Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
aviva i kosmiczna kwota składki...
Autor Wiadomość
vego21 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-06-2012, 20:41   aviva i kosmiczna kwota składki...

Otóż gdy kupiłem Tipolota, minął miesiąc i musiałem kontynuować OC u poprzedniego ubezpieczyciela, składka kończyła się w listopadzie, ale była opłacona jedna rata, więc gdy przyszedł termin wysłałem im skan umowy. Nie wspomnę ile wydałem na telefon do nich uzupełniając moje dane do nowej polisy i jakieś głupie pytania... Ok. Auto zostało zezłomowane jeszcze z ważną opłaconą polisą byłego właściciela, wysłałem skany papierów z prośbą o wyliczenie ile mam zapłacić za posiadanie auta w tym czasie. I dostałem... 1700zł... nosz kur... ciśnienie mi podnieśli, dzwonie znów, cała procedura numer polisy itp (oni chyba mają umowę z operatorami kom) wyliczyli mi składkę na 2 lata i nie ma przebacz, a ja pytam się jakim prawem?
Muszę się chyba osobiście udać ze wszystkimi papierami do ich siedziby w wawie, bo telefonicznie niczego nie idzie się dowiedzieć, nawet na jakiej podstawie wyliczyli mi taką składkę i ile procent płacę... bajzel...

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-06-2012, 20:45   

vego21, skontaktuj się ze świstakiem albo z pisario oni ci pomogą z tym ;)

vego21 

Wysłany: 28-06-2012, 20:48   

KrzychuB, dzięki :) Dodam że za uno 1.1 w PZU płaciłem 370zł na rok... Doszedłem do wniosku, że tych co nie zmienią po zakupie auta ubezpieczyciela walą w ch... aż równo, bo innej możliwości nie masz.

KrzychuB 

Wysłany: 28-06-2012, 20:52   

vego21, 1 raz słyszę o takiej kwocie :sciana: pisz do nich to ci podpowiedzą czy da się coś zrobic :doubt:

vego21 

Wysłany: 28-06-2012, 20:56   

KrzychuB, dziś dostałem list z avivy... i z taką właśnie kwotą składki... telefonicznie niczego się nie dowiedziałem, tylko jakieś pierdy...
Dzięki wysłałem świstakowi PW, może coś zaradzi.

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-06-2012, 21:40   

vego21, po mojemu to jest jakiś burdel bo za posiadanie auta to płacisz tylko do końca trwania poprzedniej umowy, jest ona aneksowana na ciebie po dostarczeniu umowy dopłacasz 2 ratę po swoich zniżkach. jeśli zezłomowałeś auto przed wznowieniem i WYREJESTROWAŁEŚ w WK przed zakończeniem tej umowy to dopłacasz tylko 2 ratę. jeśli WYRESJESTROWAŁEŚ po wznowieniu już na Ciebie to dopłacasz do dnia złomowania.
możliwości tego burdelu sa 2 albo oni pomylili dane albo jesteś nowym dla nich klientem i podliczyli Ci po stawkach wyjściowych bez zniżek. w avivie jest pier*olnik. wiem bo pracowałem właśnie w tej firmie :)
vego21 napisał/a:
udać ze wszystkimi papierami do ich siedziby w wawie, bo telefonicznie niczego nie idzie się dowiedzieć

to jest direct, raczej niczego nie załatwisz osobiście.
Centrala tego kołchozu jest na Prostej 30. w Blue City jest aviva ale tam są szkody i chyba direct. nie załatwisz nic w blue city.

pamiętaj że przy złomowaniu nie ma dla ubezpieczyciela znaczenia moment oddania auta na szrot tylko moment zgłoszenia do WK. datę wyrejestrowania w wk biorą jako "zbycie" auta i z datą wyrejestrowania zrywa się umowę a więc do daty wyrejestrowania dopłacasz.
ale to że na 2 lata wyliczyli składkę?? za co?? tego nie rozumiem.
     assistance   Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 28-06-2012, 21:40   

vego21 napisał/a:
Dzięki wysłałem świstakowi PW, może coś zaradzi.

napisz di pisario, co 2 głowy to nie 1 ;)

vego21 

Wysłany: 28-06-2012, 21:50   

Świstak, w skrócie co mi powiedziała jakaś panna przez tel... w momencie kupna auta co było udokumentowane skanem umowy, zaczęli mi naliczać. I sami z siebie umowę polisy przedłużyli o kolejny rok czyli do listopada 2013r... Nie dostałem żadnego pisma uzasadniającego wysokość składki, telefonicznie też mi tego nie powiedzieli.
Teraz gdy złomowałem lalkę, koleś powiedział mi że jeżeli w ciągu miecha się nie zgłoszę do WK to oni sami wyrejestrowują auto zgodnie z papierami jakie dostali od szrotu.
Nie zdałem tablic, nie byłem w WK, ale mam świstki iż auto zostało zezłomowane.
Co w tej chwili?

** Dodano: 28-06-2012, 22:59 **
czyli co? Teraz mam zabrać tablice, umowe i papiery ze szrotu do WK? Ale tam auto już dawno nie widnieje wedle procedur jakie wyjaśnił mi kolo na szrocie.
Skoro telefonicznie nie idzie się z nimi dogadać, bo pracownicy nie wiedzą jak i co odpowiedzieć nic nie dowiem się w placówce w wawie?
Jakaś paranoja normalnie...
Myślałem że jak im wyślę skany ze zezłomowania i rezygnację z polisy to będzie ok...

Świstak 

Wysłany: 28-06-2012, 22:19   

ok po kolei: jaki był okres odpowiedzialności? od jakiego dnia miesiąca i roku do jakiego?
z jaką data kupiłeś auto? i z jaką go zezłomowałeś?

WK do avivy papierów nie przesłało (bo nie maja takiego obowiązku) i jeśli nie złożyłeś ich sam to jesteś dla TU dalej jego włąścicielem i w avivie przedłużyło Ci się ubezp. na kolejny rok. zgodnie z ustawą. było to przed nowelizacją i bedziesz to musiał opłacić po mojemu
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 28-06-2012, 22:32   

Świstak napisał/a:
pamiętaj że przy złomowaniu nie ma dla ubezpieczyciela znaczenia moment oddania auta na szrot tylko moment zgłoszenia do WK

Chyba ubezpieczyciela, który nie zna Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

Art. 33 tej ustawy:
Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
9) z dniem wydania zaświadczenia, o którym mowa w art. 79 ust. 1 pkt 1 lub 6
ustawy – Prawo o ruchu drogowym, albo równoważnego dokumentu wydanego
w innym państwie;

Przedmiotowy artykuł Prawa o ruchu drogowym brzmi:
Cytat:
Art. 79. 1.
Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:
1) przekazania pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o demontażu pojazdu,
6) przekazania niekompletnego pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu,

Reasumując, z chwila oddania pojazdu do stacji demontażu, ŻADEN!!! ubezpieczyciel nie ma prawa pobierać opłat za jego ubezpieczenie ponieważ z chwilą kiedy go tam oddaliśmy przestaje on być pojazdem, a jest odpadem z którego demontowane są części!!!
A odpadu ubezpieczyć się NIE DA, nawet gdyby ktoś usilnie się o to starał!!

Jeśli jakiś niedouczony agent tak postępuje proponuję uprzejmie "douczyć" takiego "mondrego fahofca", a jak to nie poskutkuje zawiadomić pisemnie KNF.

assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 28-06-2012, 22:51   

nie byłem pewny do końca czy się nie pomyliłem bo od pół roku się tym nie zajmuję ale Emf, możesz mi podesłać tę "ustawę" bo właśnie wszedłem na www.ufg.pl i ściągnąłem obydwa pliki sprzed nowelizacji i po nowelizacji. i art 33 jest nie zmieniony w obu przypadkach i ma on 6 podpunktów.

Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

PRZED NOWELIZACJĄ:

Cytat:
Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
1) z upływem okresu, na który została zawarta;
2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;
3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w art. 29 ust. 3;
4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4;
5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;
6) z upływem 3 miesięcy od dnia ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, z uwzględnieniem art. 474 i art. 476 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. - Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz. U. Nr 60, poz. 535).

PO NOWELIZACJI:

Cytat:
Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
1) z upływem okresu, na który została zawarta;
2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;
3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w art. 29 ust. 3;
4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4;
5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;
6) z upływem 3 miesięcy od dnia ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, z uwzględnieniem art. 474 i art. 476 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. - Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz. U. Nr 60, poz. 535).

http://www.ufg.pl/web/guest/akty-prawne <<link do ufg jedynej rzetelnej instytucji.

powiedzmy że auto ma okres ubezpieczenia od 1 stycznia 2011 do 31 grudnia 2012 więc płatność II raty masz w lipcu, ty kupujesz auto we wrześniu z nieopłaconą II ratą. w tym momencie (jeśli nie wypowiesz w ciągu 30 dni od daty kupna) jak zgłaszasz się do avivy to wyliczają Ci składkę do 31 grudnia 2012. od 1 stycznia 2013 jest nowy okres ubezpieczeniowy i wznawia się na Ciebie ubezpieczenie na kolejny pełny rok. jeżeli w lutym 2013 zezłomujesz auto musisz zanieść dokument o złomowaniu z auto szrotu do wydziału komunikacji a z wydziału komunikacji decyzję o wyrejestrowaniu do avivy. Wtedy aviva zrywa umowę z dniem wyrejestrowania i jeżeli wcześniej opłaciłeś polisę oddaje kasę za niewykorzystany okres.

** Dodano: 28-06-2012, 23:58 **
auto fizycznie po złomowaniu jest odpadem ale jest jeszcze zarejestrowany w wydziale komunikacji.

tak samo wygląda sprawa ze sprzedażą zauważ że jak sprzedasz auto i tego nie zgłosisz do wk i nowy nabywca też nie to w zasadzie jestes jego włąścicielem bo gdy on np potrąci kogoś to policja zapuka do Ciebie bo w wk auto widnieje na Ciebie.
Tu przepisy sa bardziej restrykcyjne bo w grę wchodzą podmioty prawne które UTYLIZUJĄ auta niszcząc numery VIN, więc dokumentem do wyrejestrowania w ubezpieczalni jest papier z wk a papier z WK jest dokumentem do wyrejestrowania ubezp..

jeżeli odpad posiada VIN to normalnie go ubezpieczysz możesz go nawet zjeść ale jak masz dowód rejestracyjny i nie wyrejestrowałeś auta z WK to normalnie zawrzesz na ten dowód OC. AC już nie bo potrzebne sa oględziny :)

** Dodano: 29-06-2012, 00:02 **
btw ten przykłąd który opisałem był do 9 lub 15 lutego tego roku. po nowelce, nie ma już okresu 30 dni od daty kupna, wypowiedzieć możemy w każdym dniu trwania polisy z jaką kupiliśmy auto.

assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 28-06-2012, 23:15   

Świstak napisał/a:

http://www.ufg.pl/web/guest/akty-prawne <<link do ufg jedynej rzetelnej instytucji.

Rzetelna może jest ale na bakier z podawaniem w czytelny sposób aktów prawnych.
Świstak, a nie zauważyłeś może, że na samym początku masz zmianę do Ustawy, która w brzmieniu podanym przez UFG jest już nieaktualna?
Zerknij na Ustawę o zmianie Ustawy o ubezp. obowiązkowych, która podaje w jaki sposób zmienia się art.33.
Poniżej masz link do aktualnego tekstu jednolitego tej Ustawy:
isap.sejm.gov.pl

assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 28-06-2012, 23:26   

Emf, wiem o ustawie do ustawy ale polisa kolegi vego21, rozpoczynała okres ubezpieczenia zdaje się 3 kwartały przed wprowadzeniem aktualizacji bo (z tego co zrozumiałem) kończyło się w listopadzie. prawo nie działa wstecz i w okresie trwania ubezpieczenia obowiązywała ustawa bez aktualizacji. no chyba że się mylę.

** Dodano: 29-06-2012, 00:34 **
jestem już ciut śpiący bo 20 godzin na nogach, a na 6 do pracy. mogłem się gdzieś pomylić.
     assistance   Moneta

vego21 

Wysłany: 29-06-2012, 18:50   

Dzięki Panowie za zainteresowanie i pomoc :)
Polisa OC była (jest) od 04.11.2011 do 03.11.2012, Tipka kupiłem 03.12.2011r a zezłomowany został 14.05.2012r.

Czyli biorę tablice, świstek o demontażu ze szrotu, idę do WK po świstek i wysyłam go avivie. I teraz czy policzą mi składkę do dnia zezłomowania, czy dnia wyrejestrowania z WK?

** Dodano: 03-07-2012, 22:42 **
Jutro mam wolne, idę do WK. Oni te papiery zabierają ze stacji złomowania?

Emf 

Wysłany: 12-07-2012, 00:19   

vego21 napisał/a:
Czyli biorę tablice, świstek o demontażu ze szrotu, idę do WK po świstek i wysyłam go avivie. I teraz czy policzą mi składkę do dnia zezłomowania, czy dnia wyrejestrowania

Oczywiście, że do dnia oddania pojazdu do stacji demontażu.
Choć prawda jest taka, że duża część agentów firm ubezpieczeniowych wprowadza w błąd w swoich klientów i nalicza na korzyść swojej firmy, nie muszę nadmieniać, że robi to BEZPRAWNIE :!:

assistance   Moneta

vego21 

Wysłany: 03-08-2012, 19:42   

Nie było czasu by iść do WK, to WK przyszło do mnie :) Dostałem liścik z Sosnowca że Tipek został wyrejestrowany wraz z dniem zezłomowania, czyli w maju. Z tego co wiem, OC było opłacone na cały rok. Wysłałem im skany wyrejestrowania i zezłomowania. Nawet złotówki odemnie nie dostaną. Dam znać w temacie co wymyślą.

** Dodano: 25-09-2012, 11:21 **
Heh... Dziś dostałem sms od avivy z informacją, że zgodnie z dyspozycją rozwiązali umowę... Trochę im to zajęło, tym bardziej że w tym czasie otrzymałem również dwa liściki od kruka żeby zapłacić 1700zł. Czekam teraz na papier i wyszczególnienie wszystkiego.
Niezły mają tam pierdzielnik.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 25-09-2012, 15:35   

up
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

vego21 

Wysłany: 25-09-2012, 16:39   

Luczu, dzięki :)
Dodam tylko, że dziś popołudniu znów dzwonił kruk... następnie zadzwoniłem do avivy ( o zgrozo wydałem 20zł za tel ok 5min.) i niczego ciekawego się nie dowiedziałem, stara formuła, nr polisy, nazwisko pesel itp... i nawet nie wiedzieli że zerwali ze mną umowę...już skrajnie znerwicowany powiedziałem by to ogarneli bo wyjdę na drogę sądową.
PS. Tico też było w avivie ale jeszcze nie dostałem papierów z WK, czeka mnie powtórka z rozrywki...

Odpowiedz do tematu