Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przełacznik wyciaraczek, łączenie z klapą i central...
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 03-09-2006, 00:25   Przełacznik wyciaraczek, łączenie z klapą i central...

Siemano! mam problem, bo kupiłem sobie nowego Tipo - 1,4 '93. Troche w nim do zrobienia, ale powoli idzie. Natrafiłem jednak na kilka problemów.

Problem 1 - naprawiony już jako tako - kable na łączeniu klapy z budą sie poprzerywały i nie było oświetlenia tablicy - dzisiaj to naprawiłem, ale tak, że wstawiłem między rozciąty kabel kawałek innego i zaizolowałem. Boję się, że będzie to częstrza sytuacja i chciałem nową wiązkę pociągnąć i teraz pytanie: jak i skąd? Kable idą w słupkach czy pod sufitem?

Problem 2 - Przedne wycieraczki działają tlyko jak wezmę przeacznik na dół, lub psiknę spryskiwaczem - pierścieniem nie działają. Wycieraczka tylna nie działa ani ze spryskiwaczem, ani z pierścienia. Co to oznacza? to jakaś lipa w przełaczniku koło kierownicy? Chciałem dzisiaj go wyjąć, ale odkręciłem dolnączęść osłony kolumny kierownicy, a górna trzymała i nie zdjąłem, bo się boję, że coś połamię jak za mocno. Bezpieczniki sprawdzałem.

Problem 3 - To central - niemiec, od którego kupiłem auto mówił, że ono ma centrala jednak póki co to on nie działał. Przy przekręcaniu kluczyka w zamku nie słychać nic - w starym Tipo było słychać silniczek. Koło bezpiecników mam te sterowniki jednak mam jakiś biały i niebieski, a reszta srebrna. Nie chcę roskręcać drzwi, bo już raz sie poplątałem w kablach od el. szyb i musiałem dawać do elektryka, ale jeżeli to jedyne wyjście to postaram sie nic nie popsuć.

Dzięki za odpowiedzi i sorka za zamieszany temat!! Pozdrówka :)

RaV 

Wysłany: 03-09-2006, 06:59   

Co do problemu nr 2,
Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, ale chcesz włączyć przednie wycieraczki samym pierścieniem? Jak tak to nie włączysz, bo to działą inaczej.
Mianowicie - przełącznik wycieraczek jest 3 pozycyjny (1 w góre i 2 w dół), pierścień dział z pozycją 1 w dół. Obracając pierścień w tej pozycji regulujesz częstość machania wycieraczką. Obracanie tego pierścienia przy wyłączonych wycieraczkach nic nie daje.
A w każdym razie tak jest u mnie *]

Skoro tylna wycieraczka nie działą Ci w ogóle to najpierw sprawdziłbym czy daje prąd na kostce przy wycieraczce - bo może coś się samo odłączyło.

Jakbyś szukał opisu wyjęcia dźwigni(włącznika) wycieraczek znajdziesz go tu: http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=1501

Pozdrawiam :)

assistance   Moneta

mrk69 

Wysłany: 03-09-2006, 08:16   

RaV napisał/a:
Mianowicie - przełącznik wycieraczek jest 3 pozycyjny (1 w góre i 2 w dół), pierścień dział z pozycją 1 w dół.

a no właśnie. w moim poprzednim tipo miałem tak że z pozycji wyłączonych wycieraczek mogłem je włączyć albo pierścieniem albo w dół a prędkość była taka sama. Koedy zrobiłem na 2 razy w dół i do tego przekręciłem perścień to ni nie dawało bo to były takie same prędkości (2 razy w dół lub 2 razy pierścieniem w pozycji wyłączonych wycieraczek).
Może miałem jakoś źle podłaczone?

Dzięki za opis wyjmowania tej dźwigni
:D

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-09-2006, 10:56   

Witaj

Problem 1. Kable idą od klapy w słupku później pod listwą z lewej strony. Widać je dokładnie jak podniesiesz kanapę. Ja na twoim miejscu wymieniłbym całe od klapy, czyli silnika wycieraczki, centralnego oraz oświetlenia rejestracji i podgrzewania tylniej szyby aż do punktu pod kanapą, i oczywiście nie jakieś tam skręcanie przewodów tylko lutownica, cyna i termokurczka.

Problem 2. Dokładnie tak jak napisał Rav

Problem 3. Sprawdź czy centralka ma zasilanie i spróbuj Załączyć centralkę ręcznie. Czyli podać masę na odpowiedni przewód. Na ogół są to dwa przewody Zielony i niebieski lub, (bo były takie) Brązowy i Biały. Będziesz wtedy wiedział czy centralny działa.

Pozdrawiam i miłej oraz udanej pracy.
8)

mrk69 

Wysłany: 03-09-2006, 11:54   

ok dzięki magi-marcin! :) zrobiłem tak z tymi wycieraczkami że przełożyłem przełącznik z nowego Tipo do swojego starego Tipo i włacznik jest ok. Ale za to sprawdzałem na kostce która idzie do wycieraczek i prądu nie ma. Widziałem dziesiaj pod kanapą tą wiązke, ale teraz pytanie. Jeżeli podłącze nowe kable od tylnych urzadzeń to jak je przeciągnąć z odkręcanego plastiku w tylnej klapie aż do tego gdzie wychodzą z klapy. i 2 - da sie kupić taką gumę co jest miedzy klapą a budą?

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-09-2006, 07:37   

Wyciągnij wszystkie kableale zostaw jeden. Puzniej weż wszystkie nowe na jednym końcu zczep i przylutuj do tego jednego co został, puźniej ciągnij powoli aż zobaczysz nowe w otwoże. Uważaj aby ich nieprzetrzeć.

Guma? To nie jest problem. To grosze kosztuje. Dziś bede w serwisie Fiata to sie dowiem jakie są ceny za takie gumy(ja potrzebuje do drzwi) i napisze.

Odpowiedz do tematu