Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ofiara mrozow :(
Autor Wiadomość
Pele 

Wysłany: 20-01-2006, 12:16   Ofiara mrozow :(

No i stalo sie. Jeszcze wczoraj wieczorem po 4 dniach stania jakos odpalil, ale dzis rano juz nie :( . Prawda to ze akumulatory zaczynaja sie rozladowywac przy -18*C? Juz zalatwilem sobie prostownik i luzik. Ale, jak myslicie, bede musial wlewac wody destylowanej?

Nienawidze tej ku...iej pory roku a ma byc tak jeszcze przez tydzien :!:

muflonek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-01-2006, 12:35   

bez wzgledu na wszystko akumulator powinno sie ladowac korekcyjnie malum pradem co jakis czas no i przy okazji dolewac w razie braku wode destylowana
     Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-01-2006, 12:36   

Hmmm akus jak jest dobry to powinien przetrzymac, zawsze traci napiecie a silne mrozy to rpzyspieszaja, co do dolewania wody hmmm sprawdz gestos elektrlitu najpierw zebys go nie rozcienczyl zabardzo bo bedizesz mial klops a nie akumulator i bedize siadal :-) hehe no zapowiadaja cos -25 wiec zrob porzadek z aku :D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-01-2006, 12:57   

Wody do aku nalewa sie po ladowaniu (o ile jest ubytek oczywiscie).
Dziwne to bo kiedys bylo odwrotnie, ale takie info figuruje na gwarancji Centry.

assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 20-01-2006, 14:11   

Pele napisał/a:
No i stalo sie. Jeszcze wczoraj wieczorem po 4 dniach stania jakos odpalil, ale dzis rano juz nie Sad. Prawda to ze akumulatory zaczynaja sie rozladowywac przy -18*C? Juz zalatwilem sobie prostownik i luzik. Ale, jak myslicie, bede musial wlewac wody destylowanej?

W minusowych temperaurach akumulator traci swoją pojemność i spada natężenia prądu rozruchowego i jak akumulator jest stary to się po prostu rozładuje.
Jeżeli poziom elektrolitu jest poniżej płyt to dolej przed ładowaniem aku.

Moneta

Emf 

Wysłany: 20-01-2006, 15:33   

No i stało się :(
Mój też dzisiaj zdechł :evil:
Od jakiegoś czasu już był słabszy, a nie chciało mi się go wyciągać więc musiało to w końcu nastąpić.
Poładuje go dwa dni to myślę, że do końca zimy wystarczy.

assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-01-2006, 16:45   

Emf napisał/a:
No i stało się :(
Mój też dzisiaj zdechł :evil: .

Mój już padł w poniedziałek :D
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Chiquita 

Wysłany: 20-01-2006, 18:19   

Nie chwaląc się mój nawet dziś rano kręcił jak nowy :)

assistance

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 20-01-2006, 19:16   

Mój żyje i kręci. Mimo minerala.
Ale wymieniłem aku niecały rok temu wiec to prawie nówka.
     Moneta

piotras 

Wysłany: 20-01-2006, 20:53   

Hm, zaczynam sie obawiac, bo samochodem jezdze srednio raz na tydzien a tu takie mrozy
ida. Mozna od tak zabrac aku i wziasc go ze soba do domu ?
     assistance

romano 

Wysłany: 20-01-2006, 22:08   

piotras napisał/a:
Mozna od tak zabrac aku i wziasc go ze soba do domu ?

Domowe ciepełko napewno mu nie zaszkodzi, ale z drugiej strony jak akumulator jest zdrowy to nie warto się z tym babrać.
Jedynie trzeba uważac żeby np. centralka od alarmu albo komp gazowy nie rozprogramowały się.

Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 21-01-2006, 12:14   

piotras napisał/a:
Mozna od tak zabrac aku i wziasc go ze soba do domu ?

Można, nawet zastanawiam się czy tak nie zrobić gdy przyjdzie porządny mróz :)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

unknown 

Wysłany: 21-01-2006, 22:38   

mi na szczęście piknie kręci, nawet jak dłużej na mrozach postoi to może długo i długo kręcić ale zapali..... a ma z 2 latka, dobry się trafił (oby... jak najdłużej)

brać do domku jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla starszych akku, ale właśnie - radia niektóre na nowo ustawiać, alarmy itp.....

super gdy ma się garaż, nawet nie ogrzewany, byle by prąd i jakiś prosotwniczek z małym prądem podpiąć.......

inne rozwiązanie by aku lepiej trzymał ( - choć na duże mrozy przy starych akku to już nie pomoże) - są urządzonka 'kopiące' :) akumulator, działają tak, że co ileś sekund pobierają z akumulatora impulsik, niby mocny ale baaaardzo krciótki, nie rozładują akumulatora, jest to sumując na tyle mały pobór np przez noc, że np zegar :) więcej zeżre; to mocne (prąd) ale mikroimpulsy (króciuteńkie). Jakby żaróweczkę dołączać do akku i puszczać zaraz, 'pikać'. Takie 'pobudzanie' akku do pracy co ileś sekund utrzymuje go w lepszej formie, o wiele, bo ciągle w nim się coś dzieje :) tak bym to obrazowo przedstawił :) na super mrozy i do tego starym akku wiele nie da ale poza tym to średnim i nowym akku pomaga w miarę takie cuś.......

inna sprawa - widziałem takie na zdjęciach, wyobrażam sobie jakie części ma to w sobie i że jest warte może z 10zł, za tyle można sobie zrobić.........
gorzej, że w sklepach z frajerów po 150 i więcej za takie małe g...... ździerają.. okazje mają... ale kto zna nieco elektronikę i jest w stanie sobie złożyć - to podsuwam pomysł.... inni - coż, prostownik albo akku pod pachę do domu do kaloryferka :)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

piotras 

Wysłany: 23-01-2006, 19:42   

Widzialem w ktorejs "elektronice dla wszystkich" schemacik takiego urzadzonka. Juz od
dluzszego czasu planuje zrobic cos takiego. Jak bede w domu moge zeskanowac schemacik
i wrzucic na forum.

Ja od czwartku nie odpalalem samochodu i narazie go nie ruszam. Jak jest duzy mroz to
zamki nie chca sie zaryglowac i musze odpalac samochod i nagrzewac w srodku, zeby
zaskoczylo :/ Jak okazaloby sie za aku padl to samochodu nie zamkne #-o
     assistance

nessuno 

Wysłany: 23-01-2006, 20:52   

brać do domku jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla starszych akku, ale właśnie - radia niektóre na nowo ustawiać, alarmy itp.....

Zawsze można sobie podpiąć akumulatorek,np. taki z centralek alarmowych np.3.6Ah.Gabarytami jest bardzo niewielki,więc i nie kłopotliwy w zamontowaniu w autku,zawsze będzie doładowany,a taka pojemność z zapasem wystarczy na podtrzymanie pamięci radia jak też programowania alarmu.Wybór na rynku bardzo duży.śmiało mogę polecić taki patent,szczególnie teraz,chociaż przy odpowiednim podłączeniu(nie bezpośrednio przy aku)też potrafi skutecznie zabezpieczyć w przypadku np.otwarcia pokrywy silnika przez intruza. :D

unknown 

Wysłany: 23-01-2006, 22:47   

tak jak w shoutboxie krzyczałem, tak mi wreszcie też dziś zaniemogło..... dopiero po pracy na hol, potem z górki i jeździć do bólu by wyrzać i jest OK.......
akku nawet tyle nie padł na mrozie, ale trochę tak, co prędzej krzynka zgalaretniała (olej) jak i cała reszta jak dłużej autko stało, ,wsio co się kręci niechętnie się kręciło, ,tak, że akku nie miał siły rozrusznikiem rozruszać..... dzielny był akku ale autko zamarzło......

czasem pozostaje tylko parkować by było z górki, w razie czego na biegu... wcześniej modlitwa o rozrząd co by nie poszedł.....

nawet naładowany akku z domu zabrany ma problem pokręcić jak autko porządnie zamarznie, takie opory.... paranoja..... @$$#%@#$^ #$^ zima!!!!!!
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Tempers 

Wysłany: 23-01-2006, 23:35   

No, mój dziś też padł. Ale fakt, że dzięki temu, że przez dwa dni nie mogłem dostać się do autka, tak skutecznie zamieniło się w sopel. Mam Delphi, które wygrało w teście aku w TVN Turbo :) , ale na - 18 nie ma mocnych.
Pozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-01-2006, 00:24   

Witam :)

Widze zima dziala...a moj skarb przy -24 odpalil prawie od reki, ( akumulator 44 ah, 2.0 8v ). moze dlatego ze codzien jezdze samochodem...Srednio skuteczne jest czasem obudowanie akumulatora czyms izolujacym ( np. ford focus ma tak standardowo ). Na czarna godzine jest w piwnicy naladowany 50 ah :) i kable bo w ten mroz wykrecac akumulator... ;) . co do krecenia przy mrozie tutaj tez wychodza zanieczyszczone styki instalacji elektrycznej , klemy akumulatora itd..a olej olejem..jednak instalacja elektryczna jest bardzo wazna - jej stan..

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

jabko 

Wysłany: 24-01-2006, 07:39   

marcinwodnik napisał/a:
..a moj skarb przy -24 odpalil prawie od reki, ( akumulator 44 ah, 2.0 8v ). moze dlatego ze codzien jezdze samochodem...

U mnie to samo. Roczny aku. 54Ah.
Kręci powoli (wlany mineral) ale zapala za 2 sekundy.
Wieczorem gasze na benzynie
     Moneta

Jagi 

Wysłany: 24-01-2006, 07:41   

Tempers napisał/a:
No, mój dziś też padł. Ale fakt, że dzięki temu, że przez dwa dni nie mogłem dostać się do autka, tak skutecznie zamieniło się w sopel. Mam Delphi, które wygrało w teście aku w TVN Turbo :) , ale na - 18 nie ma mocnych.
Pozdro

Ty chyba wiesz na czym polega "wygrywanie" testów, zalezy kto zamówił i zapłacił ze realizacje programu hehe, -18 to nie jest mróz, mój akku kręci bez jęknięcia na takim, zastanawiać się zaczyna od -25 w górę na razie odpaleń w stosunku do konieczności korzystana z pomocy mam 2/3 ;)

Pozdrawiam

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-01-2006, 12:26   

Witam !!

Tak jak pisalem oprocz akumulatora sprawnego jeszcze instalacja elektryczna ( klemy, wszytskie laczenia, styki na dolaczeniu rozrusznika ) musza byc oki, to zapala od reki i kreci rozrusznikiem :) no i oczywiscie sprawny prawidlowo dzialajacy obwod ladowania w samochodzie i to sie tyczy kazdego samochodu a nie tylko tempry :) mimo ze wloszka jest goraca :) Odrestaurowuje teraz syrenke i czyscilem zmienialem biegunowosc ( alternator ) - to od nowa poczyszczona instalacja elektryczna itd = bardzo duza roznica - sprawdzone na mrozie :) ( szybkosc krecenia rozrusznika ) :)

[ Dodano: Wto 24 Sty, 2006 11:28 ]
Do Jabka:

Moj akumulator byl jak kupilem auto nei ma zadnego napisu odosnie daty produkcji wiec nei wiem ile moze miec lat :( ale dziala:D:)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

Odpowiedz do tematu