Zakaz wjazdu dla LPG :? |
Autor |
Wiadomość |
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-01-2006, 16:25
|
|
|
Czytalem o tym w Wyborczej. Tez znak ustawili w Poznaniu przy Placu Wolnosci, bo tam teraz robia podziemny parking. Ale ten znak jest niedozwolony. To znaczy w prawio Polskie nie przewiduje (jak narazie) takiego znaku i firma budujaca ten parking ustawila go na "terenie prywatnym". A wiadomo ze na terenie prywatnym to mozesz wszystko zrobic, stawiac znaki, zakazy itp.
Pododobniez zakaz ten nie zostal (w przypadku Poznania) postawiony ze wzgledu na przepisy przeciw pożarowe, tylko z racji (tak to niby wlasciciel tlumaczyl) przepisów dot. zakazu stawiania w podziemiach butli z gazem. Z racji tego ze gaz LPG jest ciezszy niz powietrze, nie unosi sie.
Wiec narazie to i tak bedzie jeden wielki kociołek, bo przepisow regulujacych jako tako nie ma. Bo roznie mozna interpretowac auto z butla gazowa, a wolnostojaca butle z gazem w podziemiu |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-01-2006, 21:16
|
|
|
slyszalem tylko w TV...
...w praktyce jeszcze sie nie spotkalem, albo nie zauwazylem |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-01-2006, 00:42
|
|
|
przepisów na to nie widziałem, ale już pierwszy raz takie dziwo spotkałem dawno temu w Katowicach bodajże. Też parking podziemny i też 'własnoręczny' znak - zakaz LPG, chyba też tłumaczony, że cięższy a powietrze musi być by się nie podusić. Było to z 1,5 roku - 2 latka temu, nawet o tym zapomniałem, to był jedyny raz.... póki co oficjhalnie w przepisach nic takiego chyba nie ma i to tylko wymysł właścicieli... choć praking = prywatny, się uprą mogą nie puścić. |
|
|
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
|
Wysłany: 15-01-2006, 00:53
|
|
|
jakbym miszkał na takim osiedlu i miałbym garaż pod ziemią to dla świętego spokoju pojechałbym do jakiegoś gazownika i zleciłbym mu przerobienie wlewu gazu tj umieszczenie go gdzieś pod tablicą rejestracyjną albo chociażby w bagażniku
na dachu nie mam tablicy ż jeżdże na LPG i wszyscy niechby mi skoczyli
bardziej się przejmuję tym, że może akcyza na LPG wejdzie
a pewno prędzej czy później wejdzie |
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 15-01-2006, 01:20
|
|
|
co do tego ostatniego to najbardziej mi sie podoba patent z wlewem w drugiej...
...oczywiscie rzekomej rurze wydechowej |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 15-01-2006, 10:44
|
|
|
Heheh jak dla mnie to bedzie kolejny martwy przepis jakich u nas wiele :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 15-01-2006, 13:51
|
|
|
Ekonomicznie myślących kierowców takie zakazy nie przestraszą |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 15-01-2006, 16:48
|
|
|
po prostu kolejna głupota, raczej prawnie tego tak nie podeprą, chyba nawet za granicą tak nie ma....
a akcyza na LPG przecież już jakaś była wprowadzona, też podatki takie i srakie i już nie ma za bardzo co dodać do ceny LPG......
jedynie w stylu "podatek dodatkowy na portfel rządowy", coś cokolwiek na siłę co by musieli jakoś nazwać i uzasadnić, ale nie ma już co za bardzo....
teraz się biorą za butle turystyczne/domowe, by nie przepompowywać - taki gaz jest niby ciut gorszy ale tańszy, widizałem auta nawet domowo przystosowane na stałe do tych butli, bez kombinowania, po prostu drugi zawór i złączka i wozisz tańszą butlę w bagażniku, te co są po 30zł za ileś tam kilo |
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 15-01-2006, 19:59
|
|
|
Zawsze wiedzą jak człowieka uwalić... |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 16-01-2006, 22:53
|
|
|
tu jest polska ...tu rodzi sie debilizm ](*,) |
|
|
|
|
Mucha
|
Wysłany: 16-01-2006, 23:53
|
|
|
Nie jezdze na LPG bo uwazam ze to niszczenie silnika. Ale bronie was chlopaki bo te SKURWYSYNY (za przeproszeniem) juz sami nie wiedza czego chca wymyslaja wszystko aby ludziom pieniadze zabrac a zarobki tez male. Najpierw niech podniosa zarobki a pozniej niech pomysla. Dla mnie ten rząd to jest zbiorowisko śmieci i odpadow. Sory ale mnie ponioslo.
Dziekuje i pozdrawiam. |
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 17-01-2006, 10:49
|
|
|
Panowie nie róbta paniki.
Bramki są automatyczne a nawet jak siedzi "portier" to kasuje przy wyjeździe.
Kto będzie wyłaził i sprawdzał na około samochodu czy gdzieś nie ma wlewu LPG ??
Właściciel parkingu stawia znak dlatego zeby wypełnić przepisy i zabezpieczyc tyłek. Jak kiedys cos wybuchnie to on powie "Był zakaz wjazdu i kierowca go złamał". Za łamanie przepisu nie odpowiada własciciel (tak jak i policja czy zarząd dróg nie odpowiada za nasza szybką jazde) tylko kierowca.
A właściciela to "swędzi" czy tam wjadą z LPG czy nie.
Ma wymóg to postawił znak i tyle. On jest czysty.
A wpuszczać bedą wszystkich bo to kasa dla nich.
Jak nie staniemy u nich to wydamy kaskę na parkingu naziemnym czy pietrowym. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
croma1
witamy nowego
|
Wysłany: 17-01-2006, 17:01
|
|
|
Witam.
Ludzie różne stawiają znaki na swoim terenie jedni z zasady a inni bo tak im się podoba.
ale jeśli nie ma przepisu to postawienie takiego znaku w miejscu publicznym w tym wypadku parking to właściciela można skarżyć jeśli nie wpuści takiego samochodu na miejsce parkingowe.
a po drugie wybiurcza klepie bzdury w swojej prasie jak każdego roku bo siedzi w kieszeni lobby paliwowego i te artykóły są na ich zlecenie. |
_________________ F.P.U.H "EKO-CAR" A.Cebula
www.eko-car.com
Montaż instalacji gazowych, podtlenek azotu NX Nitrous Express, hamownia podwoziowa MAHA, chiptuning. |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 17-01-2006, 21:11
|
|
|
Po pierwsze to nikt sie tak naprawde nie zastanowił czy takie zachowanie (dyktowane strachem) ma jakiekolwiek podstawy. Jesli na parkingu jest znak "Zakaz wjazdu dla aut z niesprwnym układem wydechowym" to znaczy to ni mniej ni wiecej, że nie można ogłuszac ludzi w takim parkingu (szczególnie siedzących "bramkarzy"). Jest podstawa, jest zasada
W tym przypadku strach ma wielkie oczy a nasi panowie za bardzo chcą małpować zachód. I niestety nie jesteśmy rodzynkami, bo w wielu krajach jest już dawno taki zakaz, tylko, że tam ma przynajmniej uzasadnione podstawy prawne (np zakaz jesli nie ma wentulacji w podziemnym parkingu).
Czy ma on podstawę u nas? W pewnym sensie tak, bo wyciek gazu jest niewidoczny, inaczej niż benzyny. Niestety, nikt nie pomyślał, że przecież każdy parking MUSI mieć system wentylacji która by ewentualnie wyciągała takie opary. Po drugie spalenie auta od benzyny jest dużo bardziej prawdopodobne niż wybuch gazu. Jesli gdzieś pierdyknie komuś instalacja to się robi szum medialny na cały kraj. Do tej pory wywaliło chyba "aż" ze 3 auta, gdzie właściciel, "Pan Słodowy" sam poprawiał instalację. Zobaczcie ile jest spalonych od benzyny aut!! W ostatnim roku widziałem osobiście chyba ze 4. tylko, że o tym sie nie pisze. Nie pisze się równiez o tym, że w przypadku zapalenia auta, cała instalacja gazowa przetrwa całkowite jego spalenie, natomiast benzyna pali się świetnie.
Dlatego wg mnie takie zabezpieczenia wynikają z nieznajomości tematu i chęci zabezpieczenia sie wszelkimi możliwymi sposobami. Przecież zawsze można powiedzieć, że "pożar spowodowała niesprawna instalacja LPG w aucie..."
smutne... |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-01-2006, 21:13
|
|
|
Marcin dobrze prawi. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 17-01-2006, 22:55
|
|
|
pozatym prawdopodobienstwo zaplonu auta zasilanego w benzyne jest kilka razy wieksze niz w lpg gaz musi miec wysokie stezenie a bena nie koniecznie maly wyciek i buuum |
|
|
|
|
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
|
Wysłany: 18-01-2006, 01:35
|
|
|
ciekawostka aproppos gazu
doświadczenie przeprowadzone na 11 kg butli gazu propan-butan
poszło o zakład - ja przegrałem 0.7 Palace Vodka ale z Wami się podzielę
butla stała przed sklepem w takiej "klatce" (czyli bez reduktora)
Kolega odkręcił 2 butle na max
Po niespełna minucie obie butle zamknęły się samoczynnie
jak?
ano się zakuły lodem
szczerze to spodziewałem się szronu ale taki efekt mnie zaskoczył |
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 19-01-2006, 23:23
|
|
|
bylo zapytac nie przegralbys:P |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 21-01-2006, 23:39
|
|
|
znaczy się nie lubicie tam jakiegoś sklepu ale Wam nie wyszło?
odkręcić i sp..... |
|
|
|