|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Odpalanie dodajac gazu |
Autor |
Wiadomość |
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 03-11-2009, 16:33 Odpalanie dodajac gazu
|
|
|
Witam. Nie wiem czy to dobry dział na ten temat. Ale chciałbym zapytać czy mogą być jakieś konsekwencje odpalania zimnego silnika z kilkakrotnym wciśnięciem pedału gazu ? Bo rozmawiałem z kolega na ten temat to mówił mi ze nie wolno tylko nie potrafił wytłumaczyć mi dlaczego... Dodam ze chyba mam silnik na wtrysku (bo wyczytałem na forum ze jeśli nie ma dźwigni ssania i silnik jest z duza plastikowa osłona to ma wtrysk jednopunktowy). |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-11-2009, 18:15
|
|
|
Keray69 napisał/a: | mówił mi ze nie wolno tylko nie potrafił wytłumaczyć mi dlaczego | widać ma raczej małe pojęcie w tym temacie. Jeśli są problemy z odpaleniem silnika(słaby akumulator, gęsty olej, bo zima itd) to nawet się zaleca dodać trochę gazu. tylko wiesz, bez przesady, żeby po odpaleniu obroty nie wpadły na czerwone pole, bo to na zimnym silniku to faktycznie może doprowadzić do szybszego zużycia części. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-11-2009, 09:43
|
|
|
Keray69, jeśli masz problem z odpaleniem to możesz dodać gazu, byle obroty nie przekraczały ok 2tyś przez pierwszych kilka sekund, i ok 3tyś nim osiągnie normalną temperaturę pracy. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|