Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Turbo Diesel] nie rowna praca silnika tempry td
Autor Wiadomość
bruno_wroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 04-04-2008, 18:10   [Turbo Diesel] nie rowna praca silnika tempry td

witam kolejny problem z moja temperowka .. wiec strasznie duzo palila wiec oddalem do mechanika i wymienil mi wtryski a konkretnie koncowki wszystko ustawione u pompiarza no i po tej wymianie silnik strasznie nierowno zaczol pracowac wiec pojechalem do pompiarza aby ustawil pompe i zaplon, gosciu wziol kija przesunol pompe w strone silnika pokrecil srubka ze na zegarach obrotow jest 800 i dalej nie rowno pracuje gosciu powiedzial ze , nie moze tego ustawic i stwierdzil ze jakis paproch jest w pompie i kazal nalac miksolu do baku zeby pompa dostala oleju to moze zacznie normalnie pracowac ale przed wymiana wtryskow silniczek pracowal idealnie!! no i co wy na to dodam ze podobno ci pompiarze sa dobrzy!! i takie pytanko ustawiajac pompe nie powinno sie tego robic z jakims przyzadem czy po znakach nie wiem pmuzcie bo juz mam dosc tego auta

Broadway 

Wysłany: 05-04-2008, 00:05   

Zmień pompiarza bo to jakiś rzeźnik a nie fachowiec. Pompy nie ustawia sie kijem na oko tylko specjalnym sprzętem. Jeśli ten sam gość regulował Ci ciśnienie na wtryskach, to też możesz mieć wątpliwości czy rzeczywiście poprawnie je wyregulował.

Są jakieś inne objawy ? Jak odpala i czy nie kopci ?
     Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-04-2008, 21:30   

To co kijem Ci pokrecił to tylko przyśpieszył zapłon, nie rozumiem zresztą w jakim celu bo z tego co widze to po prostu masz za niskie wolne obroty ustawione. Ten silnik wymaga min 850obr/min żeby gładko chodził. W instrukcji zresztą pisze z tego co pamietam, że ma wolne na 900+ - 50 obr/min

JCB 3CX Contraktor

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-04-2008, 12:58   

Hipo ja w TD tak właśnie mam ~900 obr/min

bruno_wroc 

Wysłany: 06-04-2008, 15:52   

panowie najleprze jest to ze po wlaniu do baku tego miksolu i wyjezdzeniu polowy baku tempem bardzo szybkim silnik zaczol ladnie pracowac i nawet pali lepiej w sensie ze mniej!! kolego hipo wymienilem takze ten czujnik ssania dostalem nowiutki 108 zl sciagany z bielska bialej mialem ci fote zrobic ale nie bylo czasu!!! ale do pompiarza i tak sie przejade a co do wtryskow to moj mechanik byl przy ustawianiu wiec sadze ze sa dobrze ustawione mowil ze ustawili wiekrze cisnienie bo sa nowe wtryski ale chyba dla pewnosci tez pojade ale to nie teraz!!! no a jesli chodzi o kpcenie to wkoncu diesel wiec bedzie kopcil ale z nowym ssaniem przy odpaleniu juz tak bardzo nie kopci jak kiedys tylko ze po niby regulacji pompy i obnizeniu obrotow musze podregulowac ssanie bo na ssaniu powinien miec jakies 1200 obrotow a ma 900 - 1000 aha no i po regulacji tej pompy autko zamiast do 4500 obrotow nakreca sie juz do 5000 !! wielkie dzieki panowie

Odpowiedz do tematu