Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działa wyposażenie elektryczne
Autor Wiadomość
romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-09-2005, 21:11   Nie działa wyposażenie elektryczne

No i dopadła mojego Typka dosyć poważna awaria elektryczna - prawie nic nie działa z wyposażenia elektrycznego :(
Do rzeczy, napiszę co nie działa, ale chyba krócej będzie pisać co działa - kierunkowskazy, światła cofania, szyby elektr. i deska digital reszta wypozażenia nie działa(światła, wycieraczki, stopy, nawiew, ogrzewanie szyby, awaryjne, przeciwmgielne, oświetlenie wnętrza, zapalniczka, klakson....więcej nie pamiętam :D )
Silnik normalnie odpala i da się jechać, deska działa prawie normalnie tzn. wskazuje wszystkie wartości, ale na check panelu pokazuje awarie świateł stop, wszystkie kontrolki działają, jedyna wadą jest to, że po wyłączeniu stacyjki zeruje się przebieg dzienny i zegarek.
Nie mam pojęcia co jest grane, dzisiaj nie miałem czasu za to się zabrać, ale jutro przystępuję do walki.
Prosiłbym o jakieś pożyteczne rady, na pewno pierwsze co zrobię to przeczyszczę masę(tę pod akumulatorem) i zobaczę połączenia w skrzynce bezpieczników.
Oczywiście bezpieczniki sprawdzałem i są dobre, co do przekaźników to już sam nie wiem wydawało mi się, że "cykają".
W weekend wszystko ładnie działało, zrobiłem jakieś 350km a dzisiaj taki ZONK.
Tak to prawda nie znasz dnia i godziny kiedy zaskoczy cię włoska myśl technologiczna :D

Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-09-2005, 00:27   

Witam!

Wedlug mnie moga to byc zle 'masy' albo uszkodzenie w skrzynce bezpiecznikow ( skrzynke juz przerobilem miala zwarcia w srodku nagle wlaczyly sie wycieraczki itd ale mocno zaczela smierdziec..) i popalilo bezpieczniki , licznik tez sie zerowal...takie moja doswiadzcenia , a naprawa samej skrzynki razcej nieplacalna..a watpie aby poluzowaly sie Tobie jakaies laczniki, fakt moja awaria nastapila w czasie jady w miescie na jakies nierownosci, ( moja skrzynka kiedys byla zalana woda wiec to byl oglowna przyczyna jaka stwierdzilem po orzebraniu jej na czesci )...

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-09-2005, 05:57   

Jak działają niektóre rzeczy to znaczy że ten gruby czerwony kabelek do skrzynki dochodzi i jest dobrze.
Więc zgodzę się z szanownym p[rzedmówcą że to w skrzynce bezpieczników jakieś jajka sie porobiły.
Jak byś miał na chwile kogoś skrzynke to przełączysz wtyczki z tyłu nawet z jego bezpiecznikami i sprawdzisz.

A jak sie takie jaja dzieja to może być jeszcze jakieś zwarcie gdziekolwiek. Wtedy nie wiadomo co chodzi z co nie i w ogóle nie idzie dojść miejsca awarii.
Ale na pierwszym miejscu do sprawdzenia dawałbym skrzynke bezpieczników
     Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-09-2005, 17:48   

Problem rozwiązany.
Okazało się, że przyczyną wariowania elektryki był kurz. Po wyjęciu wtyczek i przedmuchaniu prąd wrócił na swoje miejsce.
W zasadzie nie miałem zamiaru skrzynki bezpieczników podłączać, chciałem ją porządnie w domu wyczyścić, ale zostawiłem otwarte okno i siłą rzeczy musiałem ją spowrotem włożyć i wszystko ożyło.

Moneta

Odpowiedz do tematu