|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
TIPO 1.6 DOHC - tajemnicza rurka przy wydechu |
Autor |
Wiadomość |
tnnn
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-03-2007, 14:29 TIPO 1.6 DOHC - tajemnicza rurka przy wydechu
|
|
|
Od zawsze po mocniejszym dodaniu gazu przedmuchiwało mi nieco wydech - pobiezna obserwacja spodu auta nie wykazywala jednak zadnych osmalen wiec sie tym specjalnie nie przejmowalem. Ale niestety po zimie przedmuch zrobil sie juz iscie sportowy - od razu widac kiedy gaz jest mocno w dole
Anyway, podnioslem auto u znajomego mechanika i blyskawicznie zlokalizowalem usterke - otoz rozlecial sie jekis tajemniczy metalowy przewod biegnacy "skads" do rury za kolektorem. Czujnikow zadnych tam nie ma (za nim tez nie), widac ze ma dwa gwinty - na poczatku i koncu a wiec da sie go wymienic. Przewod ma ksztalt:
Kod: | | |
\ \__
\--- \
| |
| | |
I teraz pytanie: Co to jest za cudo, skad ono wychodzi, wzglednie do czego sluzy? Warto tego szukac czy ostatecznie sztukowac czy po prostu zaspawac? |
_________________ ... |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-03-2007, 15:11 Re: TIPO 1.6 DOHC - tajemnicza rurka przy wydechu
|
|
|
tnnn napisał/a: | Czujnikow zadnych tam nie ma (za nim tez nie), widac ze ma dwa gwinty - na poczatku i koncu a wiec da sie go wymienic. teraz pytanie: Co to jest za cudo, skad ono wychodzi, wzglednie do czego sluzy? Warto tego szukac czy ostatecznie sztukowac czy po prostu zaspawac? |
Co prawda twój "rysunek techniczny" nie do końca wygląda jak ta część w oryginale ( podwójnie zakręcona @ ) - widać , że ktoś już wcześniej próbował naprawić ten wyjątkowo zawodny element . W każdym razie jest to fragment układu recyrkulacji spalin , który to idzie do góry i poprzez zawór podciśnieniowy kończy się przed otworem puszki filtra powietrza . Możesz go zaślepić , niemniej jednak licz się z tym , że spowoduje to większe o 0,5 - 1l na / 100km zużycie paliwa .
Nie wiem dlaczego - ale to fakt . Miałem taki patent w Ritmie 90 s.i.e i zrezygnowałem z dalszej walki po trzeciej naprawie , bo stwierdziłem , że spalone paliwo jest mniej warte niż moja robota i użyte elementy ! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|