|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Brakuje rurki? |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 19-09-2006, 16:03 Brakuje rurki?
|
|
|
Ostatnio kiedy porównałem sobie silniki w moich Tipo to zobaczyłem że w tym nowszym brakuje mi jednej rury - idzie ona od tyłu obudowy filtra i łaczy się na opaskę z jakimś czymś (czyt. dalszą rurą) - to taka papierowa chyba z metalowymi zwojami w środku- coś jak te od ogrzewania? Do czego to jest? i potrzebne to jakoś pilnie? |
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 19-09-2006, 16:07
|
|
|
nie jest to czasem ta co chłodzi kolektor wydechowy?... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 19-09-2006, 16:47
|
|
|
a pewnie ta, coś sie stanie jak jej nie będzie? mogę dać zamiast papierowej gumową? |
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 19-09-2006, 20:33
|
|
|
No pewnie, tu chodzi o przepływ powietrza a nie o materiał.
Kiedys, jak kupiłem auto, to jej nie było, to załozyłem, ale ta papierową. Ona idzie od okolic filtra do metalowej przelotki przykreconej do pokrywy zaworow i potem do osłony kolektora- zobacz czy masz ta drugą częsć, chociaż jak masz wtrysk to masz ta plastikowa pokrywe na silniku tak? to moze masz troche inaczej... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-09-2006, 21:02
|
|
|
mrk69 napisał/a: | Ostatnio kiedy porównałem sobie silniki w moich Tipo to zobaczyłem że w tym nowszym brakuje mi jednej rury - idzie ona od tyłu obudowy filtra i łaczy się na opaskę z jakimś czymś (czyt. dalszą rurą) - to taka papierowa chyba z metalowymi zwojami w środku- coś jak te od ogrzewania? Do czego to jest? i potrzebne to jakoś pilnie? |
Rura ta pobiera ciepłe powietrze z nad kolektora wydechowego gdy silnik jest nierozgrzany.
W obudowie filtra jest termostat który przełącza w zależnsści od temperatury punkt pobierania powietrza albo znad kolektora(ciepłe powietrze) albo normalnie z przodu samochodu(zimne powietrze)
Teoretycznie bez tej rury silnik może się dłużej rozgrzewać i więcej palić. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 20-09-2006, 14:42
|
|
|
MiKuS napisał/a: | chociaż jak masz wtrysk to masz ta plastikowa pokrywe na silniku tak? |
No właśnie mam plastikową obudowę, ale widać że za filtrem ona nachodzi na jakiś dalszy ciąg
muszę ją w końcu kupić;]
Dzięki za pomoc! |
|
|
Pierone
|
Wysłany: 17-11-2006, 10:07
|
|
|
ktos moze pomierzyl jej dlugosc i fi w silniku 1,6 ohc? bo takze musze ja kupic a moja juz sie cala rozpadla |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 17-11-2006, 18:04
|
|
|
Ja jak wstawiałem do siebie to wstawiłem taką jak kupiłem - nie wiem ile ona tam miała 40 cm - coś koło tego, trochę długo może się wydawać, ale w silnikach typu 1,4 jest sporo miejsca z resztą tam leci tylko powietrze i czy krótka rura czy długa i tak doleci. Problem w tym, że od kiedy ją zamontowałem wyraźnie mi spadły odroty na biegu jałowym.. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|