|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Moje Audio - Prosze o sugestie.... |
Autor |
Wiadomość |
Prawdziwek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 181 Skąd: Skwarkowice
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 10-11-2010, 19:31 Moje Audio - Prosze o sugestie....
|
|
|
Witam,
chcialbym abyscie wypowiedzieli sie i ewentualnie wprowadzili jakies sugestie wzgledem ponizszego zestawu:
Wzmak: Sony Xplod 444W XM-44
Kondensator: SoundQuest 1F
Radio: JVC KD-R811
Glosniki przod: JBL GTO 6420 40W RMS (podpiete pod radio)
Sub: PowerBass PBC-B10 w Fabrycznej Skrzyni MDF (w singlu podpiety pod wzmak)
Niskietony: Boschmann MM8 NEO + zwrotnice BM (podpiete pod radio) - tu nedza wiem, planuje dolozyc i wstawic DLS'y
Z tylu z polki usuniete glosniki 20cm, otwory beda zasklepione plyta MDF, + wygluszenie kanapy od tylu. Z tylu zostanie tylko sub.
Okablowanie Glosnikow Stinger SHW PRO 2x3,5mm
Okablowanie zasilajace: Stinger SHW14B HPM 20mm
Sygnalowki: Monster Cable XLN PRO 4C-6M
Akcesoria:
Oczka masowe i oprawy bezpiecznikow - Stinger Gold
Muzyka leci jesli to tylko mozliwe z Flacow konwertowanych do wav'ow |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-11-2010, 20:21
|
|
|
No zestaw całkiem przyzwoity, chociaż ja i tak jestem zwolennikiem jednej firmy z której mam wszystko:)
A jeśli chodzi o przewody i kondek to bardziej mi się widzi Dietz:) Ale to już jak kto lubi:)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale na tyle będzie tylko sam sub?? Współczucia dla pasażerów :p Przydały by się jakieś elipsy 2-3 drożne, bo samym basem to ciężko nacieszyć ucho:) Wiem co mówię, bo ja w tej chwili tak mam. Dopiero kasa się odkłada na elipsy:) |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
Prawdziwek
|
Wysłany: 10-11-2010, 20:37
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | No zestaw całkiem przyzwoity, chociaż ja i tak jestem zwolennikiem jednej firmy z której mam wszystko:)
A jeśli chodzi o przewody i kondek to bardziej mi się widzi Dietz:) Ale to już jak kto lubi:)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale na tyle będzie tylko sam sub?? Współczucia dla pasażerów :p Przydały by się jakieś elipsy 2-3 drożne, bo samym basem to ciężko nacieszyć ucho:) Wiem co mówię, bo ja w tej chwili tak mam. Dopiero kasa się odkłada na elipsy:) |
sory, ale nie porownuj Kondensatora Dietza za 140zl do SunQuesta za blisko 400 (czasy reakcji) Z kablami podobnie, SunQuest i Stinger to jedna firma, SQ ma z reguly mniej bajeracki wyglad ale jakosc trzyma, zwlaszcza stosunek cena/jakosc.
Co do tylu to ludzie siedzacy w temacie odradzaja glosniki w polce, tutaj dodatkowo ciekawy art na ten temat:
http://www.dobryton.pl/in...d=102&Itemid=78
W polki dla testow wlozylem JBL GTO 838 i w ogole byly nieslyszalne przy PowerBasie, bas mam wysterowanay na tyl, LPF dla suba 85Hz, gornoprzepusowy filtr na przod ustawiony na 62Hz. Oczywiscie ciagle pracuje nad wysterowaniem calosci :]
Planuje wstawic glosniki w wygluszone drzwi, je, w koncu scena powinna dochodzic z przodu jak na koncercie, a nie z tylu czlowieka. |
|
|
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 10-11-2010, 20:47
|
|
|
kolega Stivi niech sie wypowie bo ma pojecie o tym!! |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 10-11-2010, 20:52
|
|
|
Sorki nie zwróciłem uwagi nawet co to za kondensator szczerze mówiąc. Polecam Dietza bo wielu moich kumpli w tym ja mam przewody i kondek z tej firmy i jestem bardzo zadowolony, bo np na początku miałem przewody z PEIYINGA i jakość dźwięku w porównaniu z Dietzem jest duża:)
Ciekawy artykuł, chociaż ja i tak zostane przy swojej wersji, ponieważ od zawsze coś mi grało z tyłu i jestem do tego przyzwyczajony:) Oczywiście kwestia też regulacji balansu bo 50/50 to będzie zamieszanie. Tak jak mówisz scena z przodu i z przodu powinna być większość mocy:) |
|
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
|
Wysłany: 10-11-2010, 22:12
|
|
|
okablowanie wybrales przyzwoite jednak sprzęt mało zadowalający.. sub w sumie moglby zostac tylko nei wiem dlaczego zakładasz ze bedzie Ci potrzebny kondensator.. nie bedzie nie wiadomo jakiej mocy a te 444w na soniaku to napis zachecający do kupna a nie jego potencjał
D@wIdS napisał/a: | A jeśli chodzi o przewody i kondek to bardziej mi się widzi Dietz:) Ale to już jak kto lubi:) |
widac oceniasz sprzęt po wyglądzie choc nei wiem co ludzie widzą w tych dietzach, nei jest to jakas totalna tandeta ale SQ to raczej polka wyzej..
D@wIdS napisał/a: | Współczucia dla pasażerów :p Przydały by się jakieś elipsy 2-3 drożne, bo samym basem to ciężko nacieszyć ucho:) Wiem co mówię, bo ja w tej chwili tak mam. Dopiero kasa się odkłada na elipsy:) |
chyba Panie kolego nie wiesz o czym mowisz... bo pakowanie elips 'w półke' wogle mija sie z celem tymbardziej przy subie w bagazniku bo po 1primo nei bedzie ich slychac zbytnio a po 2 primo predzej czy pozniej sub ich wydmucha wiec kasa w błoto.. zaoszczedzamy tu jakies 200zł które mozna dolozyc do radia
Pozatym zamiast pierwszych trzeb pozycji wołałbym kupic jakies konkretne radio + fajną 4ro kanałówke a pozniej martwic sie o całą reszte, bo zeby cos zagrało to musi miec z czego zagrac, i ile by nei były warte głośniki i jakiej mocy by nie byly muszą byc odpowiednio napedzone..
przykładowy sprzet w tych milionach
radio alpine 9812 rr lub rb ewentualnie Alpine CDE-9880R
i do tego wzmak Magnat RX 44 lub drozsza uzywka Audio System Twister F4-400 ale to juz konkretniejszy sprzęt.. pozniej martwilbym sie resztą ale baza by była konkret.. |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 10-11-2010, 22:37
|
|
|
Nie powiedziałem że chcę je włożyć w półke, ponieważ jej nie mam Poza tym nie wiem czemu Pan kolega twierdzi że nie będzie ich słychać.... Żeby było jasne o czym mówimy: http://allegro.pl/pioneer...1304885850.html kumpel ma takie i słychać bardzo wyraźnie każdy wysoki ton. Sub nic nie zagłusza a nadmienie że nie ma żadnego "szajsu" |
|
|
|
|
|
Stivi
|
Wysłany: 10-11-2010, 22:51
|
|
|
a to przepraszam ktos inny o połce pisal ale skoro nie w polke to gdzie ;p ? szajsu nie ma ale przy okazji szału tez nie ma bo te nowe xDrożne głosniki to tania lipa.. |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 10-11-2010, 23:29
|
|
|
moim skromnym zdaniem
po 1. czy to kondensator SQ czy dietz nie gra żadnej roli przy sprzęcie który nie przekracza 500w rms
po 2. co wy się tak uczepiliście, że głóśniki w tylnej półce to porażka ??? ja z subem w bagażniku i elipsami w pólce jeździłem 2 lata, głuchy nie jestem i proszę nie pisać , że sub będzie zagłuszał średnie i wysokie tony z takich 2-3 drożnych elips bo to nie dorzeczne
i nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale teoria że ciśnienie z suba "wydmucha" głośniki w półce też nie do końca jest dobra a na pewno nie w przypadku fiata tipo. otóż zaglądając do bagażnika po prawej i lewej stronie da sie odszukać takie "nacięcia" w materiale, którymi to uchodzi ciśnienie z bagażnika ( oryginalne założenie jest takie, że zamykając tylną klapę nie tworzyła się "poduszka" powietrza ) więc uszkodzenie głośników w tylnej półce jest nie realne
siadając z tyłu gdzie w bagażniku jest 12" subwoofer i 2 drożne elipsy w półce, doznania z dźwięku są nie porównywalnie lepsze niż w konfiguracji bez elips .... oczywiście zgodzę się że elipsy w półce skierowane są w sufit i nie co psuję to całą scene muzyczna ale efekt i tak jest lepszy niż ich brak
po 3. zdecydowanie zgadzam sie ze Stivi, w kwestii jednostki sterującej tym sprzętem .... nie wiem czemu ale JVC nie specjalnie mi się kojarzy z wysoka jakością, a przecież ten sprzęt i wkład finansowy jaki w to poszedł wręcz błaga o lepsze radio ...
po 4. wszystko to kwestia kto co oczekuje po swoim audio , Prawdziwek, nie do końca wyczuwam czy zakładając tego posta chwalisz sie sprzętem czy narzekasz że czegoś ci brakuje więc trudno powiedzieć ... |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 10-11-2010, 23:32
|
|
|
Stivi, No nie wiem czy Pioneera można uważać za lipę. Kumpel ma elipsy w bagolu w takich obudowach, coś jak od kompa w tym stylu. Gra to bardzo ładnie i czysto.
Leśniczy, zgadzam się z Tobą w 100% |
|
|
|
|
|
Prawdziwek
|
Wysłany: 11-11-2010, 00:53
|
|
|
Lesniczy prosze Cie, tu sie nie ma czym chwalic moze jakbym Brax'a wlozyl od A do Z do Tipolca to byloby ciekawie, a tu jest wiele do zrobienia na znacznie nizszym pulapie, ale nie wyrobie ze wszystkim na raz...
Glownie interesuje mnie kwestia basu i tylu samochodu, ja dopiero niedawno to poskrecalem, wiec nie do konca wiem jak na co woz zareaguje i wspolpracuje z taka a nie inna koncepcja audio. Jak najlepiej ustawic suba w kufrze, to raz, a dwa jakies doswiadczenia zwiazane z wytlumianiem, bo jak na sucho glosniki wjada np. w drzwi to bedzie slychac wszystko oprocz glosnika...
Wiem tez ze radio jest do wymiany i zgadzam sie, w gre wchodzi tylko Clarion/Alpine. Najistotniejszym dla mnie bedzie mozliwosc ustawienia korekcji czasu/opoznien (Clarek z serii DXZ7) za pomoca wbudowanego korektora cyfrowego (Alpek CDA/IDA), a nie dokladki zewnetrznego modulu i wtedy zabawa w dokladniejsze strojenie. To radio mialem jeszcze przed reszta sprzetu wiec na razie siedzi, ale przy swapie szalu nie bedzie bo musze miec koniecznie cos z Parrotem, czyli zostaje Alpine bez korekcji :]
Swoja droge za ta kase to radio JVC z BT, 2x USB jest naprawde korzystne, a przetwornik Burr-Brown'a w 24Bitach nie jest taki najstraszniejszy za ta kase.
Natomiast absolutnie nie zgodze sie, ze montaz kondensatora ma sens jedynie w przypadku zabudowy audio ukierunkowanej na RMS'y... U kolegi na 350W instalacji opartej na Carvin Vedze i Helixie (przod) roznica (koncepcja jakosc, a nie moc) "z" i "bez" kartoflaka jest wyraznie wyczuwalna, co wiecej po 2 miesiacach "bez" zaczyna klekac akumulator. Chodzi glownie o stabilizacje napiecia i redukcje zaklocen, co przy tej klasie kabli sygnalowych ma znaczenie, a nie wylacznie zasilenie suba. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 11-11-2010, 10:52
|
|
|
Prawdziwek, oczywiście że kondzior się przyda, ja nie pisałem że nie , sam w tipo przy 200 rms miałem 0,5F i uważam, że przyda sie do każdej instalacji bo nie tylko rekompensuje spadki napięcia ale również niweluje zakłócenia pochodzące z instalacji elektrycznej auta ( filtruje )... w każdym razie chodziło mi o to że przy takim sprzęcie nie ma znaczenia czy będzie dietz czy SQ bo i tak w pełni nie będą wykorzystywane możliwości takich kondziorów |
|
|
|
|
Stivi
|
Wysłany: 11-11-2010, 19:36
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | Stivi, No nie wiem czy Pioneera można uważać za lipę. |
ale ja wiem bo troche tego miałem i wiem ze w tej cenie mozna kupic zdecydowanie lepsze głośniki.
Co do wydmuchiwania glosnikow w półce.. owszem po czesci Lesniczy ma racje jednak mi apetyt rósł w miare jedzenia i z zaczynając od 'tuby' JBLa skonczylem na skrzyni zamknietej z JL Audio 13w6d4 na pokładzie tipa takze takie cos juz cisnienie robi, po dwoch miesiącach jezdzenia z piękącą muzyką podłączyłem jajka z półki które zamontowal poprzedni właściciel i ... jeden 'chyrk' nie nadawały sie juz do odsluchu.
Prawdziwek napisał/a: | Swoja droge za ta kase to radio JVC z BT, 2x USB jest naprawde korzystne, a przetwornik Burr-Brown'a w 24Bitach nie jest taki najstraszniejszy za ta kase. |
tylko ze nie mozna mowic zbytnio o jakości odsluchu przy mp3jkach |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 12-11-2010, 00:39
|
|
|
Stivi, owszem mp3 to podobno olbrzymie straty na jakości ale cd - tracki w oryginale są praktycznie nie do zdobycia ) wszytko i wszędzie jest w mp3 , a przecież nagrywając płytkę audio z mp3 jakości nam to nie przywróci,
jedynie na ratunek przychodzą mp3 z bitrat'em 192 lub wyższym, a takie mozna bez problemu znaleźć dobrze szukając
a i jeszcze jako ciekowstke dodam że dobrze wyposażone radia posiadają systemy podnoszenia jakości dźwięk z mp3 |
|
|
|
|
Stivi
|
Wysłany: 12-11-2010, 11:01
|
|
|
ale nadal nic to nie zmienia bo sciezka mp3 juz sama z siebie jest zdecydowanie obcięta.. jak masz dobry sprzet to wypróbuj kiedys kupic oryginalną plyte CD audio i nagrac na drugiej mp3 pobrane z internetu i nagrane jako mp3 oczywiscie.. wlóz pierwszą przesluchaj chwile i wloz drugą.. |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 12-11-2010, 11:27
|
|
|
wiem że będzie różnica, ale wielu ludzi podobnie jak ja musiało by kupić dużo oryginalnych płyt , wozić wszystko w aucie lub sporo się nakombinować żeby z kilku płyt zrobić sobie jakaś składankę , osobiście wole poszukać mp3 z wyższym bitrat'em |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|