|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wtryski paliwa 1.9D |
Autor |
Wiadomość |
dolarinho
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-03-2012, 20:20 Wtryski paliwa 1.9D
|
|
|
Witam serdecznie odkopuję temat bo znów jest problem… Mianowicie przy -20 st.C Tempra normalnie odpaliła i zrobiła około 40 kilometrów bez żadnych dziwnych objawów. Ojciec postawił ją do garażu i gdy po dwóch dniach chciał ją odpalić to kręciła ale nie odpaliła ( z wydechu nie leciały żadne spaliny). Odpuścił bo rozładował akumulator
. Auto przeczekało mrozy unieruchomione… Wczoraj ponownie próbował odpalić i w końcu mu się udało ale po 4 kręceniach po jakieś 40 sekund… Najpierw bez rezultatu, potem silnik zaczął powoli załapywać i w końcu odpalił, jednak przerywa, działa poprawnie tylko gdy wciśnie się pedał mniej więcej ¾ w podłogę… gdy odpuścimy pedał trochę to zaczyna przerywać i spadać z obrotów a potem gaśnie… Nawet gdy auto się nagrzeje objawy są takie same. O jeździe nie ma mowy, bo auto nie ma mocy…
Wygląda to na brak paliwa…
Miałem już wcześniej w zimę przygody z tym autem gdy je użytkowałem ale nie aż tak poważne.
Co na razie wykluczyłem…
-Wyjąłem pływak i smok z baku, dokładnie wyczyściłem sitko
- Odkręciłem przewodu paliwowe i potraktowałem sprężonym powietrzem (były czyste)
- Wymieniłem filtr paliwa
Nie mam dalej pomysłów co może być przyczyną
Czyżby pompa wyzionęła ducha?
Jak to sprawdzić/ jak się upewnić żeby nie wyrzucać kasy w błoto.
-----------
Wyjąłem dziś wtryski i tak oto one wyglądają
Nic szczególnego tu nie widzę, ale może ktoś ogarnia temat i podzieli się cennymi wskazówkami...
Jutro mam jechać do jakiegoś mechanika, który sprawdzi czy wtryski leją... Jeśli leją to wymieniać końcówki czy kupować całe używane? Jeśli używane to może ktoś z Was mi je sprzeda.
Jeśli końcówki wymieniać to ile to może kosztować jak bardzo jest to skomplikowane, ile i jakie końcówki kupić
Pytanie od jakich innych silników Fiata będą pasować wtryski...
--------
Jeśli wtryski się okażą sprawne to auto raczej na złom, chyba, że ktoś ma pompę wtryskową |
_________________ dolarinho.blogspot.com
Wycieczki osobiste na tematy różniste...
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
celuba
witamy nowego
Wiek: 54 Dołączył: 29 Lis 2010 Posty: 3 Skąd: brzesko-okocim
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-03-2012, 21:20
|
|
|
czesc to niemusza byc lejace wtryski z tego co opisujesz wydaje mi sie ze przy mrozach parafina sie wytracila i zablokowala uklad paliwowy wytrzysciles uklad zmieniles filtr i ok teraz musisz dobrze odpowietrzyc uklad paliwowy tylko nie rozrusznikiem bo go zajezdzisz zamontuj pompke reczna typu gruszka lub jajko za filtrem ntym przewodzie do pompy i pompuj az ztwardnie pote m uruchom silnik powturz pare razy gdy by wtryski laly to by na zimnym kopcil na bialo siwo po rozgrzaniu na czarno |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-03-2012, 21:25
|
|
|
dolarinho, Jak już je wyjąłeś to wrzuć sobie do słoika z acetonem, niech się trochę ten syf przegryzie, potem ładnie powycieraj i przedmuchaj sprężonym.
P.S: watro też spróbować takich środków http://forte-nwe.pl/Trudn...iem-Diesla.html czasem pomaga |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 01-03-2012, 21:54
|
|
|
celuba napisał/a: | czesc to niemusza byc lejace wtryski z tego co opisujesz wydaje mi sie ze przy mrozach parafina sie wytracila i zablokowala uklad paliwowy wytrzysciles uklad zmieniles filtr i ok teraz musisz dobrze odpowietrzyc uklad paliwowy tylko nie rozrusznikiem bo go zajezdzisz zamontuj pompke reczna typu gruszka lub jajko za filtrem ntym przewodzie do pompy i pompuj az ztwardnie pote m uruchom silnik powturz pare razy gdy by wtryski laly to by na zimnym kopcil na bialo siwo po rozgrzaniu na czarno |
Mi się wydaje, że skoro pompa podaje paliwo na przewody biegnące do wtrysków to układ nie jest zapowietrzony i zatkany...
JAM_BELFEGOR napisał/a: | dolarinho, Jak już je wyjąłeś to wrzuć sobie do słoika z acetonem, niech się trochę ten syf przegryzie, potem ładnie powycieraj i przedmuchaj sprężonym.
P.S: watro też spróbować takich środków http://forte-nwe.pl/Trudn...iem-Diesla.html czasem pomaga |
W takim razie wymoczę je w acetonie i dopiero udam się na ich sprawdzenie. |
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
|
Wysłany: 01-03-2012, 21:57
|
|
|
Jak da do sprawdzenia to mu przeczyszczą od razu, po tym zdjęciu nic nie wyniknie, jeśli będą "lały" to iglica do zmiany, koszt jednej pewnie coś koło 20zł jak dobrze poszukasz, wiec w używki bym się nie bawił, jak ciśnienie będą dawały za małe to ci podniosą... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 01-03-2012, 22:04
|
|
|
Końcówki wtryskiwaczy zaczynają się od 60 złotych za sztukę, dlatego zastanawiam się nad kupnem całych używanych wtrysków... Jeszcze nie wiadomo jak jest z kosztami wymiany końcówek... |
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 01-03-2012, 22:41
|
|
|
Chyba bosha tyle kosztują których zresztą nie polecam, do xantii 1.9td koleżka w sklepie znalazł mi po 20zł polskiej produkcji z tego co pamiętam, za wymianę pewnie wezmą mniej niż za sprawdzenie, chociaż z tego co pamiętam to iglice da się samemu zmienić, ale nie mam pewności bo robiłem to już jakiś czas temu... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 02-03-2012, 08:47
|
|
|
Bdm, jakbyś trafił na jakiś poradnik jak samemu wymienić końcówkę wtryskiwacza to byłbym Ci wdzięczny |
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 02-03-2012, 17:02
|
|
|
Jak znajdę stare wtryski z mojej cytryny to rozbiorę i pokaże zdjęcia, szkoda że już nie mam dostępu do maszyny, bo bym ci ustawił i zregenerował... |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-03-2012, 07:32
|
|
|
Kolego nie musisz kupować całych wtrysków !!! przecież pistolet jest dobry pada tylko końcówka wtrysku.Ja u siebie kupiłem oryginały z Bosch-a koszt 200 zł za 4 szt i mechanik wymienił mi końcówki i ustawił na maszynie ciśnienie wtrysku o ile dobrze pamiętam 150 bar.Auto super jedzie i w zimie odpala nawet przy -26 st C |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 04-03-2012, 00:47
|
|
|
Wiem, że mogę wymienić tylko końcówki, tylko zastanawiam się czy nie taniej kupić używane całe wtryski... U mnie na tych wykręconych podane jest ciśnienie nie 150 a 125 bar |
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-03-2012, 10:09
|
|
|
No to mało 125 bar tzn wtryski leją a czy wiesz co kupisz ? Kupisz używki a na jesień kiedy powrócą chłodne dni znów zaczną się kłopoty... zastanów się czy warto ? Nie będę Cię przekonywać co masz zrobić bo to Twój wybór ale ja wymieniłem 4 końcówki wtrysku ( jak pisałem wyżej ) i mam święty spokój wiem ze kiedy bym nie zszedł do autka to zapali nie ważne czy jest +25 czy - 25 st C .... |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-03-2012, 10:41
|
|
|
przy 125 barach wtryski nie muszą lać, tez mogą wytwarzać mgiełkę wtedy wystarczy tylko podnieść ciśnienie na wtrysku, natomiast ważniejszy jest stan iglicy, jak końcówka jest uszkodzona, to nawet przy 300barach będzie lać strumieniem, jesli mimo podniesienia ciśnienia na wtryskach nie było mgiełki tylko sikało, albo była mgiełka i leciały małe krople, to trzeba zmienić samą końcówkę, poszukać dobrze po sklepach i brać polskie zamienniki zamiast oryginałów bosha... |
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 04-03-2012, 15:03
|
|
|
Źle się wyraziłem, nie sprawdzałem jeszcze wtrysków, po wyjęciu ich obok nazwy producenta i serii jest napisane 125 bar, więc podejrzewam, że takie jest ciśnienie otwarcia |
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-03-2012, 15:16
|
|
|
w 1.9td otwarcie wtrysku jest przy 150-158 bar |
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 04-03-2012, 15:29
|
|
|
W moim wolnossącym jest inaczej, a zapewniano mnie, że wtryski D i TD są identyczne... Może są identyczne tylko inaczej ostawione ? |
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-03-2012, 19:30
|
|
|
dolarinho, teraz zauważyłem że masz 1.9d, dla D bez turbo jest 124-131 nowy i 119 używany. |
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 05-03-2012, 17:15
|
|
|
Więc tak, sprawdziłem wtryski u mechanika, okazało się, że są dobre... Teraz pozostaje pytanie czy padła pompa wtryskowa, czy może przeskoczył rozrząd i ile to może kosztować...
Wymiana pompy wtryskowej to: używana pompa 200 złotych, rozrząd 250 złotych + robocizna...
Może jednak to wcale nie pompa siedzi tylko jakaś błahostka... |
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|