Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalanie OLEJU, czy to normalne ??
Autor Wiadomość
Matizz 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 09-09-2006, 19:03   Spalanie OLEJU, czy to normalne ??

Zastanawiam się czy wasze autka tez spala olej ja musze niestety systematycznie dolewać go co mnie szczerze mówiąc trochę irytuje, wprawdzie w książce serwisowej jest wyszczególnione spalanie dla mojego tipo rzędu 50ml/100km, ale zastanawiam się czy tak faktycznie musi być, a jeśli nie to gdzie doszukiwać się tego przyczyn przyczyn.

Broadway 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-09-2006, 19:09   Re: Spalanie OLEJU, czy to normalne ??

Matizz napisał/a:
Zastanawiam się czy wasze autka tez spala olej ja musze niestety systematycznie dolewać go co mnie szczerze mówiąc trochę irytuje, wprawdzie w książce serwisowej jest wyszczególnione spalanie dla mojego tipo rzędu 50ml/100km, ale zastanawiam się czy tak faktycznie musi być, a jeśli nie to gdzie doszukiwać się tego przyczyn przyczyn.

W sumie jest to zależne od egzemplarza silnika. Jeden nie bedzie bral, a inny bedzie. W ksiazkach serwisowych jest napisane, ze nawet nowe auta moga brac olej (chyba tak sie ubezpieczaja firmy motoryzacyjne przed reklamacjami). Jesli chodzi o szukanie przyczyn to może być ich kilka:
1. Nieszczelne uszczelniacze zaworowe
2. Wyjechane pierścienie
3. Wycieki oleju
     Moneta

Matizz 

Wysłany: 09-09-2006, 22:42   

Broadway napisał/a:
W sumie jest to zależne od egzemplarza silnika. Jeden nie bedzie bral, a inny bedzie. W ksiazkach serwisowych jest napisane, ze nawet nowe auta moga brac olej (chyba tak sie ubezpieczaja firmy motoryzacyjne przed reklamacjami). Jesli chodzi o szukanie przyczyn to może być ich kilka:
1. Nieszczelne uszczelniacze zaworowe
2. Wyjechane pierścienie
3. Wycieki oleju

Zastanawia mnie tylko czy podane przez Ciebie przyczyny mogą wystąpić przy tak małym przebiegu jaki ja mam, a z tego co wiem to on od początku brał olej czyli od nowości, i czy w związku z tym da się cos z tym zrobić czy należy się pogodzić z takim stanem rzeczy??

Broadway 

Wysłany: 09-09-2006, 22:46   

Matizz napisał/a:
Zastanawia mnie tylko czy podane przez Ciebie przyczyny mogą wystąpić przy tak małym przebiegu jaki ja mam, a z tego co wiem to on od początku brał olej czyli od nowości, i czy w związku z tym da się cos z tym zrobić czy należy się pogodzić z takim stanem rzeczy??

Raczej sie pogodzic, albo rozbierac silnik z malym przebiegiem i wydawac kase na czesci, co niekoniecznie rozwiąże Twoj problem.
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 09-09-2006, 23:20   

Z tak małym przebiegiem,autko nie jeździło zbyt często co nie wpływa zbyt dobrze na elelmenty gumowe.Za jakiś czas jak go troszke rozbrykasz mogą zacząć się wycieki z silnika.No i czy są jakieś objawy dymienia.
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 10-09-2006, 08:28   

A tak odbiegając od tematu skad ty wziąłeś 12letnie autko z rocznym przebiegiem? :)

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 10-09-2006, 11:57   

Matizz napisał/a:
50ml/100km

Czyli przy przebiegu 10 000 km musiał byś dolać 5 litrów. A tyle dolewasz?
A widzisz gdzieś przecieki? Mocno upocona miska, wycieki koło klawiatury pokrywy?
Jak odpalasz auto dymi np. na niebiesko?

Matizz 

Wysłany: 10-09-2006, 15:23   

Dymienia niema, żadnych wycieków również silnik jest czyściutki jak „nowy”, od wymiany oleju przy przebiegu blisko 23tys dolałem litr teraz mam nieco ponad 26 tyś. Nie wiem może to po prostu taki model bo z tego co wiem mój dziadek tez zawsze dolewał do niego olej od nowości.

Broadway 

Wysłany: 10-09-2006, 18:32   

Matizz napisał/a:
Dymienia niema, żadnych wycieków również silnik jest czyściutki jak „nowy”, od wymiany oleju przy przebiegu blisko 23tys dolałem litr teraz mam nieco ponad 26 tyś. Nie wiem może to po prostu taki model bo z tego co wiem mój dziadek tez zawsze dolewał do niego olej od nowości.

Troche żre, ale trudno bedzie Ci wyeliminowac ta dolegliwosc. Jesli silnik ma taki przebieg to raczej obstawialbym uszczelniacze zaworowe. Możliwe, ze pierscienie na tlokach masz ustawione szczelinami w jednej linii choc wydaje mi sie ze nie powinni robic takich rzeczy przy montazu silnika.

Matizz albo wydasz sporo kasy i niekoniecznie wyeliminujesz problem, albo pogodzisz sie ze masz dwusuwa :)
     Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-09-2006, 18:33   Re: Spalanie OLEJU, czy to normalne ??

Problem leży pewnie w tym, że auto długo stało - a to dobrze silnikowi nie robi. Generalnie jak mawiał znajomy mechanik te silniki zachowują się różnie - być może to kwestia traktowania auta w początkowym okresie "docierania". U mnie jest podobnie - znika ok 0,5 l/1000 km, z tym że są wycieki. Mój Tipol z 1994 r w 2001 r. miał 4 500 km przebiegu - a więc sprawa wygląda podobnie jak u Ciebie. Przypuszczam, że olej znika przez uszczelniacze zaworowe.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-09-2006, 00:46   

mi przy przebiegu 19tys km też troszeczkę olej znikał, ale to była kwestia nieszczelności (miska olejowa - uszczelki) i inne.... nie był silnik nawet mokry, dosłownie tylko trochę się pocił, zwł z doły czy gdzieś gdzie nie było widać, ale kropleka po kropelce....
jak brałem temprę od dziadka to też po 10 latach miała przebieg niecałę 19tys km, też dłuuuuuuugo stałą nieużywana (w zasadzie całe te 10 lat) i też to dobrze nie zrobiło (np na amorki), a wycieki i tak były bo postarzały się uszczelki..... teraz część wymieniłem ale i tak się poci, a nabiłem już prawei 78 tys km (niezły skok na ok 3 lata)... tak będzie póki nie pouszczelniasz a i tak nie masz gwarancji że to w silniczku sięcoś postarzało od nieruszania a może coś niedoregulowane, poluzowane i stąd od zawsze olej znikał......
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Rafcio 
witamy nowego

Wysłany: 20-09-2006, 06:39   

Ja też mam Tipo 1.4 i.e. z 1994r.
Od nowości w silniku znikał olej, z tym że z wiekiem i przebiegiem coraz mniej.
Obecnie jest to około 1 - 1,5 litra na 10 tys. km (czyli od wymiany do wymiany dolewam ze 2 litry) i już się do tego przyzwyczaiłem.
Zauważyłem tylko, że jakby mniej mi brał tego oleju jak jeżdżę na poziomie bliskim minimum :lol:
     Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 20-09-2006, 07:21   

Moj tipo ma ponad 240kkm i olej nie znika. Subaru natomiast troche bierze ale to przy ostrej jezdzie. Ale mysle ze to powszechnie wiadome ze silniki z turbo przy ostrej jezdzie troche wezmą...

www.budowork.pl
     assistance

MupiK 

Wysłany: 20-09-2006, 09:10   

Ninja jak ci tka lyka to poswiec troche czasu i dobierz sie do turbinki w jakim jest stanie... Wystarczy ze sciagniesz dolot i zobaczysz czy w rurze niema oleju ;-) ale to pewnie wiesz...
Czy to Sub czy to fiat warto dbac o autka by nastepny nabywca nie mial problemow :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 20-09-2006, 11:39   

MupiK napisał/a:
Ninja jak ci tka lyka to poswiec troche czasu i dobierz sie do turbinki w jakim jest stanie... Wystarczy ze sciagniesz dolot i zobaczysz czy w rurze niema oleju ;-) ale to pewnie wiesz...
Czy to Sub czy to fiat warto dbac o autka by nastepny nabywca nie mial problemow :-)

Nawet nowe STi bierze jak mu ciśniesz mocno.

www.budowork.pl
     assistance

unknown 

Wysłany: 02-10-2006, 21:22   

Rafcio napisał/a:
Ja też mam Tipo 1.4 i.e. z 1994r.
Od nowości w silniku znikał olej, z tym że z wiekiem i przebiegiem coraz mniej.
Obecnie jest to około 1 - 1,5 litra na 10 tys. km (czyli od wymiany do wymiany dolewam ze 2 litry) i już się do tego przyzwyczaiłem.
Zauważyłem tylko, że jakby mniej mi brał tego oleju jak jeżdżę na poziomie bliskim minimum :lol:

mniej bierze bo może coś z ciśnieniem, choć w dużej mierze syfy i nagary uszczelniły swoje :D

ale do czasu; uszczelka pokrywy zaworów (aż 8 zeta) i pod miskę olejową to na bank trzba wymienić min raz na kilka lat, podobnie uszczelnienia przy kopułce rozdz. zapłonu;

to, że jak jeździsz w okolicy minimum i wtedy mniej znika to tyle, że powyżej jakiejś wysokości masz może więcej przecieków :D , np pokrywa zaworów, kopułka... tam możesz mieć wilgotne; nawet nie kapie, ale po troszku, po troszku....
tamtędy chętniej wycieka jak masz więcej niż minimum;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu