|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kontrola legalności oprogramowania |
Autor |
Wiadomość |
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-01-2007, 10:24 Kontrola legalności oprogramowania
|
|
|
W nawiązaniu do mojej wypowiedzi wczoraj na shout box-ie zasięgnąłem dziś języka i wiem co następuje:
1.Po domach chodzi trzech gości-policjant, przedstawiciel prokuratury,i przedstawiciel microsoftu.Mają nakazy prokuratorskie.
2.Sprawdzają legalność oprogramowania windows ,office,oraz innych programów użytkowych na dysku.Interesują ich płyty CD i DVD tzn. co na nich jest załadowane pliki mp3 i filmiki.
3.Na tą chwilę poszli po najmniejszej linii oporu i w moich stronach trzepią użytkowników neostrady ,no ale mogą trafić wszędzie albo po fakturach ze sklepu albo przez adminów sieci radiowych.
W razie wpadki sypią się kary za płytki od 3zł w góre ,za windę kary już są w setkach i tysiącach złotych (zależy kogo złapią- osoba prywatna czy firma) ,zabierają kompa do ekspertyzy która może trwać nawet parę miesięcy i może się zdarzyć że skrzynka wróci w stanie okrojonym-jakiś gość dostał z powrotem kompa bez płyty głównej.
Tyle wiem .Przypuszczam że część z tego to tzw. "wieść gminna" ale jak wiecie w każdej plotce jest coś prawdy.Tak że lepiej być ostrożnym. Szkoda kasy na nich. Lepiej włożyć coś do autka
No u mnie w firmie kupa ludzi panikuje,zresztą nie ma się co dziwić przy tych cenach nikt nie ma legala.
Do poczytania na ten temat taki pościk
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic639302.html
i filmik
http://video.interia.pl/obejrzyj,film,34359 |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-01-2007, 12:38
|
|
|
W firmie musi byc legal. Bo firma moze zaplacic niebotyczną kare. I tu nie ma zmiłuj. Ale ze trzepią zwyklych szarych ludzi to wg. mnie juz normalnie kaczogród. :/
Wzieliby sie za jakas robote,lapanie bandytow,zlodziei samochodow,mafie,dealerów czy cos a nie glupoty im w glowach. Wiadomo przeciez ze i tak piractwa w domach nikt nie wypleni. |
|
|
irekub
|
Wysłany: 08-01-2007, 13:31
|
|
|
Ninja napisał/a: | W firmie musi byc legal. Bo firma moze zaplacic niebotyczną kare. I tu nie ma zmiłuj. Ale ze trzepią zwyklych szarych ludzi to wg. mnie juz normalnie kaczogród. :/
. |
Firma ma legalną windę i office ,widziałem fakturki na naście tysięcy.Ale kumple z roboty mają .......no sami wiecie co i dlatego panikują. |
_________________ Irek
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 08-01-2007, 17:34
|
|
|
No włąśnie jak to jest z tymi płytami?
Mogą wparować do mieszkania i przeszukać je? Bo co zrobią jak schowam płyty do szafy?
A na dysku i tak nic nie mam |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-01-2007, 20:00
|
|
|
irekub napisał/a: | Mają nakazy prokuratorskie |
jak maja nakazy to co maja jakies zbiorcze? nakaz prokuratorski jusi byc imienny! chyba że dotyczy to tylko firm. coś tu nie tak... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-01-2007, 20:38
|
|
|
No nie wiem jak to jest,jak dotad słyszy się tylko że gdzieś byli,komuś zabrali.Jednak nie spotkałem się jak dotąd ze stwierdzeniem,mi zabrali,bratu,kumplowi.Widziałem byłem.Więc może to poprostu nowa legenda miejska?Owszem dopadli ludzi którzy mieli w domku terrabajty danych.No ok ale walczyć z małymi myszkami z kilkoma mega?.
Ale cel osiagnięty.Dotąd mówiło sie "lewe,pirackie oprogramowanie"ale nikt nawet nie myślał--"nielegalne" Uświadomiliśmy sobie że to jest przestępstwo,w świadomości ogółu zasiałi ziarenko strachu .To co było oczywiste,jasne-po co kupować grę za 150,- jak można mieć juą za 10?
Pamiętam czasy C64 i programy radiowe które nadawały programy które nagrywało się na kasety.czasem działały.To też było piractwo,ale wydawało się to oczywiste.
A teraz moze jednak jest w tym ziarnko prawdy,więc może czas zaopatrzyć się w zewnętrzny dysk twardy,spory magnes neodymowy i jak zapukaję do drzwi-magnes na dysk.W kompie tylko linyx i jesteśmy czyści.Cóż taniej pewnie wyniesie niż mandaty i strata kompa?
A potem w bezksiężycowa noc ze znanego tylko sobie miejsca w ogródku wykopujemy cd z kopią zapasową programów kupujemy nowy dysk i dalej działamy.
Chm ale stany gier amba zjada.
Cóż mamy tradycje partyzanckie-wspomnienia dziadków z okupacji jak nic się przydadzą.
No qrcze oni jak cale drukarnie chowali co dopiero parę dysków.
I damy radę
A tak co do prawa autorskiego-czy koncepcja Tipo Tempry nie jest zastrzeżona prawem autorskim więc wszystkie nieautoryzowane body kity czy inne dziwene kierownice to chyba też przestępstwo.Nop bo jak tak mozna oni myśleli kombinowali a tu jakiś gościu sobie zamiast zderzaka pług śnieżny montuje. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-01-2007, 21:59
|
|
|
Ja w tym siedze i hmmm z neo faktycnzie cos tam kontroluja :-)
Firmy zawsze sprawdzali i beda sprawdzac a prawda ze co 2 niema legalnego oprogramowania ;-)
Sprzedaz systemow w ostantich 6 miesiacach wzrosla o jakies 300%:-)
Jakis rok temu byla podobna akcja u nas lapia "piratow" ludiz ktorzy tak jak ktos napisal maja terabajty danych i miliony plyt i czerpia z tego zyski.
Nie trafilo mi sie aby kogos ze znajmoych znajomych lub kolegow kolegow ktos lapnal owszem handlarzy tak ale nie boroczkow smiertelnikow ;-)
Nie lamcie sie ;-)
Jak dla mnie to powinni sie zastanowic skad zalatwic rope bo zdajsie nam kurek odkrecili hehe |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-01-2007, 23:31
|
|
|
MupiK napisał/a: | Jak dla mnie to powinni sie zastanowic skad zalatwic rope bo zdajsie nam kurek odkrecili hehe |
Myślę, że my- zwykli zjadacze chleba- nie mamy się co martwić o jakiekolwiek kontrole. Takie 'puk puk, policja i microsoft, proszę otworzyć'
No chyba że przy okazji jakiejś większego, hmm, wjazdu!
Ja tam się nie cisnieniuje o takie tam błachostki, jaki oprogramowanie. Bardziej mnie ta ropa męczy! |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 08-01-2007, 23:37
|
|
|
miszko napisał/a: | A na dysku i tak nic nie mam |
wystarczy ze masz nielegalną winde i juz leżysz. Wiec jednak cos masz na dysku... |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 09-01-2007, 00:21
|
|
|
heh... jak pisałem na shout... jastrzębie, ustroń,koniaków, strumień, pszczyna, czechowice, długo bielsko, teraz małopolska... ponoć M$oft coś wspiera... ale duża część to ploty by sprzedać XPki z pólek pod miejsce badziewnej Visty, ponadto byli ściemiarze co kradli kompy, że są niby policja... ale łapali tych co hurtowo ssali i sprzedawali soft...zwykłych szaraczków tylko losowo i dopiero w BB chyba bo na takie miasto duże to już'klucza' nie mieli zbyt... u nas prócz hurtowników niektórch zasysaczy p2p podobno,'ponad normy transferu' no i głównie jeśli jakiś związek z hurtownikami,np jako kupiec czy source 4 download w p2p (logi)... ale nie wszystko wiadomo... gł chodziło o soft M$oftu... mp3 i inne to jak już brali komp na analizę bo windows, office a mp3 wyszło przy okazji... trzeba było na wszelki wypadek, nie wiadomo na ile w tym prawdy , ale trzeba było jak ekhm... ktoś musiał CDki,DVDki w bagażnik,piwnicę, do cioci... dyski ze sobą i jakiśz linuxem czy coś... bo nigdy nie wiadomo a kto wytrzepie na już kasę na windę itp... paranoja.... mam nadzieję,że projekty jak np darowy ReactOS (zgodny z windą) się rozwiną jak najszybciej... |
|
|
miszko
|
Wysłany: 09-01-2007, 08:01
|
|
|
Ninja napisał/a: | wystarczy ze masz nielegalną winde i juz leżysz |
I tak będe miał legalną windę A kompa sprzedaje, więc czystkę robię.
A co do 300% wzrostu sprzedaży, to bardziej chodzi o to pewnie, że wiara kupuje ostatnio dużo notebooków i pewnie dlatego. |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 09-01-2007, 08:46
|
|
|
Zapewnam cie ze nie ;-)
Tak jak ktos napisal ze polacy sie uswiadomili i czuja sie przestepacami
Jeszcze 2 lata temu malo kto pytal o system przy skladaniu kompa za 1000 teraz prawie kazdy pyta ile by to kosztowalo i co 2 go kupuje :-) a co 3 kupuje do tego jeszcze offica ;-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
irekub
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:35
|
|
|
MupiK napisał/a: | Zapewnam cie ze nie ;-)
Tak jak ktos napisal ze polacy sie uswiadomili i czuja sie przestepacami
Jeszcze 2 lata temu malo kto pytal o system przy skladaniu kompa za 1000 teraz prawie kazdy pyta ile by to kosztowalo i co 2 go kupuje :-) a co 3 kupuje do tego jeszcze offica ;-) |
No u mnie w Wadowicach są zapisy na legalna windę i trzeba parę dni czekać .normalnie sajgon |
_________________ Irek
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:41
|
|
|
Ja mam już z tym spokój.Dwa miesiące temu buszowali i w moich okolicach. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 12-01-2007, 00:40
|
|
|
faktem jest to że winda i office są teraz tanie a nie jak kiedys za winde 500zł a office od 900 w góre. ostatnio przeglądałem oferte i za 290zł winda xp home oem i office edu za 490zł.
co do nakazów prokuratorskich to jest taka sprawa. Imienne czyli np mieszkasz z rodziną i maja nakaz na ciebie i mieszkasz sam w swoim pokoju to mogą tylko i wyłącznie sprawdzić twój pokój, żaden inny i tylko w twojej obecności. na nic innego nie mają prawa i choćby stał komp w drugim pokoju to możesz im go nie pokazać bo to już nie twoja własność i nie twoje pomieszczenie i tam maja zakaz wstępu.
Ja u siebie mam prostą sprawe na policje i innych baranów. Mój domofon nie działa tylko może dzwonić żaluzje w onie na parterze mam uszkodzone i nie da się ich przekręcić tj. zasłonić/odsłonić i są tak ustawione że widac co na zewnątrz przy bramce stoi a nie widać z zewnątrz .
Ostatnio się zastanawiałem nad kupnem zestawu winda xp pro en i office pro 2003 z UK. I czy wtedy niedaj boże coś by się stało to tylko paragon styknie czy jak to jest ?? bo muszę pannie coś załatwić a dla niej to czy niemiecki angielski hiszpański polski to żadna różnica a z UK mam za 30Ł komplet.
A co wtedy jak nie masz dysku w kompie który se stoi w pokoju a na wierzchu tylko legalne płytki są?? |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 12-01-2007, 12:43
|
|
|
Raku napisał/a: | Myślę, że my- zwykli zjadacze chleba- nie mamy się co martwić o jakiekolwiek kontrole. Takie 'puk puk, policja i microsoft, proszę otworzyć'
No chyba że przy okazji jakiejś większego, hmm, wjazdu!
Ja tam się nie cisnieniuje o takie tam błachostki, jaki oprogramowanie. Bardziej mnie ta ropa męczy! |
Słusznie kumie prawicie !
Przestańcie siać panikę - wystarczy przeczytać poniższy tekst , żeby się odrobinę uspokoić . Prawda jest taka , że należy się spodziewać kontroli , jeżeli kupiło się niedawno komputer z wgranym systemem , a sprzedawca nie dał wam licencji , jeżeli ktoś was bardzo nie lubi i złożył donos , albo bawicie się w nieczyste interesy typu - usuwanie simlocków , sprzedaż lewych kart do dekoderów "Cyfry" itp.
http://wiadomosci.onet.pl...7,kioskart.html
** Dodano: 12-01-2007, 13:08 **
irekub napisał/a: | No u mnie w Wadowicach są zapisy na legalna windę i trzeba parę dni czekać .normalnie sajgon |
No i na powyższym przykładzie widzimy , że dobrze "sprzedana" plotka jest dźwignią interesu .
A pamiętacie wprowadzanie przepisów o posiadaniu w aucie gaśnicy , czy zestawu głośnomówiącego ? Wszyscy kupowali ...
Ludzie ! Poczytajcie statystyki o legalności posiadanego oprogramowania w krajach starej Unii , czy w Stanach . Nawet w oczyźnie "Windowsów" , czy u takich porządnych Niemców tylko 50% użytkowanego softu jest legalne . My ze swoimi 30% i tak nie wyglądamy źle w porównaniu do Rosjan , czy Chińczyków . |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 14-01-2007, 08:45
|
|
|
schab napisał/a: | usuwanie simlocków |
Usuwanie simlocków nie jest przestępstwem. Zmiana numeru IMEI telefonu już jest!
schab napisał/a: | My ze swoimi 30% i tak nie wyglądamy źle w porównaniu do Rosjan |
Ja akurat od tej strony lubie Rosjan Nie są zjedzeni przez kulturę masową, gdzie ciągle i w kółko... zapłac za tamto, wyślij tu sms'a a wygrasz niewiadomo co, pytania do konkursów typu "Ja masz na imię?", Rusek się podzieli Stąd też najlepsze warezy mają oni |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 15-01-2007, 13:14
|
|
|
Tak trochę "w temacie"...
Kiedy przyjdą przeszukać dom,
Ten, w który mieszkasz chłopie,
Kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
I na płytach nagrane kopie,
Gdy pod drzwiami staną, i nocą
Nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
Wiesz o jaką im chodzi zbrodnię?
Ściągałeś pliki przez dwa tygodnie.
Już przed twym domem setki są glin,
Dokąd uciekać? Chyba do Chin.
A wszystko przez to, że owe dane,
Wprost z Ameryki były pobrane
Co czyni z ciebie kogoś gorszego,
Niżli mordercę wielokrotnego...
Kidyś przyjdą napewno pogrzebać ci w kompie
może się zlitują, w co szczerze wątpie,
jak GROM w nocy przez dach się wkują,
płyty połamią, save'y skasują,
pójdzie się j**ać w Fifie kariera,
znów w nfs'a startujesz od zera,
choć w call of duty wojne wygrałeś,
choć wiele nocy przez to zarwałeś,
brak u nich skrupułów, litości nie mają,
za dyskutowanie zarobisz pałą,
nie pomogą płacze ,ani lamenty
cały twój hardware w foli zapięty,
już biurko puste, już wiatrak mie chuczy
może mnie w końcu to coś nauczy,
mijają godziny, mijają dni,
chyba oszaleje, wciąż komp mi sie śni,
dzwonie na pały, moze cos da sie załatwic,
jakis glina mówi: musze pana zmartwic,
tutaj jest Polska, tu cuda się dzieją,
kompa pan oddał przebranym złodziejom,
jaki jest morał mojej definicji?
profilaktycznie nie wpuszczaj policji! |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
irekub
|
Wysłany: 15-01-2007, 14:23
|
|
|
Dobre pobrechtałem się do łez.
A tak w oryginale to kto wie kto ten wierszyk spłodził? |
_________________ Irek
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-01-2007, 19:24
|
|
|
|
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 16-01-2007, 18:47
|
|
|
irekub napisał/a: | A tak w oryginale to kto wie kto ten wierszyk spłodził? |
Władysław Broniewski - Bagnet na bron |
_________________ ... |
|
|
|
|
owoc102
|
Wysłany: 26-05-2007, 15:23
|
|
|
Super wierszyk.A tak wogóle to win powinien być dodawany do kompa za free.To tak wygląda jak byś samochód kupił bez zapłonu. |
_________________ tipo 1.4 Płońsk |
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|