Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ladowanie...
Autor Wiadomość
loki1985 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-04-2009, 10:49   Ladowanie...

Panowie mam taki problem.Jezdzilem tempra i jezdze 2lata\,wszysko bylo ok z ladowaniem i kontrolka,az nagle wczoraj po zrobieniu ok80km zatrzymalem sie pod sklepem,zgasilem i po powrocie nie moglem juz zapalic,rozrusznik krecil pol obrotu i koniec,aku padl,nie swiecila sie kontrolka ladowania.Dzisiaj przyszedl elektryk,cos tam zrobil,wyjal deske itd,pomajstrowal itd,ladowanie bylo,z tym ze prad na aku byl ponad 16,5v to wiem ze wina regulatora napiecia,ale chodzi o to ze bylo ladowanie,a w momecie jak podlaczylem do minusowej klemy przewod od wzmacniacza(nowy wzmacniacz) to ladowanie znow zniknelo...Co mam sprawdzic na pierwszy ogien>>>Pomocy,auto pilnie potrzebne do pracy.
     assistance

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-04-2009, 10:56   

jesli dlugo tak ladowal ci ponad 16,5V to aku sie przeladowal i stracil swoja pojemnosc. Nie powiedziane ze regulator siadl, rownie dobrze moga to byc diody. Tak bylo w moim przypadku. Ladowanie mialem ponad 17V i aku tez tego nie wytrzymal. A jak podlaczyles jeszcze wzmachol to calkiem zabraklo pradu.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

loki1985 

Wysłany: 29-04-2009, 11:23   

ciechu napisał/a:
jesli dlugo tak ladowal ci ponad 16,5V to aku sie przeladowal i stracil swoja pojemnosc. Nie powiedziane ze regulator siadl, rownie dobrze moga to byc diody. Tak bylo w moim przypadku. Ladowanie mialem ponad 17V i aku tez tego nie wytrzymal. A jak podlaczyles jeszcze wzmachol to calkiem zabraklo pradu.

Wiesz co,elektryk jak pomajstrowal i swiecilo sie juz kontrolka lad bo wczeniej nie swiecila to stwierdzil ze juz ladowanie jest,a jak odpalilem to przylozyl miernik i wlasnie wtedy pokazalo ponad 16v i powiedzial zeby nie jezdzic bo padnie mi wszystko,modul,cewki itd...
Po zmierzeniu miernikiem wylaczylem silnik,chodzil ok2min.
I jeszcze taka sprawa.dotykam przewodu przy rozruszniku,tego cienkiego na wsowke ide odpalac i dupa,nie swieci sie nic,wracam-ruszam znowu przewodem ide zapalic,odpala,wsowka do wymiany czy moze ten wtyk w rozrusz. bo ruszylem go to ma luzik.

assistance

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-04-2009, 11:28   

loki1985, no ale nie wiesz czy wczesniej ci nieprawidlowo ladowal. A elektryk jak piszesz zrobil ci jedynie kontrolke
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

loki1985 

Wysłany: 29-04-2009, 11:31   

ciechu napisał/a:
loki1985, no ale nie wiesz czy wczesniej ci nieprawidlowo ladowal. A elektryk jak piszesz zrobil ci jedynie kontrolke

Szczerze powiem ze nie wiem,ale jezdzilem na tym aku 2lata i wszystko bylo w najlepszy porzedku i nic sie nie dzialo...Od wczoraj mam taki problem jak w/w
     assistance

Odpowiedz do tematu