światła do jazdy dziennej |
Autor |
Wiadomość |
rynio
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 26-02-2014, 14:50 światła do jazdy dziennej
|
|
|
witam zrobiłem taki post bo nigdzie nie znalazłem posta o światłach dziennych bo chciałem porównać jak auta mają zamontowane ja dziś temperce założyłem takie światła i co wy na to
|
|
|
|
mikee72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 584 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 26-02-2014, 16:57
|
|
|
Nie powiem jak wyglądają Twoje, ale ogólnie co myślę o takich rzeczach.
Na światłach jeździłem zawsze jak pamiętam - zanim zaczęły tego wymagać przepisy. Uważam , że dobrze jest być widocznym.
Takie światełka ledowe to moim zdaniem alibi dla Policji - mam mieć, to mam..
Praktycznie to są one niewidoczne, widać je może z kilkudziesięciu metrów.
Niektórzy montują takie lampki zbyt blisko osadzone od siebie (za mały rozstaw) i wtedy jest zupełnie niebezpiecznie,
ponieważ wielu kierowców przed wyprzedzaniem ocenia odległość jadącego z naprzeciwka auta
na podstawie odstępu między światłami i wtedy może się okazać,
że koleś ze swoimi dziennym wynalazkami jest sporo bliżej, niż to wyglądało na początku.
Jak widzę słabe światła, blisko siebie - to jestem przekonany, że mam do nich daleko - a tu zonk.
Poza tym paski ledowe są passé, jeśli się nie mylę? |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-02-2014, 17:40
|
|
|
może czas najwyższy na badania do okulisty się wybrać.
nie jest to alibi bo przepisy na to zezwalają. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 26-02-2014, 18:16
|
|
|
Nie potrzebuję okularów - w dzień to widzę również auta jadące bez świateł.. he he..
A jednak większość ledów jest słabiej widoczna i to nie jest mój wymysł.
konikks, przepisy zezwalają też na gaśnicę za kilkanaście złotych, którą możesz co najwyżej papierosa zgasić |
|
|
|
|
rynio
|
Wysłany: 26-02-2014, 18:21
|
|
|
ale sam fakt wie żarówki mają po 55v razem 110 plus tył a teraz alternator nie dostaje po dupie i minimalne zużycie paliwa jest mniejsze |
|
|
Lasgo07
Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 1802 Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-02-2014, 20:07
|
|
|
rynio, Światła dobrze zamontowane. Mają homologację ? Jeśli tak to spoko.
Ja jeszcze od wielu lat na ledach. Miałem dwa razy starcie z policją ale byli to łapuwkarze. Sprawę w sądzie raz wygrałem, a drugi raz chcieli poprostu w łapę. Nie dałem się i puścili.
Co do samej jazdy to w Tipo i Temprze są słabe altki dlatego taki wynalazek jest spoko. Sporo prądu się zaoszczędza i nie trzeba często wymieniać żarówek
Co do spalania to u mnie jest to 0,5 litra na 100 km mniej, czyli sporo.
Pozdrawiam |
_________________ FIAT COUPE 2,0 16V 139KM |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 26-02-2014, 20:34
|
|
|
mikee72 napisał/a: | konikks, przepisy zezwalają też na gaśnicę za kilkanaście złotych, którą możesz co najwyżej papierosa zgasić
|
ale wozić ją musisz. a światła do jazdy dziennej możesz założyć (pod pewnymi warunkami). takie mamy prawo. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
rynio
|
Wysłany: 26-02-2014, 21:23
|
|
|
Lasgo07, tak mają chomologacje |
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 26-02-2014, 22:57
|
|
|
mikee72 napisał/a: | Praktycznie to są one niewidoczne, widać je może z kilkudziesięciu metrów |
Tutaj sie zgodzic nie moge bo nie raz przekonalem sie ze samochody na ledach widze wczesniej niz na swiatlach mijania.Szczegolnie jak sa kiepskie warunki widocznosci(deszcz,mgla)ledy widac wczesniej.Oczywiscie warunkiem sa sprawne,dobrej jakosci ledy z homologacja a nie takie za 20 zl co roku nie wytrzymuja.Sam jezdze na ledach philipsa (nie pisze o tipo) juz drugi rok i swieca tak samo mocno jak na poczatku.
Nie wiem od kiedy po odleglsci miedzy lampami ocenia sie odleglosc od nadjezdzajacego samochodu.Na to bym nie wpadl Zreszta przepisy wyraznie mowia jaka wysokosc,szerokosc miedzy lampami ma byc.
Jedynie przepis dziwnie wymaga by pozycje byly wylaczone gdy mamy ledy.Bezpieczniej by bylo gdyby jednak pozycje z tylu tez byly.Nieraz juz sie sciemnia a ktos zasuwa na ledach a tyl nieoswietlony.W dzien tez by nie zaszkodzilo zapalic pozycje ale nie wolno by bylo zgodnie z prawem. |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
rynio
|
Wysłany: 26-02-2014, 23:32
|
|
|
shagger78, zgadzam się z twoją wypowiedzią moje kosztowały 160zł i mam nadzieje że troche mi posłużą |
|
|
mikee72
|
Wysłany: 26-02-2014, 23:52
|
|
|
shagger78 napisał/a: | Nie wiem od kiedy po odleglsci miedzy lampami ocenia sie odleglosc od nadjezdzajacego samochodu.Na to bym nie wpadl |
Prawo Talesa się kłania
Co do ogólnej jasności i widoczności dodatkowych świateł ledowych mam swoje zdanie - sporo jeżdżę i widzę,
że to - co niektórzy zakładają do swoich aut, woła o pomstę do nieba.
Ale nie chciałem uogólniać że każda lampa led jest zła.. niektóre mi się nawet podobają |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 01-04-2014, 13:34
|
|
|
Podbije temat.
Nie wiem, na jakiej podstawie sądzicie, że małe, jasne światełka LED są lepiej widoczne niż tradycyjne. Ja niestety widzę je dużo gorzej - zwłaszcza, że część osób ma je zamontowane nisko, albo pod zderzakiem, co sprawia, że są praktycznie niewidoczne i równie dobrze mogłoby ich wcale nie być. Tłumaczenie, że coś jest legalne więc korzystajmy jest słabe - światła do jazdy dziennej zostały przewidziane do nowych aut, gdzie są wielokrotnie testowane fabrycznie i montowane są w stałych miejscach. Uniwersalne Ledy w każdym aucie ląduje gdzie indziej i w inny sposób je też widać. Z litości pominę argument "idź do lekarza na badanie"...
Ale i tak lepsze to niż "ksenony HD" z allegro, które mają swoich "miłośników" na forum... |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 01-04-2014, 16:13
|
|
|
stefan napisał/a: | Z litości pominę argument "idź do lekarza na badanie"... |
o litościwy...
uniwersalne ledy powinny być montowane na ogólnie znanych warunkach. to że niektórzy nie stosują się do przepisów to już pole popisu dla policji i diagnostów. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
Lasgo07
|
Wysłany: 01-04-2014, 17:24
|
|
|
stefan, Ksenony z Allegro nie są złe Odzywa się miłośnik "z forum"
Co do ledów jak ktoś nie umie ich zamontować i używać prawidłowo to już jego problem. Widocznie ma dużo kasy aby płacić mandaty.
Ja nie mam problemu z zauważeniem auta na ledach pomimo że noszę okulary |
|
|
|
|
andyroman
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-04-2014, 06:17
|
|
|
Moim zdaniem nasze auta to już klasyki. I nie pasuje do nich oświetlenie LED. Bardziej by pasowały "polonezowskie", prostokątne halogeny. Halogeny pod zderzakiem a dalekosiężne na zderzaku przed grillem. Chyba trzeba by było większy alternator zamontować...
Ale jak komuś się podoba, to nie zamierzam krytykować. Bo rozumiem, że jest to oszczędność alternatora i paliwa. |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 02-04-2014, 08:24
|
|
|
andyroman, temat dotyczy swiatel do jazdy dziennej.Jazda na halogenach dozwolona jest tylko gdy sa do tego odpowiednie warunki.W kazdych innych grozi za to mandat.
A tak poza tym: Dobre led-y nie sa zle U siebie nie mam bo nie ma za bardzo gdzie estetycznie zamontowac.
Za to mam ksenony z allegro i to moge polecic.Jazda jest przyjemniejsza i bezpieczniejsza.Oczywiscie barwa w okolicach 5000/6000 K.Nikt nie mryga z naprzeciwka,nikt nie narzeka a ja widze lepiej i zuzywam mniej pradu |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
andyroman
|
Wysłany: 02-04-2014, 08:28
|
|
|
shagger78, ja wiem, do czego służą halogeny. Jeżdżę już 26 lat.
Chodziło mi o to, co by pasowało wizualnie. Nie o to, by na nich jeździć w dzień czy w nocy przy dobrej widoczności.
Moje standardowe światła nie są złe. Po kupieniu Tempry wymontowałem lampy i wypłukałem je w środku wodą z szamponem. Świecą i błyszczą jak nowe. Raczej bym się nie zdecydował na xenony ze względu na możliwość utraty dowodu.
Czy za to grozi tylko zabranie dowodu, czy zakaz dalszej jazdy? |
|
|
|
|
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 02-04-2014, 09:13
|
|
|
Oczywiście, że auto na halogenach wyglaąda efektowniej., ale mowa o światłach do jazdy dziennej. Nie do każdego TT ledy pasują, wedle mojej opini jeśli buda jest gustownie zmodowana, nie wygląda standardowo tzn klasycznie to jak najbardzieej się komponują z resztą. Kwestia gustu i tyle |
|
|
|
|
pit14
Pomógł: 13 razy Wiek: 56 Dołączył: 15 Maj 2013 Posty: 463 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 02-04-2014, 17:28
|
|
|
osobiście to diody mi się nie podobają - i jestem przeciwnikiem wsadzania gdzie padło względnie gdzie miejsce , chociaż jak mijam niektóre są widoczne - ALE WK....A mnie tył |
|
|
|
|
maniutek
Pomógł: 18 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 1174 Skąd: Warszawa(Ożarów Maz)
|
Wysłany: 03-04-2014, 16:29
|
|
|
A mnie (z calym szacunkiem dla Rynia) w ogole nie lezy montowanie takich rzeczy do tempry. Tempra to piekny klasyk. Rynia tempra jest ladna. Po co niszczyc ja takimi smieciami??? poza tym jak tam ktoremus na gorze pol litra paliwa robi roznice to przesiadac sie na rower....a 110 wat to duzo, ale wolalbym zainwestowac w alternator lub akumulator i nie martwic sie o prad niz wydac kase na takie badziewia. To moje zdanie - jak zawsze mozecie je olac
** Dodano: 03-04-2014, 17:30 **
Kolega wyzej sprobowal metody za darmo - umyl po prostu klosze czym mogl i co? i swieca mu lampy. A polsrodki typu choinka i nowe swiateleczka sa dobre dla dzieciaczkow, ktorzy sobie dopiero prawko porobili i sa "kozaki". |
_________________ Maniuś
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-04-2014, 10:47
|
|
|
maniutek napisał/a: | A mnie (z calym szacunkiem dla Rynia) w ogole nie lezy montowanie takich rzeczy do tempry. Tempra to piekny klasyk. |
uff czyli do Tipo moge montowac RL
|
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Lasgo07
|
Wysłany: 05-04-2014, 12:06
|
|
|
opti, Szeroki wlot to idealne rozwiązanie do takich rzeczy. Gorzej jak się go nie ma
P.S. Fajnie, skromnie to wygląda i świeci bardzo dobrze. |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-04-2014, 12:46
|
|
|
no dzienne to MM, zalezalo mi zeby byly rozmiarowo jak najmniejsze ale w pelni homologowane.
u kolegi rynio, tez dalo by sie fajnie upchnac dzienne, jednak zeby to lepiej wygladalo dzienne trzeba by montowac w wymiarach kolo otworow h.pm, przy braku h.pm mozna by isc w montaz wlasnie w tych miejscach, wybierajac inny ksztalt dziennych |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 25-04-2014, 23:25
|
|
|
Lasgo07 napisał/a: | stefan, Ksenony z Allegro nie są złe Odzywa się miłośnik "z forum"
Co do ledów jak ktoś nie umie ich zamontować i używać prawidłowo to już jego problem. Widocznie ma dużo kasy aby płacić mandaty.
Ja nie mam problemu z zauważeniem auta na ledach pomimo że noszę okulary |
Nie, to nie jest jego problem, tylko problem wszystkich osób, które narazi na niebezpieczeństwo swoją głupotą.
Skoro Ty nie masz problemu, tzn. że wszystko jest ok i innych ludzi można mieć gdzieś? Gratuluje egoistycznego podejścia! |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
Lasgo07
|
Wysłany: 26-04-2014, 23:31
|
|
|
stefan, Słuchaj, rozumiem jakbym faktycznie oślepiał jadących z naprzeciwka to ok. Założyłem aby sprawdzić, jak to świeci, i czy widoczność jest lepsza.
Faktycznie widoczność lepsza, świeci fajnie na biało.
I nawet jeden samochód jadący z naprzeciwka nie mrygnął mi światłami że oślepiam.
Dlatego nie będę więcej wypowiadał się na ten temat ponieważ sam jesteś przeciwny jeżeli baran zakładający xenony założy nie takie jak trzeba a po drugie nie ustawi odpowiednio reflektorów.
A niestety tacy się zdarzają i to widać.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|