Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
duuże spalanie :(
Autor Wiadomość
sivo 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-12-2007, 12:31   duuże spalanie :(

Witam, mam Tipacza 1.4 '92 z gaźnikiem i... pali mi jak smok :(
Ostatnio zatankowałem na full, a wczoraj jak wracałem to już lampka rezerwy zaczełą mi świecić, więc z 55litrów baku zostało teoretycznie ok. <10L, więc przepaliłem ok 40-45 litrów benzyny (nie mam LPG :( ) a na liczniku mam przejechane.... 220km :/ czyli spalanie wychodzi 20l/100km :/ jakby nie patrzeć to chyba troche za dużo, prawda?
Jak czytałem i szukałem na forum to pierw myślałem, że sonda lambda padła, ale potem znalazłem, że jak sie ma ręcznie ssanie to nie ma komputera więc i sondy :>
ogólnie to jeździ ładnie, obroty są, może troche mocno kopci, ale zawsze na biało...

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 28-12-2007, 12:44   

sivo, mogłeś ,ale nie koniecznie ,mieć zalane ochszczone paliwo ale nie wodą tylko czymś innym ,bo z taka sytuacją już sie spotkałem u znajomego i tak właśnie było :roll:

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-12-2007, 13:00   

a jak oceniasz stan gaźnika i okolicy? uszczeleczki, wężyki podciśnieniowe etc... ktoś coś z tym kiedyś robił? może gdzieś się coś traci że nie przepala wszystkiego, coś jakbyś na ssaniu cały czas jechał, albo masz coś rozregulowane w gaźniczku?
chrzczone paliwo - miałem coś takiego, jest to możliwe, też spalanie skoczyło wtedy z 9 do 22/100;
może też coś innego być np słabo odbijające hamulce hamują cały czas autko i przez to więcej pali... (ale wtedy by się felgi grzały)...
jeśli jesteś pewien że to autko a nie paliwo to musisz szukać, choć kto wie czy po prostu z gaźnikiem nie podłubać trzeba..
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-12-2007, 15:28   

sivo, zadam Ci może głupie pytanie, ale lampka rezerwy zaczęła Ci migać od czasu do czasu czy świeci bez przerwy? Bo ja zauważyłem u siebie, że często na jakimś większym wertepie, bądź jadąc po dość sporym łuku (np. ślimak na obwodnicy) ni stąd ni zowąd potrafi mi się zapalić rezerwa i wskazówka spada w dół mając nawet ok. 20l w baku (myślę, że to przez tą całą dwukomorową konstrukcję baku - tu się przelewa, tam się wylewa :doubt: , albo też czujnik już szwankuje :( ), a za chwilę wraca do normy :|

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 28-12-2007, 15:32   

panocki.. podepne sie pod temat... a podniesienie spalania z 7,2 litra na 9,8 czym możę być spowodowane? odrazu mówię że jeżdżę tak samo jak wcześniej...

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-12-2007, 15:38   

tym, że jest zimno i dłużej się nagrzewa i dłużej 'żre wicej'? poza tym lody , śniegi - na tym się traci... korki na pewno też lepsze... może paliwko inne? może stan autka? zapłonu? czy jakieś nieszczelności? dużo gdybania...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Sapphiron 

Wysłany: 28-12-2007, 16:11   

różnicy w czasie grzania się nie zauważyłem a mierzyłem to na zasadzie "ile od domu osiągnie taką a taką temperaturę (wskaźnik)"... kroki nie korki... to właśnie w trasie tyle pali... a na miasto się boje wyjeżdżać bo jeszcze 11 wyjdzie... problemów z zapłonem czy nieszczelnościami nie ma... sprawdzone. no paliwo inne... a co dziwne 7,2 osiągnąłem na ukraińskim paliwie... jak zmieniłem na Orlenowskie to zaczęło tak żreć jak smok...

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 28-12-2007, 16:25   

Sapphiron napisał/a:
różnicy w czasie grzania się nie zauważyłem a mierzyłem to na zasadzie "ile od domu osiągnie taką a taką temperaturę (wskaźnik)"...

tu akurat oto nie chodzi rozgrzanie ,grzanie się silnika ,chodzi od odpalenia np po całej nocy ,żeby pochodził trochę na postoju ,w lato jest krucej ,zimą dłużej to powinno trwać 8) ,a i tak jakieś dziwne spalanie masz :roll: ,a spalanie dlatego ci mogło wzrosnąć ,bo skoro odpalasz i zaraz jedziesz ,to nie dziwne ,silnik zimny to żre ,ale 11 l w trasie ,to jest nic na tą pore :lol:

GrzesiekK 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 28-12-2007, 17:27   

Panowie ile pali 2.0 8V oczywiście bp nie gazu bo umnie coś jakby wzrosło i to bardzo z 10-11 do 15-16 l/100

GrzesiekK. 

Wysłany: 28-12-2007, 19:44   

GrzesiekK napisał/a:
Panowie ile pali 2.0 8V oczywiście bp nie gazu bo umnie coś jakby wzrosło i to bardzo z 10-11 do 15-16 l/100

U kolego złopie już coś za dużo chyba że masz ciężkie zimowe buty, kumpla 2.0 8V palilo przy normalnej eksploatacji na miescie 10,5-11l/100km

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

sivo 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-12-2007, 20:18   

lampka zapaliła się jak już wskazówka sama była poniżej 1/4 baku (a wcześniej to raczej konsekwentnie opadała, więc z grubsza wskazanie jest OK, a nawet zakładając, że zostało mi te 20l to wychodzi za dużo, bo ok 15l/100km)

na gaźnikach się nie znam... auto mam od wójka i podobno sam gaźnik był nie tak dawno wymieniany... chyba w 2003 (?)

może do regulacji się przejade... ile taka może kosztować? polecacie kogoś we wrocławiu?

a paliwo to może teraz jakieś na orlenie/PB zatankuje to chyba powinno być dobre i zobaczymy jak bedzie szło...

Odpowiedz do tematu