|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z moca i odpaleniem Tipo 1.4 i.e. |
Autor |
Wiadomość |
Smyku
witamy nowego
Wiek: 32 Dołączył: 07 Gru 2010 Posty: 6 Skąd: Nowe Polaszki
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-12-2010, 22:10 Problem z moca i odpaleniem Tipo 1.4 i.e.
|
|
|
Witam. Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego tematu. Dużo nie szukałem bo słabo z czasem u mnie.
Mój problem jest taki: od pewnego czasu zacząłem czuć ze tipo dostaje muła i zaczęło coraz więcej palic. Ostatnio palil już ok.15-17l. wymieniłem filtr powietrza i nie pomogło. Ostatnio jechałem do kumpla i zostawiłem odpalone żeby się rozgrzało. Po ok. 10 minutach wsiadłem do samochodu przejechałem może 5 metrów i tipo zgasło. po dłuższym kręceniu odpaliło i dojechałem do domu. w domu gdy zaparkowałem przegazowałem go i znowu zgasł. za samochodem z tłumika wyleciało bardzo dużo sadzy. chcialem odpalic jeszcze raz ale już nie odpalił. Jak kręcę go dosyć długo to czasami tylko odda. Myślę że to może być katalizator bo miałem taki sam przypadek w Calibrze.
Proszę o pomoc bo bardzo potrzebuję samochód. |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 29-12-2010, 23:05
|
|
|
Rozumiem że to 1.4 i.e ? Z lpg czy bez ?
Na początek małe koszta czyli wymień świece i kable WN.
Jeżeli nie pomoże być może filtr zapchany |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 30-12-2010, 17:55
|
|
|
Smyku napisał/a: | za samochodem z tłumika wyleciało bardzo dużo sadzy |
katalizator umarł... a jak kat to być może i lambda... ot i takie cyrki ze spalaniem i z zapalaniem się dzieją i tak jak Luczu, napisał, posprawdzaj czy kable i świece są ok. wykręć każdą ze świec i ją przeczyść, patrz czy jest czarna jak tak tzn że masz coś z zapłonem, ale ja obstawiam kat i lambdę, ja bym wyj***ał kat i wstawił nową lambdę.
zacznij od świec jak nie będą czarne to znaczy że zapłon (świece kable aparat) ok. ja obstawiam sondę
P.S. daj znać jak postępy |
|
|
|
|
Smyku
witamy nowego
|
Wysłany: 02-01-2011, 11:08
|
|
|
W piątek zacholowałem auto do warsztatu na którym sobie dorabiam i sprawdziłem świece. Były okopcone. Sprawdziłem kopułkę i jest wypalona Jutro postaram się kupic nową i zobaczymy.
Mam jeszcze pytanie czy przez tą kopułkę spalanie mogłoby aż tak bardzo się zwiększyć??
Dzięki za zainteresowanie tematem |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-01-2011, 11:11
|
|
|
tak, mogło |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 02-01-2011, 11:14
|
|
|
na kopułce , palcu rozdzielacza i świecach się nie skończy ..... a jak się ma u ciebie poziom płynu chłodzącego ? nie ubywa go powoli przypadkiem ? |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Smyku
witamy nowego
|
Wysłany: 04-01-2011, 21:07
|
|
|
Leśniczy czy masz na myśli uszczelkę pod głowicą? Płynu nie ubywa.
Kopułkę z palcem będę miał jutro albo w piątek i sie zobaczy czy odpali Potem będziemy myśleć co dalej.
Narazie dzięki za rady
** Dodano: 14-01-2011, 20:13 **
Sorki ze nie pisalem jak postepy ale jak juz wczesniej pisalem slabo z czasem u mnie.
Kopulke wymienilem i tipek odpalil. moc ma wieksza ale to nie jest to co przedtem. na dniach jeszcze kat wytne bo dalej wali sadzami jak z komina no i spalanie... na 20l zrobilem 120km. trasy ok. 20km. wdzialem ze pojawil sie nowy watek o duzym spalaniu 1.4. musze sprawdzic ten czujnik temperatury. jak bede mial chwilke czasu to dam znac o postepach. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|