|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nawiew (na nogi owszem na wprost zonk) |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-06-2005, 01:55 Nawiew (na nogi owszem na wprost zonk)
|
|
|
Dzis zauwazylem, przez przypadek w sumie, jeden duzy mankament mojego auta.
Chodzi o cos o czym wczesniej pisalem ale to lekcewazylem.
Mianowicie na moje nogi grzeje niesamowicie gorace powietrze!!
Bylo to tematem zartow z mojej strony do momentu, kiedy dzis nie zauwazylem, ze pomimo tego ze mam pokretlo nagrzewnicy przykrecone na minimalne nagrzewanie, na moje nogi i tak grzeje "sahara".
W zime mam problem z cieplem w aucie tzn. powietrze leci cieple, ale cieple nie gorace!!!!
Tak wiec dzis sie utwierdzilem w przekonaniu, ze wina tkwi w tym powietrzu, ktore czy chce czy nie chce ogrzewa mi nogi
Mysle, ze gdzie mam jakas nieszczelnosc w ukladzie nagrzewnicy.
Spadl mi moze jakis przewod albo jakas zlaczke szlag trafil i dlatego zamiast na auto, cieple powietrze spiernicza mi glownie dolem!!
Nie moze to byc wina zwyklej zapadki, bo na dol wali gorace powietrze pomimo delikatnego otwarcia nagrzewnicy, a w samochodzie biegun polnocny;)
Czy ktos moze rozbieral calkowicie ten uklad i wie jak on wyglada dokladnie, zebym mogl zlokalizowac defekt??
Nie chcialbym rozbierac auta na "glupa" i jak sie za nie zabiore chcialbym chociaz miec orientacje gdzie co jest:? |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 08-06-2005, 00:18
|
|
|
nie wiem na co Ci sie to przyda ale ja w moim Tipusiu miałem problem tego typu, że też mi grzał tylko dołem. Co prawda jak go skręciłem na zimne to nie grzał wogóle ale u mnie problem tkwił w pokrętle którym się zmienia kierunek nawiewu (3).
Rozebrałem to (3 śrubki pod listwą maskującą nad pokrętłami i 2 śrubki pod wciskanym pokrętłem 1 i 3; w celu rozebrania całości 2 też musisz wyjąć).
Zobaczysz wtwdy 4 otwory w których są wkręty na dość duży śrukokręt
krzyżowy. Wiadomo co.
W sumie wyszło na to, że pokrętło jakimś cudem przeskoczyło na ząbkach w obudowie i pewno przez to jakaś zapadka ukryta gdzieś głęboko nie otwierała się bądź nie zaykała do końca.
Jak już to rozbierzesz to sprawdź środkowe pokrętło czy czasem tak nie przeskoczyło.
Najlepiej wyhacz z pokrętła linkę, wciśnij ją w osłonkę na maxa, pokrętło ustaw ma maxymalne grzanie i podczep linkę.
[ Dodano: 08-06-2005, 00:24 ]
Aha, jak wypujesz te fladery to nie odpinaj kostki od włącznika (pokr. 1)
Ja chciałem żeby mi było wygodniej i okazało się że trzeba mieć sprawność ginekologa żeby to złożyć, bo te 3 linki dochodzące do pokręteł są dość krótkie i nie idzie tego za daleko wyjąć.
Myśle że na początek powinieneś to sprawdzić bo to naprawdę zajmie chwilę a może pomoże (mam nadzieję)
Powodzenia |
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 08-06-2005, 21:05
|
|
|
Misiak, a jak sciagales ta listewke nad pokretlami??
Nie chce nic urwac i nie wiem czy mam podwazyc??
Jesli tak to z ktorej strony?
[ Dodano: Czw 09 Cze, 2005 20:43 ]
Wlasnie wrocilem z auta
Rozkrecilem polowe konsoli z przodu zeby dostac sie do nawiewu i jak zaczalem rozkrecac to powoli mnie szlag trafial
Jeden element juz prawie odkrecilem okazalo sie, ze laczy sie z drugim zaczalem drugi ten powiazany z trzecim
To jakis cholerny lancuszek jest!!!
Zeby zdjac panel przedni to chyba wszystko trzeba wyjac.
Ja wykrecilem ze 30 srub i zdjalem tylko przedni panel z pokretlami i schowek.
Skrecilem to wszystko z powrotem bo jak mam dostac sie do tego nawiewu kosztem demontazu calego przodu, to niech jak grzeje mam to w d....e.
Mam dosc srubek i srubokretow!!!
Jakby mi teraz ktos kazal cos zakrecic albo przykrecic to chyba by dostal w morde
Szukalem tej cholernej linki od nagrzewnicy o ktorej pisal kiedys Grafit ze ja naciagal ale TAM JEJ NIE MA!!!!
Bynajmniej nie obok pedalow.
Idzie tam linka od nagrzewnicy ale nie ma regulacji bo wchodzi w nadwozie z przodu.
Mam zdjecia bo cyknalem to zaraz zalacze moze mnie ktos oswieci gdzie to jest!!
Wylezalem sie na podlodze jak jakis pelzajacy robak i jedynym efektem kilkugodzinnej pracy byla wymiana zarowki podswietlenia nawiewow!!!
Dobrze ze mam piwo w lodowce to sie odstresuje. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
misiak
|
Wysłany: 10-06-2005, 01:05
|
|
|
Nie bardzo wim jak jest w temprze ale mi w tipo napawde zajelo to doslownie kilka minut.Mysle ze powinno byc podobnie jsli nie tak samo.Chociaz ja schowka ni ruszalm wogole... Jak zdjalem panel ktory po odkreceniu tych bodajze 5 czy 6 srubek trymal sie tylko na kabelkach ktore zasilaja 2 zarowki, to odkrecilem nastepne 4 suby jak juz pisalem na dosc duzy srubokret krzyzowy i eta wsio
No i cale fladery na wierzchu...
Nie mam pojecia jak moze byc inaczej
Mysle ze ta listew maskujaca nad poketlami zdjales.
Jak nie to ja to podwazylem nozem z ostrym czubkiem z boku.To jest wciskane i wcale nie trzymalo mocno. Obejrzalm to jeszcze dzis u siebie: pod listwa sa 3 wkrety i 2 sa od spodu ("nad radiem") i kolejne 2 pod pokretlami.
Ale skoro wymieniles zarowki to to juz chyba wiesz.
A te sruby sa dosc gleboko osadzone i moze j przeoczyles
To mialo byc smieszne, a jak nie bylo to poswiec tam toche latarka
Za daleko mieszkasz bo bym do Ciebie podjechal
[ Dodano: 10-06-2005, 01:08 ]
Jeszcze jedno.
To jedyna droga zby dostac sie do tych linek
To tak na pocieszenie |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 10-06-2005, 17:09
|
|
|
Misiak ja doszedlem do pokretel tylko chcialem "zaatakowac" zapadki.
Zapadki te od zmiany nawiewow.
Cos mi tam sie powalilo bo czy chce czy nie chce wieje na nogi.
Jak przelacze nawiew na nogi to lepiej wieje na szybe niz na nogi a na wprost prawie wcale..
Jak wlacze na szybe to wieje mocniej na nogi i na wprost.
Pokopane na maxa!!
Najgorsze jest to ze na nogi i szybe leci naprawde gorace powietrze, a na wprost letnie
W zime jest to denerwujace, a nie wiem co jest tego przyczyna
Na zdjeciu mam rozebrane autko od strony pasazera. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
misiak
|
Wysłany: 10-06-2005, 23:19
|
|
|
ooo widze ze ozbrales pol samochodu
ja tyle wtedy nie rozkrecilem...
ale dzis zmienialem zamki i stacyjke po tej mojej przygodzie i moge Ci napisac co dzis zauwazylem. Otoz jak rozebralem dolna czesc kokpitu od strony kierowcy (pod naba kierownicy) to bylo tam widac te linki i dzwigienki odpowiedzialne za te nawiewy
No jak nie tamtedy to bedziesz musial wyjac silnik i Boschka wyciac okienko z komory silnika do srodka |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|