|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czarny dym z silnika... |
Autor |
Wiadomość |
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-08-2005, 10:44 Czarny dym z silnika...
|
|
|
Witam!
Mam wkońcu ukochaną Temprunię S.W. w kolorze maliny :-)
Jak to zwykle bywa z używanymi wozami, muszę go trochę "wyprowadzić na ludzi"...
Hamulce wymienione, teraz czas na silnik - wszystko niby w porządku, chodzi równo i cicho, ale zdaje się, że dużo za dużo pali (wskaźnik paliwa znika w tempie ekspresowym), a poza tym jak przygazuję (np. przy wyprzedzaniu), to z wydechu dosłownie WALI czarny dym ;-) Sprawdzałem świece - są czarne jak smoła, ale mechanicy z Forda podejrzewają uszkodzenie sondy Lambda...
Powiedzcie mi, co sprawdzić przede wszystkim i co wymienić w pierwszej kolejności?
I jak ewentualnie sprawdzić, czy sonda Lambda działa prawidłowo?
Mój silnik to 1,8 z czteropunktowym wtryskiem paliwa z 1994 roku. |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 09-08-2005, 14:07
|
|
|
Powinna się świecić kontrolka od wtrysku - przy uszkodzeniu jakiegoś czujnika, np. sondy zawsze można udać się do warsztatu i zbadać skład spalin - z tego można już dużo wyczytać. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 09-08-2005, 14:47
|
|
|
Przy lambdzie to by chyba wtrysk się zdenerwował i zapalił lampkę. Zresztą zbyt bogata mieszanka nie pwoinna powodować czarnego dymienia - to się moze zdarzać w dieslu jak są zużyte wtryskiwacze. Może to olej w spalinach ? Sprawdziłeś czy w równie ekspresowym tempie nie ubywa Ci oleju ? Może coś z uszczelką pod głowicą albo usczelniacze zaworów ?
Pozdrawiam,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-08-2005, 15:27
|
|
|
Erewan napisał/a: | Hamulce wymienione, teraz czas na silnik - wszystko niby w porządku, chodzi równo i cicho, ale zdaje się, że dużo za dużo pali (wskaźnik paliwa znika w tempie ekspresowym), a poza tym jak przygazuję (np. przy wyprzedzaniu), to z wydechu dosłownie WALI czarny dym ;-) Sprawdzałem świece - są czarne jak smoła, ale mechanicy z Forda podejrzewają uszkodzenie sondy Lambda... |
Typowe objawy zbyt bogatej mieszanki
Do sprawdzenia: filtr powietrza, sonda, wtryskiwacze(mogą cieknąć).
Proponuje pojechać na diagnostykę układu wtryskowego.
Jak masz miernik analogowy to możesz spróbować sprawdzić sondę, jej wskazania na pracującym silniku powinny się wahać w granicach 0,2-0,8V |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-08-2005, 01:25
|
|
|
Coś mi się wydaje, że to właśnie uszczelniacze zaworów i uszczelka pod głowicą - kontrolka wtrysku pali się tylko po przekręceniu kluczyka w stacyjce do pozycji "przedzapłonowej" i po chwili gaśnie - znak, że można odpalać maszinu ;-) W trakcie pracy silnika nie pali się nawet przez moment - wniosek z tego, że sonda Lambda chyba jest w porządku. Czeka mnie wymiana paska rozrządu, więc zrobię za jednym razem wymianę uszczelniaczy zaworów i uszczelki pod głowicą...
Sugerujecie jeszcze jakieś naprawy/wymiany przy okazji rozbierania silnika? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|