|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Po wymianie czujnika położenia wału - źle silnik pracuje |
Autor |
Wiadomość |
embejo
Wiek: 39 Dołączył: 22 Gru 2007 Posty: 25 Skąd: Zielonka k.Warszawy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-03-2013, 14:23 Po wymianie czujnika położenia wału - źle silnik pracuje
|
|
|
Witajcie.
Może zacznę od opisu całej sytuacji.
Ostatnio wracając moją Temprą 1,6 wtrysk na wolnych obrotach silnik mi zgasł, więc z rozpędu (nie jechałem szybko-jakieś 25 km/h) wrzuciłem 2 bieg myśląc, że silnik załapie, ale nie załapał. Próbowałem go odpalić, ale tylko na benzynie coś załapał, ale mimo gazu do dechy dusił się i zgasł. Znalazł się dobry człowiek, który BEZINTERESOWNIE ( chciałem mu dać na flaszkę, ale stwierdził - my kierowcy musimy sobie pomagać) wziął mnie na hol - wtedy jeszcze kilkukrotnie próbowałem wrzucać 2 bieg, coby zapalił, ale nie zapalił.
Auto poszło do mechaniora, który wymienił mi kopułkę oraz czujnik położenia wału i auto śmiga. CPW był winowajcą. Jednakowoż teraz, kiedy jadę nim pom 2-3 tys obr/min i nie wciskając gazu do deski auto płynnie, ładnie przyspiesza, ale gdy wciśnę gaz do dechy i jak dochodzi do pow. 3 tys obr to auto wyje i powoli przyspiesza, cofnięcie delikatnie nogi i delikatniejsze operowanie gazem w zakresie pow. 3 tys obr. auto już w miarę normalnie przyspiesza.
Czego to może być wina? Bo czytałem tutaj na forum o digiplexie, ale sam nie wiem, czy u mnie to jest, czyli co , po wymianie cpw mogło się coś z zapłonem stać, no bo to on jest wtedy odpowiedzialny za kąt wyprzedzenia zapłonu.
Aha - rozrząd tj. pasek się nie przestawił - sprawdził mechanik, więc przeskoczenie paska nie wchodzi raczej w rachubę.
Może to wina świec, przewodów? Mówił, żebym świece wymienił, może filterek gazu? Na PB nie sprawdzałem, bo on w ogóle dziwnie na PB chodzi, jakby nie na wszystkich garach, więc na PB nie jeżdżę. Nie mam za bardzo porównania do tego, co było przed wymianą cpw, ponieważ nigdy go tak wysoko nie wkręcałem na obroty, ale wydaje mi się, że auto płynniej przyspieszało.
Za wszelkie sugestie będę zobowiązany. |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 23-03-2013, 17:57
|
|
|
embejo, wyglada na to ze lpg trzeba wiecej odkrecic.Znaczy sie regulacja gazu wskazana.Szkoda ze nie masz porownania jak jest na PB.A najlepiej wymien filterek gazu i dopiero reguluj co by nie placic za to samo 2 razy |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
embejo
|
Wysłany: 23-03-2013, 18:13
|
|
|
No regulacja tak czy inaczej się kłania, miałem to zrobić wczoraj - elegancko, na analizatorze spalin, ale funduszy zabrakło.:(
Spalanie też mi się nie podoba, bo wczoraj wyjeździłem gaz do końca i zalałem 20 zł na sprawdzenie, i zrobiłem na tym 60 km, czyli pali około 12 l/100. No fakt zima i go cisnąłem troszkę sprawdzając przyspieszenie, ale to i tak sporo. |
|
|
|
|
m.m1981
Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 234 Skąd: gorka jaklinska
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-03-2013, 21:00
|
|
|
embejo napisał/a: | chciałem mu dać na flaszkę, ale stwierdził - my kierowcy musimy sobie pomagać) |
ja sobie w taki sposob wyciagnołem żonę z zaspy
A wracajac do tematu to tak jak pisali poprzednicy regulacja gazu powinna pomoc
tylko u jakiegos fachowca(mnie jak "fachowiec" ustawil gaz to fakt auto szło jak przeciąg ale spalało 15-17 na sto ) |
_________________ były
dwa maluchy 125p polonez renault 25 tipo 1.4:(((
jest
JEST LANCIA DELTA )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200 |
|
|
|
|
embejo
|
Wysłany: 24-03-2013, 07:32
|
|
|
m.m1981 napisał/a: |
ja sobie w taki sposob wyciagnołem żonę z zaspy
A wracajac do tematu to tak jak pisali poprzednicy regulacja gazu powinna pomoc
tylko u jakiegos fachowca(mnie jak "fachowiec" ustawil gaz to fakt auto szło jak przeciąg ale spalało 15-17 na sto ) | ,
Fachowiec - mam namiar na świetnego gazownika w W-wie, nawet tutaj na forum polecałem, więc mam nadzieję to załatwi sprawę.
Odnośnie bezinteresowności na drodze - jestem w pozytywnym szoku. Po pierwsze gość sam się zatrzymał 15 metrów przede mną, podszedł, następnie jak mu powiedziałem, że nie mam linki, co zrobił? Wrócił się do domu kilka km dalej i przyjechał z linką. Na sam koniec powiedział to co pisałem wcześniej, ale dodał jeszcze :"może ja kiedyś będę potrzebował takiej pomocy i też ktoś się zatrzyma?" Bardzo pozytywny aspekt tego całego wydarzenia. |
|
|
|
|
m.m1981
|
Wysłany: 24-03-2013, 10:02
|
|
|
no dokładnie mam takie samo zdanie moze ja bede potrzebowal pomocy i ktos sie zatrzyma |
_________________ były
jest
JEST LANCIA DELTA )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 24-03-2013, 18:41
|
|
|
m.m1981 napisał/a: | ja sobie w taki sposob wyciagnołem żonę z zaspy |
Znaczy sie przyszla zone poznales w zaspie...Dobre...dobre I kto by sie spodziewal,ze tak tez mozna |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
m.m1981
|
Wysłany: 24-03-2013, 18:57
|
|
|
shagger78 napisał/a: | Znaczy sie przyszla zone poznales w zaspie...Dobre...dobre I kto by sie spodziewal,ze tak tez mozna |
no dokładnie tak zakopała się wiec sie zatrzymałem zeby pomóc....chciała mi płacić za pomoc powiedziałem ze nie trzeba
ze jak bedzie miała czas to mozemy sie za to umówić na kawę.... i tak sobie juz ta kawe pijemy razem od prawie osmiu lat
** Dodano: 24-03-2013, 19:00 **
Moim zdaniem pomoc na drodze sie oplaci
niby mała jest takich co sie zatrzymaja i pomogą ale ja zawsze sie zatrzymam jak widze ze ktos ma kłopot z samochodem i chociaz zapytam nie potrzebuje pomocy |
_________________ były
jest
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|