30 napisał/a:
czy da się wymienić sam dyferencjał, jaki byłby to koszt, trudność wykonania zabiegu itd, czy może lepiej kupić całą skrzynię i przekładać.

kiedyś ktoś miał podobny problem na forum i wyszło że najtaniej będzie całą skrzynię wymienić ...

meter30 napisał/a:
I jeszcze ciekawi mnie jaka mogła być przyczyna awarii, olej w skrzyni jest, nie ma wycieków, nie pałuję samochodu, nie było nigdy wcześniej żadnych oznak że coś złego się stanie ze skrzynią...

u tego kogoś z tego co pamiętam też się rozwaliło ni z gruchy ni z pietruchy
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

lazik666 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-03-2010, 18:26   

Luczu napisał/a:
najtaniej będzie całą skrzynię wymienić ...

Zaiste, a nawet najlepiej. Części na wymianę ciężko by dostać a jak już będą to drogie. Cała skrzynia będzie tańsza.
Miałem to samo w temprze, trochę coś strzelało przy skręcaniu, potem auto stanęło. Moim zdaniem satelity popękały i już powoli mielą się w skrzyni. I to dzieje się samo, jakaś drobna wada materiałowa, czas, zmęczenie materiału i łup

I need more ViCoDiN

był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6
     Moneta

pawelF1 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 27-03-2010, 13:46   

ja mielaem identycznie ze mi strzelilo i kierownica mi uciekala opisywalem to na forum bo mialem nie lada problemy ze skrzynia ktora kupilem na allegro ktora pozamontowaniu okazala sie byc uszkodzona co prawda kase zwrocili za skrzynie ale koszta mechanika musialem pooniesc samemu. To co strzelilo to na 100% mechanizm roznicowy ktorego za cholere nie oplaca sie wymieniac gdyz czesci kosztuja i trzeba specjalistyczny zaklad ktory to wszystko poustawia. Takze radze szukac sobie skrzyni uzywanej najlepiej osobiscie po nmia jechac z kims kto sie zna na tym zeby spojrzal fachowymi okiem I koniecznie dogadac gwaracje na nia a jezeli bedziesz mial z nia problemy takie jak ja ze uszkodzona czego osobiscie nie zycze to powolaj sie na prawo rekojmi ktore obowiazuje rok czasu jak ja tak babce przez telefon powidzialem to od razu sie przymknela i poweidziala ze oddwoni do mnie i tak tez bylo :) zycze powodzenia z szukaniem i wymiana:)

meter30 

Wysłany: 31-03-2010, 18:18   

Przeglądałem skrzynie biegów i w okolicy nie znalazłem tańszej niż 500zł... Za to jest jedna skrzynia za 250zł, ale z uszkodzonym wstecznym biegiem. Jaka jest trudność przeprowadzenia zabiegu żeby przełożyć dyferencjał z tamtej skrzyni?? Ogólne pojęcie o mechanice mam, dałbym radę to sam zrobić??
     assistance

lazik666 

Wysłany: 31-03-2010, 18:44   

meter30, w te klocki trzeba mieć naprawdę dobre pojęcie

I need more ViCoDiN

był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6
     Moneta

pawelF1 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 01-04-2010, 14:38   

to jak znalazles za 500 zl to bardzo drogo moim zdaniem. Ta skrzynia nie powinna kosztowac wiecej jak 300 zl bo powyzej to juz zdzierstwo

Larry075 

Wysłany: 01-04-2010, 14:53   

meter30, Same przełożenie układu różnicowego to nic trudnego, trudniejsze jest późniejsze go wyregulowanie, jedni robią to na plasteline inni na kartke papieru (układ powinien ją przemielić tak, aby nie pękła), ogólnie sposobów jest dużo (amatorskich) więc jesli masz dużo zdolności manualnych to możesz próbować, ale nie nalezy to wcale do łatwych.

meter30 

Wysłany: 02-04-2010, 00:21   

pawelF1, Skrzynia jest do bravo - na całym internecie znalazłem najtaniej za 300zł, tylko że była 350km ode mnie... dziś pojechałem po skrzynię z bravy 1999r po przebiegu 78 000km za 400zł - jechałem 120km do Ostrowca Świętokrzyskiego, przy okazji odwiedziłem Park Jurajski w Bałtowie 14km od Ostrowca - polecam wszystkim na świąteczne popołudnie :) W każdym razie jak szukałem skrzyni taniej w mojej okolicy to spędziłem cały dzień na telefonowaniu i albo "nie ma" albo ceny od 600zł... Dziś mam już przygotowane wszystko do wyrwania starej skrzyni - samochód podniesiony, cięgna odpięte, półosie poluzowane, kable poodpinane, jutro ją wydzieram, będę pisał w temacie co i jak.
Larry075, Nie będę się jednak bawił w składanie jednej skrzyni z dwóch - już nie jeden raz chciałem trochę przyoszczędzić to w sumie wyniosło mnie sporo drożej. Co prawda mam naprzeciw mnie dobrego mechanika samochodowego który pewnie złożyłby mi te skrzynie, ale w sumie myślę że kupując tą skrzynię używaną dokonałem dobrego wyboru :roll:

** Dodano: 02-04-2010, 01:33 **
Aha, dodam ja jeszcze, że dzwoniłem też do podkrakowskiej firmy zajmującej się naprawami skrzyń biegów do fiatów
http://allegro.pl/item966...ea_1_6_16v.html
Powiedziałem facetowi że uszkodzony jest tylko dyferencjał, biegi wchodzą bezproblemowo, nic poza tym się nie dzieje. On tylko zapytał czy dyfer uszkodził obudowę skrzyni biegów, więc odpowiadam że obudowa cała, nie ma ubytków zewnętrznych ani wycieków. Na to on mi odpowiada, że w takim przypadku mogą mi to zrobić za 900zł, bo jeśli uszkodziłoby obudowę no to w granicach 1200zł... Szacunkowy czas naprawy 4 godz, chyba że wydadzą mi zregenerowaną skrzynię, a ja oddam im starą w rozliczeniu, ale to i tak kosztowałoby z tysiąc...
     assistance

Odpowiedz do tematu