Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy przy takich objawach możliwy źle ustawiony rozrząd?
Autor Wiadomość
meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 01-03-2009, 22:04   Czy przy takich objawach możliwy źle ustawiony rozrząd?

Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem bravo. Zbieram się, żeby go zaprezentować na forum, ale najpierw chciałem go wyremontować, lecz nie mogłem dojść ładu z silnikiem (1.6 16v), postanowiłem zmierzyć ciśnienie na garach... na każdym powyżej 10 bar, na drugim ledwo 1 bar :roll: Oczywiście zaraz rozebrałem głowicę. Na pierwszy rzut oka wszystko OK. Ustawiłem wszystkie tłoki w jednym położeniu i zalałem rozpuszczalnikiem żeby sprawdzić szczelność (po naprawie i tak wymienię olej). Ku mojemu zdziwieniu wszystkie szczelne, progów na tulejach nie ma. Więc sprawdzamy głowicę - wałki rozrządu ok, popychacze hydrauliczne OK. Więc same zawory trzeba sprawdzić - odwróciłem głowicę, wkręciłem świece i zalałem zawory tak samo rozpuszczalnikiem żeby sprawdzić szczelność - ku mojemu zdziwieniu zero ubytków. Uszczelka pod głowicą sprawna, żadnych pęknięć ani śladów nieszczelności. Jutro oddaję głowicę do mechanika, żeby ją dokładnie sprawdził. Moje pytanie jest takie - czy to możliwe żeby przy przestawionym rozrządzie, zawory tylno na jednym cylindrze się nie domykały?? Bo jeśli głowica wyjdzie sprawna, to nie mam pojęcia co mogło być przyczyną braku kompresji...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-03-2009, 22:51   

meter30, a robiłeś tylko jeden pomiar, czy kilka i za każdym razem to samo? Gdyby rozrząd się przestawił to na całości miał byś spadki ciśnienia, przynajmniej tak mi się wydaje bo gary w rzędowym 4 cylindrowym silniku pracują na przemiennie parami i tak wałki są zestrojone. Poza tym 10 bar coś mało ja w swoim i 1.4 miałem kompresje koło 12bar.

assistance   Moneta

meter30 

Wysłany: 01-03-2009, 23:22   

Kilka razy robiłem i za każdym razem to samo... poczekam aż mechanik sprawdzi głowicę dokładnie. A napisałem ponad 10 bar bo manometr był tylko dotąd wyskalowany, wskazówka poszła o wiele więcej, ale nie było skali i nie miałem jak dokładnie odczytać 8) Podobno testy rozpuszczalnikiem są mało miarodajne, chciałem się tylko zorientować czy jest możliwość żeby winą był przestawiony rozrząd, bo tak mi ojciec zasugerował :)
     assistance

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-03-2009, 23:28   

meter30 napisał/a:
czy jest możliwość żeby winą był przestawiony rozrząd
Myślę że nie. A co testu to lepiej go wykonywać na złożonym silniku przy użycia oleju, tzw. próba olejowa czyli zalewania niesprawnego gara odmierzaną porcją oleju potem na podstawie wyników z ponownego pomiaru oraz ponownego zmierzenia utraconego oleju można snuć jakieś wnioski. Oczywiście próba ta daje tylko w przybliżeniu jakiś pogląd na to co może być przyczyną nie szczelności.
     assistance   Moneta

rożek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-03-2009, 18:25   

Może coś nie tak z popychaczami hydraulicznymi....

meter30 

Wysłany: 24-03-2009, 21:38   

Sprawa już rozwiązana - głowica przeszła regenerację. 8 zaworów było skrzywionych plus wymienionych 10 popychaczy i 16 uszczelniaczy i 2 gniazda przetaczane. Koszt 400zł plus uszczelki, płyny, olej i ustawianie rozrządu. Jeszcze stoi u mechanika, ale już jeździ. Mechanior który regenerował głowicę stwierdził że głowica była nieszczelna (uszczelniacze) i prawdopodobnie minimalnie przestawiony rozrząd (przy zakładaniu kół zębatych wałków rozrządu na klinie jest jakieś 3-4mm luzu i to mogło mieć wpływ). Dodam tylko że po odkręceniu głowicy wszystkie gniazda były bardzo mocno okopcone, świece założyłem nowe i przejechałem 50km i były całe czarne - złe spalanie poprzez niewłaściwe domykanie zaworów. Teraz motorek pali na dotyk, jeszcze nie wiem jak z mocą bo nie jeździłem :)
     assistance

rożek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-04-2009, 19:28   

meter30 napisał/a:
Sprawa już rozwiązana - głowica przeszła regenerację. 8 zaworów było skrzywionych plus wymienionych 10 popychaczy i 16 uszczelniaczy i 2 gniazda przetaczane. Koszt 400zł plus uszczelki, płyny, olej i ustawianie rozrządu. Jeszcze stoi u mechanika, ale już jeździ. Mechanior który regenerował głowicę stwierdził że głowica była nieszczelna (uszczelniacze) i prawdopodobnie minimalnie przestawiony rozrząd (przy zakładaniu kół zębatych wałków rozrządu na klinie jest jakieś 3-4mm luzu i to mogło mieć wpływ). Dodam tylko że po odkręceniu głowicy wszystkie gniazda były bardzo mocno okopcone, świece założyłem nowe i przejechałem 50km i były całe czarne - złe spalanie poprzez niewłaściwe domykanie zaworów. Teraz motorek pali na dotyk, jeszcze nie wiem jak z mocą bo nie jeździłem :)

bo te n luz na klinie jest po to żeby ustawić dokładnie rozrząd i do tego potrzebne są blokady wałków - ktoś to źle u ciebie poustawiał i pewnie dlatego miałeś pokrzywione zawory

Odpowiedz do tematu