Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Amortyzatory tył górna śruba!!!!
Autor Wiadomość
Adam1971 

Wysłany: 09-01-2007, 19:03   Amortyzatory tył górna śruba!!!!

Witam serdecznie. Mam pytanie. Wiem że temat był poruszany ale szybcitko opiszę o co chodzi.
Strasznie mi puka w tylnim kole na nierównościach. Jak naciskam bagażnik to też słychać. Byłem na trzepaczkach przednie amorki 75 i 78 tylnie 65 i 68. Chociaz powiedział że jeden jest chyba wylany bo coś z niego cieknie. Sprawdził wszystko i stwierdził że jest ok. A pukanie jak było tak jest. Żeby wyeliminować amorki odkręciłem dół amorka tego koła co słychać i przy naciskaniu bagażnika przestało pukać. Przy roźciąganiu amorka jest luz okoł 2 cm i puka przy energicznym ruszaniu amorka. Dziwne że trzepaczki tego nie wykryły.

Ale główne pytanie czy da się wykręcić górną śróbę amorka bez kanału bo go nie mam. Dolna poszła a do górnej nie wiem jak się zabrać. Cieżko wsadzic rękę. Czy od bagaznika jest jakaś dziura do odkręcenie amorka. Może ktoś go odkręcał. A może bak trzeba odkręcić? Nie wiem jak się za to zabrać.
Tampra sedan 1,6

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 09-01-2007, 19:17   

Da się bez problemów. Tylnie amorytyzatory wymienisz na płaskim z pomocą tylko lewarka.

Miałem gdzieś nawet fotki... ale mam chyba je w domu na komputerze, tak więć jak je znajdę to podeślę więcej.

Podnieś auto na tyle, aby koło wisiało. Po prawej stronie (jak bedziesz podnosił auto od prawej strony) na górnej belce zobaczysz taki otwór. Wciśnij tam palec i wyjmiesz taką jak by plastikową zaślępkę w kształcie walca. Wtedy jak to wyjmiesz zobaczysz w oddali śrubę. Musisz tam się dostać kluczem nasadowym, ale na przedłużce np. 10 centymetrowej.

Bez problemów wykręcisz. Nakrętką jest wspawana w belkę, tak więc nie ma się o co martwić.

Adam1971 

Wysłany: 09-01-2007, 19:23   

Ta zaślepka jest na nadkolu taka plastikowa wsadzana? A szpilki tam nie ma jak na dole?
A soryy napisałeś że jest w belce przyspawana!
Dzięki jak nie wiem co bo ja szukałem śruby od wenątrz i się męczyłem pół dnia

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-01-2007, 22:15   

tylko pamiętajo jednym!!!!! opuszczone kołoalbo łatwiej - odkręć koło; w nadkolu dziura, wyjmujesz walcową zaślepkę, cylindryczną w zasadzie,poprzezdziurę naprzedłużce kluczem nsadowym odkręcisz śrubę... i tu bajer: jest tam gródź,przegroda... jakbydwieścinkinimjest znów śruba po drugiej stronie.... !!!! jak Ci tam wpadnie klucz to będzie goniłpoaucie w środku w blasze i koniec...takie to jest fajne;sama śruba od amorka przy wyciganiu też jak się rączki zatrzęsą teżtam może wpaść!!!! wtedy po niej...raczej nie ma jak wyciągnąć...najlepiej po odkręceniu śruby ALE przed jej wyciągnięciem -wziąć cienki drucik, zrobić lasso ;D pętelkę i złapać śrubę za łeb :crazy: i tak asekurowaćprzywyciąganiu albo tym drutkiem ją wyciągnąć/wyłowić... bo możesz mieć pecha i sobie dorobić nerwów a tak masz zabezpieczenie :)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Adam1971 

Wysłany: 10-01-2007, 12:56   

Dzięki za pomoc.
Amorki wymienione. Magnetti Marelli gazowe 70 zł sztuka drogo na ale cóż zrobić 2 godziny roboty.

A żeby śruba nie wpadła w ten dunel pomogłem sobie silnym magnesem. Przylożyłem go do klucza i spoko wychodzi i go się trzyma.

miszko 

Wysłany: 10-01-2007, 13:39   

unknown, mi kiedyś wpadła.... na szczęście nie tłucze. Wożę już tak ją tam parę lat. Zapomniałem o tym powiedzieć wcześniej.

rafalekk1985 
witamy nowego

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 12-01-2007, 14:32   wpadla sruba...

jesli podczas wyciagania sruby wpadla w belke, są jakies mozliwosci jej wyjecia??

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-01-2007, 11:57   

o ile mi wiadomo poza gumówką i rzazaniem belki bysobie zrobić okienko :twisted: to nie... patrzyłem kiedyś jak tam są te warstwy metalu ale do miejscagdzie wpada śruba dojścia jakoś nie ma ani szpary niestety.... a autka pod pachę też nie weźmieszinie wytrzepiesz jej...
______miszko, mi o ile pamiętam też kiedyś miała wpaść, nie pamiętam teraz finału, ale się pozłościłem, ale baaardzo prawdopodobne, że jedną taką też wożę w belce i z nagromadzonymhmmm syfem, piachem, wodą się tak zakonserwowała, że nic nie tłucze;
dlatego przestrzegam zawsze jak ktoś nie wie, by nie wpadła ;D
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 02-05-2007, 06:19   

miszko napisał/a:
Miałem gdzieś nawet fotki... ale mam chyba je w domu na komputerze, tak więć jak je znajdę to podeślę więcej.

Miszko, poszukałbyś tych fotek ?
     assistance

miszko 

Wysłany: 02-05-2007, 09:00   

http://forum.tempra.org/t...orow-vt7580.htm

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 02-05-2007, 18:47   

wielkie dzięki, przeszukałem większość forum, ale nie zajrzałem do tego działu
     assistance

Odpowiedz do tematu