piszczenie... |
Autor |
Wiadomość |
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-03-2007, 00:27 piszczenie...
|
|
|
zauważyłem dziś że z lewego przedniego koła dochodzi pisk jak przy zużytym łożysku. nie jest on głośny (jeszcze) ale słyszalny. moje pytanie czy to jest łożysko i jak to dokładniej sprawdzic? |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
keves
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 09 Kwi 2006 Posty: 104 Skąd: Gdynia/Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-03-2007, 10:03
|
|
|
Witaj...Łożysko piszczy w końcowym stadium"używalności"-niedługo przed zatarciem.Pierwsze objawy zużytego łożyska to wycie/buczenie ,najczęściej przy określonej prędkości-czyli nie zawsze.Proponuję byś sprawdził najpierw klocki,może tu jest pies pogrzebany. |
_________________ Gdynia-Miasto z Morza i Marzeń .Tempra 1,8ie SW +LPG http://www.skiforum.pl/ |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 08-03-2007, 14:52
|
|
|
o właśnie. ostatnio jak zmieniałem sprzęgło mechanik mówił że przydało by się wymienić tarcze(klocki są ok) bo są cienkie. Może to być przyczyna? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-03-2007, 15:10
|
|
|
Być może hamulec nie odbija Ci do końca i stąd to piszczenie.
Sprawdz stan uszczelki tłoka w zacisku hamulca.
Mam ten sam problem ale nie chce mi się zaglądać może przy okazji zmiany kół. |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
keves
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 09 Kwi 2006 Posty: 104 Skąd: Gdynia/Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-03-2007, 17:46
|
|
|
konikks napisał/a: | o właśnie. ostatnio jak zmieniałem sprzęgło mechanik mówił że przydało by się wymienić tarcze(klocki są ok) bo są cienkie. Może to być przyczyna? | Pytanie pomocnicze...Czy ten pisk jest zależny od prędkości jazdy,siły hamowania? na przykład:jak hamujesz przestaje ,czy piszczy mocniej? |
_________________ Gdynia-Miasto z Morza i Marzeń .Tempra 1,8ie SW +LPG http://www.skiforum.pl/ |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 08-03-2007, 22:46
|
|
|
klocki mogą piszczeć przy końcówce - tłoczek jest większy przy końcu, jak się więc max wysuwa bo max dociska resztkę klocków to chętniej się blokuje/trudniej odbija/wraca, starczy trochę syfu... wtedy dociska nieco klocki nawet podczas jazdy i stąd pisk; jak jedziesz i piszczy pokręć energicznie dość mocno lewo-prawo kilka razy, jak przestanie to to klocki;
sprawdź je tak czy siak, bo jeśli są prawie death, to lepiej dać niedużo kasy na klocki niż zjechać przy okazji tarcze i/lub też tłoczki zapiec i/lub skończyć w np. rowie;
łożysko - może piszczeć zaraz przed zatarciem; nieco może wykazać test: podnieś autko (podnośnik), spróbuj pociągnąć, poruszać kołem góra dół, lewo prawo, pokrzywić (bez obracania nim) czy coś słychać z okolic osi koła (końca mocowania półosi), potem pokręć ręką szybciej/zakręć i posłuchaj; |
|
|
konikks
|
Wysłany: 09-03-2007, 17:19
|
|
|
keves napisał/a: | Czy ten pisk jest zależny od prędkości jazdy,siły hamowania |
z hamowaniem nie ma nic wspólnego. tylko w czsie toczenia się auta (jazdy).
unknown napisał/a: | niedużo kasy na klocki |
klocki są ok grube. tarcze mam podobno do wymiany bo jest już cienka. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 09-03-2007, 17:23
|
|
|
Łożysko można szybko zbadać. Podnieś auto do góry i poruszaj kołem. Powinno się lekko okręcać. Złap też koło dwoma rękoma - lewą ręką na godzinie 9tej drugą na 15tej i teraz spróbuj poruszać kołem. Tak samo zrób, ale łapiąc rekoma na godzinie 12 i 18tej. Koło powinno nie drgnąć. Jeżeli wyczuwasz luzy to znaczy, że łożysko może być już do wymiany. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 09-03-2007, 18:22
|
|
|
mnie też o to chodziło by kołem potrzepać na podnośniku;
ale ten odgłos, jeśli 'badałeś' siedząc w aucie może być bardzo mylący, sam się przekonałem jak to się takie dźwięki roznoszą i de facto często są całkiem gdzie indziej niż się zdaje; zrób więc test na podnośniku...
może to nawet być od przegubu coś półosi (choć prędzej by chrupało raczej, bliższe to łożysku koła); od skrzyni chyba nic? masz w niej dość oleju i nie ma słyszalnej różnicy czy na biegu czy na luzie? |
|
|
konikks
|
Wysłany: 10-03-2007, 01:44
|
|
|
unknown napisał/a: | masz w niej dość oleju |
nie to na pewno nic ze skrzyni. zrobie ten tescik na podnośniku. myśle że to cos z hamulcami chociaż lewa felga nie jest bardziej gorąca od innych więc chyba nic tak strasznie nie ociera. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
|
Wysłany: 30-03-2007, 21:21
|
|
|
Kurde mi też coś zaczeło piszczeć z przednich kół i niemam zielonego pojecia co to Najczęściej słychać to podczas wolniejszego ruszania albo wolnej jazdy i niewiem co mam robić |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 30-03-2007, 21:24
|
|
|
KRT u mnie były to hamulce. wymieniłem tarcze (stare miały 6,8mm ) i klocki. lepiej hamuje i nie piszczy. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-03-2007, 21:30
|
|
|
KRT, a jak wciśniesz hamulec to przestaje? Może blacha osłaniająca ociera?
A łożyska w kołach ok? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
|
Wysłany: 30-03-2007, 21:56
|
|
|
miszko napisał/a: | KRT, a jak wciśniesz hamulec to przestaje? |
Wsumie przestaje nieprzestaje ten dżwięk jest tylko podczas wolnej jazdy(20km/h w korkach albo wolniej i jak ruszam choć niezawsze) , ale nie cały czas tylko przez moment .
miszko napisał/a: | A łożyska w kołach ok? |
No chyba wogóle niezabardzo i mam wachacze w opłakanym stanie tak mi powiedzieli z 1,5 miecha temu w serwisie fiat-a bo tylnie są O.K. |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 31-03-2007, 09:26
|
|
|
przy wyższej prędkości też może ci piszczeć tylko zagłusza już pęd powietrza i głos silnika. jak będziesz jechał gdzieś w tunelu to zobaczysz |
HAM RADIO |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|