|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[ZROBIONE] coś nawala po wymianie przegubu |
Autor |
Wiadomość |
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 26-07-2008, 23:35 [ZROBIONE] coś nawala po wymianie przegubu
|
|
|
Koledzy, bardzo pilna sprawa. W poniedziałek jadę do Gubina. Kilka dni temu wymieniałem przegub zewnętrzny prawego koła kupiony od jednego z klubowiczów. Do wymiany wyjąłem całą półoś, tak było mi najwygodniej. Olej nie wyleciał. Wymiana poszła gładko, założony i było ok.
Dzisiaj jechałem i przy prędkości około 80kmph zaczęło coś dziwnie stukać tak terkotać, wyraźnie z prawej strony na prostych kołach. Skręcenie w prawo albo lewo niwelowało ten dźwięk na jakiś czas. Pognałem autko 130 i pyrkanie znikło. Czy jest możliwe, że jakiś kawałek metalu w przegubie tak terkocze? To byłoby raczej na skręcie a nie na prostym?
Druga sprawa, ten jakby odważnik na półosi długiej czyli prawej dość luźno się może przemieszczać po niej, nie powinien być on sztywno zamocowany? W jakim miejscu? Czy to może być jego wina?
Ostatnie co mi do głowy przychodzi to hałasujące klocki hamulcowe w jarzmie, jutro to sprawdzę czy nic sie nie przesunęło, ale wydaje mi się to dziwne... |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-07-2008, 00:14
|
|
|
posprawdzaj klocuszki no i może czegoś nie dokręciłeś podczas wymiany z powrotem... może nakrętka półosi w kole? może inna śrubka czy cuś? odważnik na boki nie powinien gonić, powinien być sztywno; poza tym jesteś pewien, że to od strony koła a nie coś w skrzyni, krzyżaczek czy coś? zacznij od nakrętki półosi a potem reszta... a przy skręcie często klocki się odzywają... może to tylko to |
|
|
dcfan
|
Wysłany: 27-07-2008, 00:40
|
|
|
krzyżak? A co on do tego by miał? Przed wymianą przegubu tego nie było nigdy, wątpię żeby wyjęcie i wsadzenie półosi mogło coś takiego zrobić.
Dodaję, że tak tyrczy TYLKO na prostych kołach! Lekki skręt powoduje natychmiastowe ustanie.
Śruby są wszystkie dokręcone na fest,niedokręcona nakrętka przegubu nic takiego by nie robiła, można nawet bez niej jeździć. Że przy napędzie to domyślam się, bo czuję to na kierownicy delikatnie, poza tym mówię, pojawilo się nagle.
Może cholera jakaś mała kulka goni gdzies w przegubie, bo kolega z TTT przysłał mi przegub w worku w którym była masa innych jeszcze kulek w tym malutkich, wydłubałem co się dało i co widziałem. Najbardziej się boję tego, żeby mi się co w drodze nie urwało bo będzie kaplica. W razie czego pozostanie mi Assistance klubowe, tfu odpukać |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 27-07-2008, 07:38
|
|
|
dcfan napisał/a: | Że przy napędzie to domyślam się, bo czuję to na kierownicy delikatnie, poza tym mówię, pojawilo się nagle. | nie koniecznie przy napedzie. na kierownicy wyczujesz tez niedomagania ukladu hamulcowego i kierowniczego, czasami tez zawieszenia. Masz 19sto letnie auto i czesc usterek pojawia sie z ostrzezeniem, inne bez (nagle). Jesli nie masz czasu, a jechac musisz, to zagladnij na diagnostyke zebys mial chociaz pewnosc, ze jedziesz bezpiecznie. Ja natomiast obstawialbym luzy na zacisku hamulca. Chociaz jest jescze jedna kwestia! Czy terkocze na gladkiej nawierzchni czy na dziurach? Na skreconym kole ustaje, a co dzieje sie podczas przyspieszania i hamowania? Ten odwaznik tez moglby byc przyczyna, ale konkretow na ten temat ci nie powiem.
Cytat: | wymieniałem przegub zewnętrzny prawego koła (...) przy prędkości około 80kmph zaczęło coś dziwnie stukać tak terkotać (...) Pognałem autko 130 |
trochę ryzykownie zagrałeś, przypuszczam że większość z nas słysząc taki objaw w miejscu ostatnich napraw i do tego przy kole raczej by sie zatrzymala. Gdyby kolo odpadlo to marne twoje szanse |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-07-2008, 08:14
|
|
|
na początek, przytwierdź ten odważnik, poszukaj śladu na półosi w którym pierwotnie był miejscu i tam go przymocuj, nawet jakąś opaską zaciskową |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 27-07-2008, 08:43
|
|
|
dcfan napisał/a: | niedokręcona nakrętka przegubu nic takiego by nie robiła, można nawet bez niej jeździć. |
Sory ale bzdury takie piszesz że w głowie się nie mieści. Po pierwsze przesuwałby Ci się minimalnie przegub powodując stukanie o piaste a po drugie ta nakrętka trzyma łożysko koła, jesli przejechałeś na się na poluzowanej to łożysko prawie napewno będzie się nadawać do wymiany. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-07-2008, 09:27
|
|
|
A może podczas tych prac odezwało się łożysko koła? Odkręcałeś, skręcałeś na nowo i łożysko się odezwało.
Podnieś auto do góry i sprawdź luzy na kole. Nie powinno być prawie wcale luzów.
Nie kupowałeś nowego przegubu (piszesz o tych kulkach)? Przeguby warto kupować nowe, jest spokój chociaż. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 27-07-2008, 09:42
|
|
|
czepiłem się nakrętki z myślą, że Ci się półośka przesuwa jak ma luzu nieco, co jest na prostyuch kołach (skręcone ją złapie); że jak się przesunie to albo o coś ociera krzyżaczek albo prędzej w kole stuka o coś, musi być dobrze dokręcona; przesadzić nie można niby ale też nie za lekko; może faktycznie łożysko Ci się odzywa po tych operacjach. a próbowałeś ponieść autko i sprawdzić luzy na kole a potem nim pokręcić sam, lub zrobić ekperyment by podlewarowane (solidnie podstawione coś!) autko dać na bieg niech się kręci koło i słuchać skąd to dobiega? zrobić też możesz test wyjmując klocki z tego koła i skręcając bez nich to na moment, wtedy - jak to one albo tarcze czy cuś to będzie cisza;
ja ostatnio miałem zabawę z łożyskiem i w sumie to mi przypomina jak nagle i łatwo może ono polcieć jak się źle skręci całość (w tym aucie wymieniali fachoffffcy z pół roku temu.. tak skręcili, że poszło)... też terkotało przy różnych prędkościach, też z początku skręt to uciszał, a luz na kole minimalny był, bardzo trudny do wyczucia w rękach jak się podniosło; |
|
|
dcfan
|
Wysłany: 27-07-2008, 10:11
|
|
|
Ciechu78, no wiem wiem, tutaj będzie się cos sypać cały czas, inna sprawa że łożysko prawego koła to jedyna rzecz, jaka nie jest jeszcze wymieniona z przodu... Terkocze i na gładkim i na dziurach, chociaż na dziurach deczko mniej. I nie ma tego tak, że wali nonstop, na godzinna trase terkotalo moze z 5 minut.
Ciechu78 napisał/a: | trochę ryzykownie zagrałeś, przypuszczam że większość z nas słysząc taki objaw w miejscu ostatnich napraw i do tego przy kole raczej by sie zatrzymala. Gdyby kolo odpadlo to marne twoje szanse | Wiem Ale wczesniej myslalem, ze moze śrub od koła nie dokreciłem i stanalem, wysiadlem i sprawdzilem przy okazki oblukałem co sie dalo nic nie wzbudzilo u mnie podejrzen. Stawiałem na ekstra kulkę w przegubie albo łożysko.
yoyo, bez szans, jak wyjmowałem półoś to był....zaraz przy skrzyni przy manszecie.
Hipo, tutaj zgodzę się połowicznie - ojciec jeździł na prawie całkiem odkręconej przez miesiąc, coś stukało aż dopiero przypadkowo ktoś zauważył że odkręcona. Łożysko goni do dzisiaj i nic nie slychac. Dokręciłem na fest akurat, kluczem z przedłużką.
miszko, przegub był nowy tylko wsadzony na półoś i zdjęty z niej, nie zrobił nawet metra - tak mówił kolega luki21
unknown, no fakt z tym łożyskiem tak myslę że to może być to, bo prędkośc stukania zależała od prędkości jazdy i jak ucichło to było baaaardzo delikatne wycie słychać, takie właśnie jak ze skończonego łożyska tyle że na prawde trzeba było się wsłuchać. Luz, chodzi o luz w płaszczyźnie pionowej tak? Zaraz polecę sprawdzić, dokręcę zacisk przy okazji i jeszcze taz tą śrubę sprawdzę. |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 27-07-2008, 10:38
|
|
|
luz w sensie, że jak podlewarujesz auto, chwycisz koło w dwie ręce ('na godzinie' 9ej i 3 ej, druga próba na 6ej i 12ej) i próbujesz nim pokiwać, potrepać to goni, rusza się, w sensie da się nieco odchylić / lub \
jak miałeś niedokręconą nakrętkę a teraz dokręcisz to zniwelujesz jedynie jakieś ocieranie/uderzanie półośi o piastę itp , ale jeśli łożysko przez to poszło to się nie naprawi już, wiadomo |
|
|
dcfan
|
Wysłany: 27-07-2008, 13:20
|
|
|
wiadomo wiadomo, ale ja nakrętkę na prawdę na fest dokręciłem jak się dało najmocniej bez stawania na kluczu i skakania po nim.
** Dodano: 27-07-2008, 15:25 **
Koledzy, dzięki wielkie za wszelkie rady i sugestie, ale nikt nie miał racji:) Autko już naprawione, śmiga w ciszy i spokoju. Oto co się stało:
A tak to naprawiłem:
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 27-07-2008, 18:45
|
|
|
dobrze, że się winowajca znalaz i to 'tylko to'... odważnik powinien być na stałe... ciekawe, bo raczej się nie zdarza, by się poluzował czy rozpadł... |
|
|
dcfan
|
Wysłany: 27-07-2008, 21:16
|
|
|
heh, on dosc lekko sie przesuwal po polosi ale olałem sprawe bo guma dobrze siedziala. Jak widac kiedy przyszla sila odsrodkowa wydmuchalo ta gume spod odważnika i tyle....
Nie wiecie gdzie kupić gume? W aso beda miec? Wiem, że można bez tego odważnika stabilizujacego gonic, ale wolalbym jednak, zeby byl na miejscu. Jak nie znajde zrobie z dętki rowerowej i będzie. |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-07-2008, 11:52
|
|
|
dcfan, więcej mnie nie strasz już myślałem że kasę będę musiał odesłać
a ten przegub to założyłem postawiłem na kołach a po tygodniu zdjąłem bo auto na złom poszło |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 28-07-2008, 23:55
|
|
|
luki21, spokojnie, nie wchodziło to w grę, ja nie z tych - zawsze coś mogłem ja uwalić. |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 29-07-2008, 19:39
|
|
|
gumy pojedynczej do tego nie znajdiesz, pewno będziesz musiał dorobić z czegoś; no ale jeszcze zawsze są szroty... |
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-07-2008, 19:48
|
|
|
a ja mam pytanie:
dziś byłem pod swoim autem i widziałem tą gumę na prawej półosi (na lewej nic nie ma), z tym że u mnie nie ma żadnej metalowej obudowy jak na zdjęciach wyżej, jest dość gruba na oko 8cm średnicy, trochę sparciała i spękana guma
to tak wersja, czy też na to jeszcze metal przychodził ? jest to troszkę spękane więc chyba jakąś opaską złapię i ścisnę |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 30-07-2008, 19:11
|
|
|
yoyo, widziałem odważniki, na których na tym metalu odważńika była gruba guma, coś jak osłona zewnętrzna, guma była w taki wzorek jakby, taka chropowata, że wyglądała ja spękana... może taka wersja, ty to pewno masz; albo daj fotkę jak jesteś ciekaw. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|