Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak zasilania podczas jazdy?
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 15-11-2006, 20:28   Brak zasilania podczas jazdy?

Problem jest następujący: zapala za pierwszym razem, ale jak już jadę to w pewnym momencie zaczyna się dusić i zapala się lampka ładowania - silnik gaśnie...zapalam od nowa i jest ok - dzieje się tak tylko jeden raz po zapaleniu. Zrobiło mi się to teraz gdy jest ciagle mokro. Czy to przewody wysokiego napięcia czy coś innego?

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-11-2006, 20:43   

mogą to być te przewody, ale ogólnie to robi Ci się jakieś porządne zwarcie, bo gdyby nawet siadał alternator (regulator napięcia, szczotki itp) to na akumulatorze by szło dalej;
w zasadzie masz takie opcje:
1) zły kontakt i "spawanie" 'masy', która jest wspólna dla alternatora, akumulatora i auta; pooglądaj i poczyść wszelkie masy np pod akumulatorem z dołu bo może spawać, robi się opór i siada;
2) bardziej możliwe - zwarcie w alternatorze , zalewa go/coś lata, pęka mu obudowa, cokolwiek - jest on zwarty wprost z akumulatorem, więc gdy w alternatorze masz porządne zwarcie , to nei dość , że znika ładowanie to jeszcze zwiera akumulator - wtedy wszystko zgaśnie; obejrzyj to bo możesz załatwić na amen alternator jeśli to tam jest problem, a tak to jeszcze możesz uratować;
3) porządne zwarcie gdzie indziej na kablach głównych zasilających, pod maską raczej jeszcze, bo dalej to wszystko masz za bezpiecznikami; albo główne kable akumulator, alternator itp albo przewody wysokiego nap.
powodzenia
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

hans 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-12-2006, 23:47   Re: Brak zasilania podczas jazdy?

Cześć mrk69
Mnie dokładnie to samo zaczęło dziać kilka dni temu.
Jako ekstras dostawałem jeszcze gigantyczny strzał w kolektor dolotowy tuż przed zgaśnięciem silnika. Potem chwila odpoczynku i auto zapala jak złoto.
Za którymś z kolei razem zauważyłem że auto gaszone jest przez włączający się wentylator chodnicy :roll:
Koniec końców winowajcą okazał się zaśniedziały przewód w kabeloczku przy głównym zabezpieczeniu prądowym instalacji. Odczyściłem, dogniotłem kombinerkami i auto ozdrowiało.
Sprawdź czy i Tobie kable w tamtej okolicy patyną nie zaszły.
Pozdrawiam
Hans

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-12-2006, 14:57   

Dokładnie i ja to miałem.
Rozwiązanie usterki:
Wymiana przewodów, palca rozdzielacza, kopułki.
Efekt .......Wszystko OK

sosen86 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-12-2006, 15:47   

Sprawdz sobie stan paska alternatora,tak na wszelki wypadek 10pln kosztuje moze warto by bylo zainwstowac,mnie tez ostatnio sie zapalaa kontrolka ,ale to ewidentnie byl pasek bo piszczał
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

Odpowiedz do tematu