|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Przełacznik wyciaraczek, łączenie z klapą i central... |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-09-2006, 00:25 Przełacznik wyciaraczek, łączenie z klapą i central...
|
|
|
Siemano! mam problem, bo kupiłem sobie nowego Tipo - 1,4 '93. Troche w nim do zrobienia, ale powoli idzie. Natrafiłem jednak na kilka problemów.
Problem 1 - naprawiony już jako tako - kable na łączeniu klapy z budą sie poprzerywały i nie było oświetlenia tablicy - dzisiaj to naprawiłem, ale tak, że wstawiłem między rozciąty kabel kawałek innego i zaizolowałem. Boję się, że będzie to częstrza sytuacja i chciałem nową wiązkę pociągnąć i teraz pytanie: jak i skąd? Kable idą w słupkach czy pod sufitem?
Problem 2 - Przedne wycieraczki działają tlyko jak wezmę przeacznik na dół, lub psiknę spryskiwaczem - pierścieniem nie działają. Wycieraczka tylna nie działa ani ze spryskiwaczem, ani z pierścienia. Co to oznacza? to jakaś lipa w przełaczniku koło kierownicy? Chciałem dzisiaj go wyjąć, ale odkręciłem dolnączęść osłony kolumny kierownicy, a górna trzymała i nie zdjąłem, bo się boję, że coś połamię jak za mocno. Bezpieczniki sprawdzałem.
Problem 3 - To central - niemiec, od którego kupiłem auto mówił, że ono ma centrala jednak póki co to on nie działał. Przy przekręcaniu kluczyka w zamku nie słychać nic - w starym Tipo było słychać silniczek. Koło bezpiecników mam te sterowniki jednak mam jakiś biały i niebieski, a reszta srebrna. Nie chcę roskręcać drzwi, bo już raz sie poplątałem w kablach od el. szyb i musiałem dawać do elektryka, ale jeżeli to jedyne wyjście to postaram sie nic nie popsuć.
Dzięki za odpowiedzi i sorka za zamieszany temat!! Pozdrówka |
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 03-09-2006, 06:59
|
|
|
Co do problemu nr 2,
Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, ale chcesz włączyć przednie wycieraczki samym pierścieniem? Jak tak to nie włączysz, bo to działą inaczej.
Mianowicie - przełącznik wycieraczek jest 3 pozycyjny (1 w góre i 2 w dół), pierścień dział z pozycją 1 w dół. Obracając pierścień w tej pozycji regulujesz częstość machania wycieraczką. Obracanie tego pierścienia przy wyłączonych wycieraczkach nic nie daje.
A w każdym razie tak jest u mnie *]
Skoro tylna wycieraczka nie działą Ci w ogóle to najpierw sprawdziłbym czy daje prąd na kostce przy wycieraczce - bo może coś się samo odłączyło.
Jakbyś szukał opisu wyjęcia dźwigni(włącznika) wycieraczek znajdziesz go tu: http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=1501
Pozdrawiam |
|
|
mrk69
|
Wysłany: 03-09-2006, 08:16
|
|
|
RaV napisał/a: | Mianowicie - przełącznik wycieraczek jest 3 pozycyjny (1 w góre i 2 w dół), pierścień dział z pozycją 1 w dół. |
a no właśnie. w moim poprzednim tipo miałem tak że z pozycji wyłączonych wycieraczek mogłem je włączyć albo pierścieniem albo w dół a prędkość była taka sama. Koedy zrobiłem na 2 razy w dół i do tego przekręciłem perścień to ni nie dawało bo to były takie same prędkości (2 razy w dół lub 2 razy pierścieniem w pozycji wyłączonych wycieraczek).
Może miałem jakoś źle podłaczone?
Dzięki za opis wyjmowania tej dźwigni
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-09-2006, 10:56
|
|
|
Witaj
Problem 1. Kable idą od klapy w słupku później pod listwą z lewej strony. Widać je dokładnie jak podniesiesz kanapę. Ja na twoim miejscu wymieniłbym całe od klapy, czyli silnika wycieraczki, centralnego oraz oświetlenia rejestracji i podgrzewania tylniej szyby aż do punktu pod kanapą, i oczywiście nie jakieś tam skręcanie przewodów tylko lutownica, cyna i termokurczka.
Problem 2. Dokładnie tak jak napisał Rav
Problem 3. Sprawdź czy centralka ma zasilanie i spróbuj Załączyć centralkę ręcznie. Czyli podać masę na odpowiedni przewód. Na ogół są to dwa przewody Zielony i niebieski lub, (bo były takie) Brązowy i Biały. Będziesz wtedy wiedział czy centralny działa.
Pozdrawiam i miłej oraz udanej pracy.
|
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 03-09-2006, 11:54
|
|
|
ok dzięki magi-marcin! zrobiłem tak z tymi wycieraczkami że przełożyłem przełącznik z nowego Tipo do swojego starego Tipo i włacznik jest ok. Ale za to sprawdzałem na kostce która idzie do wycieraczek i prądu nie ma. Widziałem dziesiaj pod kanapą tą wiązke, ale teraz pytanie. Jeżeli podłącze nowe kable od tylnych urzadzeń to jak je przeciągnąć z odkręcanego plastiku w tylnej klapie aż do tego gdzie wychodzą z klapy. i 2 - da sie kupić taką gumę co jest miedzy klapą a budą? |
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-09-2006, 07:37
|
|
|
Wyciągnij wszystkie kableale zostaw jeden. Puzniej weż wszystkie nowe na jednym końcu zczep i przylutuj do tego jednego co został, puźniej ciągnij powoli aż zobaczysz nowe w otwoże. Uważaj aby ich nieprzetrzeć.
Guma? To nie jest problem. To grosze kosztuje. Dziś bede w serwisie Fiata to sie dowiem jakie są ceny za takie gumy(ja potrzebuje do drzwi) i napisze. |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|