Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wyłącznik zapłonu?
Autor Wiadomość
Gramatyk 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-05-2010, 12:16   wyłącznik zapłonu?

Witam, posiadam delte 1.9td i pytanie czy ktoś w swoim tipo albo alfie tudzież czymś innym podobnym spotkał się z takim wyłącznikiem jak w temacie? nie wiem czy go nawet dobrze nazwałem więc napiszę o co chodzi:
Mam taki przycisk w aucie a dokładnie w półeczce pod radiem i jeśli go przełączę przed zapaleniem auta to auta w ogóle nie odpalę(nie świecą się kontrolki świec żarowych) zaś jeśli przycisk wciśnięty zostanie przy zapalonym już silniku to po momencie silnik po prostu gaśnie tak jakby go zgasił kluczykiem.
Generalnie kabelki od tego przełącznika idą chyba do kolumny kierownicy i gdzieś do stacyjki(tak mi się wydaje) ale nie ruszałem tego ponieważ jest to tak lipnie zrobione że przy każdym ruchu można to naruszyć i auto nie daj bóg nie zapali, więc mam zostawione tak jak jest :P
Pytanie takie: Jak to może być zrobione(czy ktoś się spotkał z czymś takim)? Czy te kable będą podłączone gdzieś do stacyjki i po prostu po odłączeniu od stacyjki będzie ok? bo chętnie bym się pozbył tego ustrojstwa bo nie dość że jest w niewygodnym dla mnie miejscu to jeszcze jest mi do niczego nie przydatne.
pozdrawiam

** Dodano: 01-06-2010, 14:41 **
Okej uporałem się z tym, kable szły do stacyjki a tam do jednej z wtyczek: jeden kabelek szedł do pomarańczowego kabla we wtyczce a drugi do też pomarańczowego tylko poza wtyczką. Podsumowując ktoś po prostu przeciął kabel i wstawił w jego obwodzie przełącznik(a nawet bezpiecznik:D) wszystko było zrobione tak ch..owo że głowa mała. Ów kabel pomarańczowy ma coś wspólnego ze świecami ponieważ nie bez niego po prostu nie grzeją.
pozdrawiam
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu