|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
pasek!! |
Autor |
Wiadomość |
tasiorM
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-05-2010, 16:26 pasek!!
|
|
|
Witam Koledzy!
Od jakiegoś czasu brzękoliło coś pod maską, ale myślałem, że to pompa od starości:) Dzisiaj jednak, na całe szczęście pod kościołem, rozsypało się łożysko i spadł pasek. Najgorsze jest to, że do roboty na 8:00, a rolki teraz ni kupię:)
Spokojnie sam założę rolkę i pasek wielorowkowy?
Wiem, że należy poluzować alternator i pójdzie lekko, ale rolka jest tylko na jednej śrubie i tyle?
Główny problem to dokładny naciąg paska:( 3 miesiące temu mechanik mi wymieniał pasek z rolką i pewno źle naciągnął, dlatego sie rozsypało...
Jest na to jakiś sposób?
Dzieki! |
_________________ tasiorM |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-05-2010, 09:38
|
|
|
Może się rozsypać od zbyt mocnego naciągu (sam miałem taki przypadek), lub od braku ochrony przed wodą. Rolka trzyma się na jednej śrubie. Nie widzę problemu z wymianą tego wraz z paskiem. Tyle, że do śruby musisz się dostać od dwóch stron, żeby ją przytrzymać przy odkręcaniu i zakręcaniu. Natomiast sam naciąg nauczyłem się samemu regulować. Wystarczy kawałek długiej (około 50cm) i mocnej listwy. Trzymając jedną ręką listwę opartą na kole pasowym alternatora zapierasz się ciałem, drugą ręką w tym czasie dokręcasz śrubę regulacji alternatora. Oczywiście w dwie osoby będzie wygodniej, ale da się to zrobić samemu |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|