|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
aviva i kosmiczna kwota składki... |
Autor |
Wiadomość |
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-06-2012, 20:41 aviva i kosmiczna kwota składki...
|
|
|
Otóż gdy kupiłem Tipolota, minął miesiąc i musiałem kontynuować OC u poprzedniego ubezpieczyciela, składka kończyła się w listopadzie, ale była opłacona jedna rata, więc gdy przyszedł termin wysłałem im skan umowy. Nie wspomnę ile wydałem na telefon do nich uzupełniając moje dane do nowej polisy i jakieś głupie pytania... Ok. Auto zostało zezłomowane jeszcze z ważną opłaconą polisą byłego właściciela, wysłałem skany papierów z prośbą o wyliczenie ile mam zapłacić za posiadanie auta w tym czasie. I dostałem... 1700zł... nosz kur... ciśnienie mi podnieśli, dzwonie znów, cała procedura numer polisy itp (oni chyba mają umowę z operatorami kom) wyliczyli mi składkę na 2 lata i nie ma przebacz, a ja pytam się jakim prawem?
Muszę się chyba osobiście udać ze wszystkimi papierami do ich siedziby w wawie, bo telefonicznie niczego nie idzie się dowiedzieć, nawet na jakiej podstawie wyliczyli mi taką składkę i ile procent płacę... bajzel... |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
vego21
|
Wysłany: 28-06-2012, 20:48
|
|
|
KrzychuB, dzięki Dodam że za uno 1.1 w PZU płaciłem 370zł na rok... Doszedłem do wniosku, że tych co nie zmienią po zakupie auta ubezpieczyciela walą w ch... aż równo, bo innej możliwości nie masz. |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
vego21
|
Wysłany: 28-06-2012, 20:56
|
|
|
KrzychuB, dziś dostałem list z avivy... i z taką właśnie kwotą składki... telefonicznie niczego się nie dowiedziałem, tylko jakieś pierdy...
Dzięki wysłałem świstakowi PW, może coś zaradzi. |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-06-2012, 21:40
|
|
|
vego21, po mojemu to jest jakiś burdel bo za posiadanie auta to płacisz tylko do końca trwania poprzedniej umowy, jest ona aneksowana na ciebie po dostarczeniu umowy dopłacasz 2 ratę po swoich zniżkach. jeśli zezłomowałeś auto przed wznowieniem i WYREJESTROWAŁEŚ w WK przed zakończeniem tej umowy to dopłacasz tylko 2 ratę. jeśli WYRESJESTROWAŁEŚ po wznowieniu już na Ciebie to dopłacasz do dnia złomowania.
możliwości tego burdelu sa 2 albo oni pomylili dane albo jesteś nowym dla nich klientem i podliczyli Ci po stawkach wyjściowych bez zniżek. w avivie jest pier*olnik. wiem bo pracowałem właśnie w tej firmie
vego21 napisał/a: | udać ze wszystkimi papierami do ich siedziby w wawie, bo telefonicznie niczego nie idzie się dowiedzieć |
to jest direct, raczej niczego nie załatwisz osobiście.
Centrala tego kołchozu jest na Prostej 30. w Blue City jest aviva ale tam są szkody i chyba direct. nie załatwisz nic w blue city.
pamiętaj że przy złomowaniu nie ma dla ubezpieczyciela znaczenia moment oddania auta na szrot tylko moment zgłoszenia do WK. datę wyrejestrowania w wk biorą jako "zbycie" auta i z datą wyrejestrowania zrywa się umowę a więc do daty wyrejestrowania dopłacasz.
ale to że na 2 lata wyliczyli składkę?? za co?? tego nie rozumiem. |
|
|
|
|
KrzychuB
|
Wysłany: 28-06-2012, 21:40
|
|
|
vego21 napisał/a: | Dzięki wysłałem świstakowi PW, może coś zaradzi. |
napisz di pisario, co 2 głowy to nie 1 |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
vego21
|
Wysłany: 28-06-2012, 21:50
|
|
|
Świstak, w skrócie co mi powiedziała jakaś panna przez tel... w momencie kupna auta co było udokumentowane skanem umowy, zaczęli mi naliczać. I sami z siebie umowę polisy przedłużyli o kolejny rok czyli do listopada 2013r... Nie dostałem żadnego pisma uzasadniającego wysokość składki, telefonicznie też mi tego nie powiedzieli.
Teraz gdy złomowałem lalkę, koleś powiedział mi że jeżeli w ciągu miecha się nie zgłoszę do WK to oni sami wyrejestrowują auto zgodnie z papierami jakie dostali od szrotu.
Nie zdałem tablic, nie byłem w WK, ale mam świstki iż auto zostało zezłomowane.
Co w tej chwili?
** Dodano: 28-06-2012, 22:59 **
czyli co? Teraz mam zabrać tablice, umowe i papiery ze szrotu do WK? Ale tam auto już dawno nie widnieje wedle procedur jakie wyjaśnił mi kolo na szrocie.
Skoro telefonicznie nie idzie się z nimi dogadać, bo pracownicy nie wiedzą jak i co odpowiedzieć nic nie dowiem się w placówce w wawie?
Jakaś paranoja normalnie...
Myślałem że jak im wyślę skany ze zezłomowania i rezygnację z polisy to będzie ok... |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 28-06-2012, 22:19
|
|
|
ok po kolei: jaki był okres odpowiedzialności? od jakiego dnia miesiąca i roku do jakiego?
z jaką data kupiłeś auto? i z jaką go zezłomowałeś?
WK do avivy papierów nie przesłało (bo nie maja takiego obowiązku) i jeśli nie złożyłeś ich sam to jesteś dla TU dalej jego włąścicielem i w avivie przedłużyło Ci się ubezp. na kolejny rok. zgodnie z ustawą. było to przed nowelizacją i bedziesz to musiał opłacić po mojemu |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 28-06-2012, 22:32
|
|
|
Świstak napisał/a: | pamiętaj że przy złomowaniu nie ma dla ubezpieczyciela znaczenia moment oddania auta na szrot tylko moment zgłoszenia do WK |
Chyba ubezpieczyciela, który nie zna Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
Art. 33 tej ustawy:
Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
9) z dniem wydania zaświadczenia, o którym mowa w art. 79 ust. 1 pkt 1 lub 6
ustawy – Prawo o ruchu drogowym, albo równoważnego dokumentu wydanego
w innym państwie;
Przedmiotowy artykuł Prawa o ruchu drogowym brzmi:
Cytat: | Art. 79. 1.
Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:
1) przekazania pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o demontażu pojazdu,
6) przekazania niekompletnego pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu, |
Reasumując, z chwila oddania pojazdu do stacji demontażu, ŻADEN!!! ubezpieczyciel nie ma prawa pobierać opłat za jego ubezpieczenie ponieważ z chwilą kiedy go tam oddaliśmy przestaje on być pojazdem, a jest odpadem z którego demontowane są części!!!
A odpadu ubezpieczyć się NIE DA, nawet gdyby ktoś usilnie się o to starał!!
Jeśli jakiś niedouczony agent tak postępuje proponuję uprzejmie "douczyć" takiego "mondrego fahofca", a jak to nie poskutkuje zawiadomić pisemnie KNF. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 28-06-2012, 22:51
|
|
|
nie byłem pewny do końca czy się nie pomyliłem bo od pół roku się tym nie zajmuję ale Emf, możesz mi podesłać tę "ustawę" bo właśnie wszedłem na www.ufg.pl i ściągnąłem obydwa pliki sprzed nowelizacji i po nowelizacji. i art 33 jest nie zmieniony w obu przypadkach i ma on 6 podpunktów.
Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
PRZED NOWELIZACJĄ:
Cytat: | Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
1) z upływem okresu, na który została zawarta;
2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;
3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w art. 29 ust. 3;
4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4;
5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;
6) z upływem 3 miesięcy od dnia ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, z uwzględnieniem art. 474 i art. 476 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. - Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz. U. Nr 60, poz. 535).
|
PO NOWELIZACJI:
Cytat: | Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
1) z upływem okresu, na który została zawarta;
2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;
3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w art. 29 ust. 3;
4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4;
5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;
6) z upływem 3 miesięcy od dnia ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, z uwzględnieniem art. 474 i art. 476 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. - Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz. U. Nr 60, poz. 535).
|
http://www.ufg.pl/web/guest/akty-prawne <<link do ufg jedynej rzetelnej instytucji.
powiedzmy że auto ma okres ubezpieczenia od 1 stycznia 2011 do 31 grudnia 2012 więc płatność II raty masz w lipcu, ty kupujesz auto we wrześniu z nieopłaconą II ratą. w tym momencie (jeśli nie wypowiesz w ciągu 30 dni od daty kupna) jak zgłaszasz się do avivy to wyliczają Ci składkę do 31 grudnia 2012. od 1 stycznia 2013 jest nowy okres ubezpieczeniowy i wznawia się na Ciebie ubezpieczenie na kolejny pełny rok. jeżeli w lutym 2013 zezłomujesz auto musisz zanieść dokument o złomowaniu z auto szrotu do wydziału komunikacji a z wydziału komunikacji decyzję o wyrejestrowaniu do avivy. Wtedy aviva zrywa umowę z dniem wyrejestrowania i jeżeli wcześniej opłaciłeś polisę oddaje kasę za niewykorzystany okres.
** Dodano: 28-06-2012, 23:58 **
auto fizycznie po złomowaniu jest odpadem ale jest jeszcze zarejestrowany w wydziale komunikacji.
tak samo wygląda sprawa ze sprzedażą zauważ że jak sprzedasz auto i tego nie zgłosisz do wk i nowy nabywca też nie to w zasadzie jestes jego włąścicielem bo gdy on np potrąci kogoś to policja zapuka do Ciebie bo w wk auto widnieje na Ciebie.
Tu przepisy sa bardziej restrykcyjne bo w grę wchodzą podmioty prawne które UTYLIZUJĄ auta niszcząc numery VIN, więc dokumentem do wyrejestrowania w ubezpieczalni jest papier z wk a papier z WK jest dokumentem do wyrejestrowania ubezp..
jeżeli odpad posiada VIN to normalnie go ubezpieczysz możesz go nawet zjeść ale jak masz dowód rejestracyjny i nie wyrejestrowałeś auta z WK to normalnie zawrzesz na ten dowód OC. AC już nie bo potrzebne sa oględziny
** Dodano: 29-06-2012, 00:02 **
btw ten przykłąd który opisałem był do 9 lub 15 lutego tego roku. po nowelce, nie ma już okresu 30 dni od daty kupna, wypowiedzieć możemy w każdym dniu trwania polisy z jaką kupiliśmy auto. |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 28-06-2012, 23:15
|
|
|
Rzetelna może jest ale na bakier z podawaniem w czytelny sposób aktów prawnych.
Świstak, a nie zauważyłeś może, że na samym początku masz zmianę do Ustawy, która w brzmieniu podanym przez UFG jest już nieaktualna?
Zerknij na Ustawę o zmianie Ustawy o ubezp. obowiązkowych, która podaje w jaki sposób zmienia się art.33.
Poniżej masz link do aktualnego tekstu jednolitego tej Ustawy:
isap.sejm.gov.pl |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 28-06-2012, 23:26
|
|
|
Emf, wiem o ustawie do ustawy ale polisa kolegi vego21, rozpoczynała okres ubezpieczenia zdaje się 3 kwartały przed wprowadzeniem aktualizacji bo (z tego co zrozumiałem) kończyło się w listopadzie. prawo nie działa wstecz i w okresie trwania ubezpieczenia obowiązywała ustawa bez aktualizacji. no chyba że się mylę.
** Dodano: 29-06-2012, 00:34 **
jestem już ciut śpiący bo 20 godzin na nogach, a na 6 do pracy. mogłem się gdzieś pomylić. |
|
|
|
|
vego21
|
Wysłany: 29-06-2012, 18:50
|
|
|
Dzięki Panowie za zainteresowanie i pomoc
Polisa OC była (jest) od 04.11.2011 do 03.11.2012, Tipka kupiłem 03.12.2011r a zezłomowany został 14.05.2012r.
Czyli biorę tablice, świstek o demontażu ze szrotu, idę do WK po świstek i wysyłam go avivie. I teraz czy policzą mi składkę do dnia zezłomowania, czy dnia wyrejestrowania z WK?
** Dodano: 03-07-2012, 22:42 **
Jutro mam wolne, idę do WK. Oni te papiery zabierają ze stacji złomowania? |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 12-07-2012, 00:19
|
|
|
vego21 napisał/a: | Czyli biorę tablice, świstek o demontażu ze szrotu, idę do WK po świstek i wysyłam go avivie. I teraz czy policzą mi składkę do dnia zezłomowania, czy dnia wyrejestrowania |
Oczywiście, że do dnia oddania pojazdu do stacji demontażu.
Choć prawda jest taka, że duża część agentów firm ubezpieczeniowych wprowadza w błąd w swoich klientów i nalicza na korzyść swojej firmy, nie muszę nadmieniać, że robi to BEZPRAWNIE |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
vego21
|
Wysłany: 03-08-2012, 19:42
|
|
|
Nie było czasu by iść do WK, to WK przyszło do mnie Dostałem liścik z Sosnowca że Tipek został wyrejestrowany wraz z dniem zezłomowania, czyli w maju. Z tego co wiem, OC było opłacone na cały rok. Wysłałem im skany wyrejestrowania i zezłomowania. Nawet złotówki odemnie nie dostaną. Dam znać w temacie co wymyślą.
** Dodano: 25-09-2012, 11:21 **
Heh... Dziś dostałem sms od avivy z informacją, że zgodnie z dyspozycją rozwiązali umowę... Trochę im to zajęło, tym bardziej że w tym czasie otrzymałem również dwa liściki od kruka żeby zapłacić 1700zł. Czekam teraz na papier i wyszczególnienie wszystkiego.
Niezły mają tam pierdzielnik. |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 25-09-2012, 15:35
|
|
|
up |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
vego21
|
Wysłany: 25-09-2012, 16:39
|
|
|
Luczu, dzięki
Dodam tylko, że dziś popołudniu znów dzwonił kruk... następnie zadzwoniłem do avivy ( o zgrozo wydałem 20zł za tel ok 5min.) i niczego ciekawego się nie dowiedziałem, stara formuła, nr polisy, nazwisko pesel itp... i nawet nie wiedzieli że zerwali ze mną umowę...już skrajnie znerwicowany powiedziałem by to ogarneli bo wyjdę na drogę sądową.
PS. Tico też było w avivie ale jeszcze nie dostałem papierów z WK, czeka mnie powtórka z rozrywki... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|