|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Ladowanie... |
Autor |
Wiadomość |
loki1985
Wiek: 39 Dołączył: 07 Mar 2009 Posty: 26 Skąd: Minsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-04-2009, 10:49 Ladowanie...
|
|
|
Panowie mam taki problem.Jezdzilem tempra i jezdze 2lata\,wszysko bylo ok z ladowaniem i kontrolka,az nagle wczoraj po zrobieniu ok80km zatrzymalem sie pod sklepem,zgasilem i po powrocie nie moglem juz zapalic,rozrusznik krecil pol obrotu i koniec,aku padl,nie swiecila sie kontrolka ladowania.Dzisiaj przyszedl elektryk,cos tam zrobil,wyjal deske itd,pomajstrowal itd,ladowanie bylo,z tym ze prad na aku byl ponad 16,5v to wiem ze wina regulatora napiecia,ale chodzi o to ze bylo ladowanie,a w momecie jak podlaczylem do minusowej klemy przewod od wzmacniacza(nowy wzmacniacz) to ladowanie znow zniknelo...Co mam sprawdzic na pierwszy ogien>>>Pomocy,auto pilnie potrzebne do pracy. |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 29-04-2009, 10:56
|
|
|
jesli dlugo tak ladowal ci ponad 16,5V to aku sie przeladowal i stracil swoja pojemnosc. Nie powiedziane ze regulator siadl, rownie dobrze moga to byc diody. Tak bylo w moim przypadku. Ladowanie mialem ponad 17V i aku tez tego nie wytrzymal. A jak podlaczyles jeszcze wzmachol to calkiem zabraklo pradu. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
loki1985
|
Wysłany: 29-04-2009, 11:23
|
|
|
ciechu napisał/a: | jesli dlugo tak ladowal ci ponad 16,5V to aku sie przeladowal i stracil swoja pojemnosc. Nie powiedziane ze regulator siadl, rownie dobrze moga to byc diody. Tak bylo w moim przypadku. Ladowanie mialem ponad 17V i aku tez tego nie wytrzymal. A jak podlaczyles jeszcze wzmachol to calkiem zabraklo pradu. |
Wiesz co,elektryk jak pomajstrowal i swiecilo sie juz kontrolka lad bo wczeniej nie swiecila to stwierdzil ze juz ladowanie jest,a jak odpalilem to przylozyl miernik i wlasnie wtedy pokazalo ponad 16v i powiedzial zeby nie jezdzic bo padnie mi wszystko,modul,cewki itd...
Po zmierzeniu miernikiem wylaczylem silnik,chodzil ok2min.
I jeszcze taka sprawa.dotykam przewodu przy rozruszniku,tego cienkiego na wsowke ide odpalac i dupa,nie swieci sie nic,wracam-ruszam znowu przewodem ide zapalic,odpala,wsowka do wymiany czy moze ten wtyk w rozrusz. bo ruszylem go to ma luzik. |
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 29-04-2009, 11:28
|
|
|
loki1985, no ale nie wiesz czy wczesniej ci nieprawidlowo ladowal. A elektryk jak piszesz zrobil ci jedynie kontrolke |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
loki1985
|
Wysłany: 29-04-2009, 11:31
|
|
|
ciechu napisał/a: | loki1985, no ale nie wiesz czy wczesniej ci nieprawidlowo ladowal. A elektryk jak piszesz zrobil ci jedynie kontrolke |
Szczerze powiem ze nie wiem,ale jezdzilem na tym aku 2lata i wszystko bylo w najlepszy porzedku i nic sie nie dzialo...Od wczoraj mam taki problem jak w/w |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|