|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
duuże spalanie :( |
Autor |
Wiadomość |
sivo

Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 12:31 duuże spalanie :(
|
|
|
Witam, mam Tipacza 1.4 '92 z gaźnikiem i... pali mi jak smok
Ostatnio zatankowałem na full, a wczoraj jak wracałem to już lampka rezerwy zaczełą mi świecić, więc z 55litrów baku zostało teoretycznie ok. <10L, więc przepaliłem ok 40-45 litrów benzyny (nie mam LPG ) a na liczniku mam przejechane.... 220km :/ czyli spalanie wychodzi 20l/100km :/ jakby nie patrzeć to chyba troche za dużo, prawda?
Jak czytałem i szukałem na forum to pierw myślałem, że sonda lambda padła, ale potem znalazłem, że jak sie ma ręcznie ssanie to nie ma komputera więc i sondy
ogólnie to jeździ ładnie, obroty są, może troche mocno kopci, ale zawsze na biało... |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
 |
grabarz

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 12:44
|
|
|
sivo, mogłeś ,ale nie koniecznie ,mieć zalane ochszczone paliwo ale nie wodą tylko czymś innym ,bo z taka sytuacją już sie spotkałem u znajomego i tak właśnie było |
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 13:00
|
|
|
a jak oceniasz stan gaźnika i okolicy? uszczeleczki, wężyki podciśnieniowe etc... ktoś coś z tym kiedyś robił? może gdzieś się coś traci że nie przepala wszystkiego, coś jakbyś na ssaniu cały czas jechał, albo masz coś rozregulowane w gaźniczku?
chrzczone paliwo - miałem coś takiego, jest to możliwe, też spalanie skoczyło wtedy z 9 do 22/100;
może też coś innego być np słabo odbijające hamulce hamują cały czas autko i przez to więcej pali... (ale wtedy by się felgi grzały)...
jeśli jesteś pewien że to autko a nie paliwo to musisz szukać, choć kto wie czy po prostu z gaźnikiem nie podłubać trzeba.. |
|
 |
polansky

Pomógł: 20 razy Wiek: 39 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 15:28
|
|
|
sivo, zadam Ci może głupie pytanie, ale lampka rezerwy zaczęła Ci migać od czasu do czasu czy świeci bez przerwy? Bo ja zauważyłem u siebie, że często na jakimś większym wertepie, bądź jadąc po dość sporym łuku (np. ślimak na obwodnicy) ni stąd ni zowąd potrafi mi się zapalić rezerwa i wskazówka spada w dół mając nawet ok. 20l w baku (myślę, że to przez tą całą dwukomorową konstrukcję baku - tu się przelewa, tam się wylewa , albo też czujnik już szwankuje ), a za chwilę wraca do normy |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
 |
Sapphiron

Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 15:32
|
|
|
panocki.. podepne sie pod temat... a podniesienie spalania z 7,2 litra na 9,8 czym możę być spowodowane? odrazu mówię że jeżdżę tak samo jak wcześniej... |
|
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 15:38
|
|
|
tym, że jest zimno i dłużej się nagrzewa i dłużej 'żre wicej'? poza tym lody , śniegi - na tym się traci... korki na pewno też lepsze... może paliwko inne? może stan autka? zapłonu? czy jakieś nieszczelności? dużo gdybania... |
|
 |
Sapphiron

Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 28-12-2007, 16:11
|
|
|
różnicy w czasie grzania się nie zauważyłem a mierzyłem to na zasadzie "ile od domu osiągnie taką a taką temperaturę (wskaźnik)"... kroki nie korki... to właśnie w trasie tyle pali... a na miasto się boje wyjeżdżać bo jeszcze 11 wyjdzie... problemów z zapłonem czy nieszczelnościami nie ma... sprawdzone. no paliwo inne... a co dziwne 7,2 osiągnąłem na ukraińskim paliwie... jak zmieniłem na Orlenowskie to zaczęło tak żreć jak smok... |
|
|
 |
grabarz

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 16:25
|
|
|
Sapphiron napisał/a: | różnicy w czasie grzania się nie zauważyłem a mierzyłem to na zasadzie "ile od domu osiągnie taką a taką temperaturę (wskaźnik)"... |
tu akurat oto nie chodzi rozgrzanie ,grzanie się silnika ,chodzi od odpalenia np po całej nocy ,żeby pochodził trochę na postoju ,w lato jest krucej ,zimą dłużej to powinno trwać ,a i tak jakieś dziwne spalanie masz ,a spalanie dlatego ci mogło wzrosnąć ,bo skoro odpalasz i zaraz jedziesz ,to nie dziwne ,silnik zimny to żre ,ale 11 l w trasie ,to jest nic na tą pore |
|
 |
GrzesiekK

Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 28-12-2007, 17:27
|
|
|
Panowie ile pali 2.0 8V oczywiście bp nie gazu bo umnie coś jakby wzrosło i to bardzo z 10-11 do 15-16 l/100 |
|
|
|
 |
GrzesiekK.

Pomógł: 43 razy Wiek: 44 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 28-12-2007, 19:44
|
|
|
GrzesiekK napisał/a: | Panowie ile pali 2.0 8V oczywiście bp nie gazu bo umnie coś jakby wzrosło i to bardzo z 10-11 do 15-16 l/100 |
U kolego złopie już coś za dużo chyba że masz ciężkie zimowe buty, kumpla 2.0 8V palilo przy normalnej eksploatacji na miescie 10,5-11l/100km |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
 |
sivo

Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 20:18
|
|
|
lampka zapaliła się jak już wskazówka sama była poniżej 1/4 baku (a wcześniej to raczej konsekwentnie opadała, więc z grubsza wskazanie jest OK, a nawet zakładając, że zostało mi te 20l to wychodzi za dużo, bo ok 15l/100km)
na gaźnikach się nie znam... auto mam od wójka i podobno sam gaźnik był nie tak dawno wymieniany... chyba w 2003 (?)
może do regulacji się przejade... ile taka może kosztować? polecacie kogoś we wrocławiu?
a paliwo to może teraz jakieś na orlenie/PB zatankuje to chyba powinno być dobre i zobaczymy jak bedzie szło... |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|