|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pytanie odnośnie tajemniczych kontrolek w Tipo |
Autor |
Wiadomość |
Lasgo07
Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 1802 Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-06-2009, 18:39 Pytanie odnośnie tajemniczych kontrolek w Tipo
|
|
|
Cześć, czytałem troszkę tematów w tym dziale i dowiedziałem sie że w Tipo są tajemnicze kontrolki które można uruchomić. Teraz moje pytania:
Czujnik pasów - gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik ? słyszałem ze pod fotelem kierowcy ale u siebie sprawdzałem i go nie zauważyłem, podejrzewam że gdzieś musi być bo Tipo z 90 r. i koledzy pisali że w tych rocznikach to jest.
Kontrolka od ssania - no właśnie, ja mam auto na monowtrysku i jest możliwość zrobienia aby ta kontrolka się zapala gdy samochód włączę i działa automatyczne ssanie a po wyłączeniu ssania żeby gasła ??
Kontrolka od płynu spryskiwaczy - kontrolka jest na desce rzecz jasna tylko jak to można podłączyć ??
Kontrolka od wtrysku - też jest ale nie świeci
Proszę o jakieś rady, nudze sie w domu i fajnie by było takie coś zrobić dla własnej satysfakcji |
_________________ FIAT COUPE 2,0 16V 139KM |
|
|
|
|
kazik
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 147 Skąd: Wołomin/Duczki
|
Wysłany: 19-06-2009, 18:49
|
|
|
Lasgo07 napisał/a: | Czujnik pasów - gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik ? |
Najczęściej znajduje sie tam gdzie zapinasz pasy. |
_________________ Było Tipo 1.4S + podtlenek LPG
Trwają poszukiwania godnego zastępcy.
Obecnie Twingo 1.2 2003r. Na Sprzedaż.
|
|
|
|
|
Lasgo07
|
Wysłany: 19-06-2009, 18:53
|
|
|
dawid5451, rozumiem, ale kabelków to ja nie widziałem żadnych pod fotelem |
|
|
|
|
kazik
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 147 Skąd: Wołomin/Duczki
|
Wysłany: 19-06-2009, 19:22
|
|
|
ja u siebie też kiedyś patrzylem i też nie bylo także pewnie ich nie ma a kontrolka jest zaslepiona, chyba w dieslach i sedici wchodzily czujniki pasow ale nie jestem pewnien. |
_________________ Było Tipo 1.4S + podtlenek LPG
Trwają poszukiwania godnego zastępcy.
Obecnie Twingo 1.2 2003r. Na Sprzedaż.
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-06-2009, 19:23
|
|
|
Lasgo07 napisał/a: |
Czujnik pasów - gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik ? słyszałem ze pod fotelem kierowcy ale u siebie sprawdzałem i go nie zauważyłem, podejrzewam że gdzieś musi być bo Tipo z 90 r. i koledzy pisali że w tych rocznikach to jest. |
czujnik jest w tym plastiku co do niego wpas wpinasz - jeśli nie masz kabli pod fotelem, to nie masz czujnika proste
Lasgo07 napisał/a: | Kontrolka od ssania - no właśnie, ja mam auto na monowtrysku i jest możliwość zrobienia aby ta kontrolka się zapala gdy samochód włączę i działa automatyczne ssanie a po wyłączeniu ssania żeby gasła ??
|
zdejmujesz deskę, wkładasz w odpowiednie miejsce żarówkę, szukasz po ścieżkach w którym gniazdku trzeba podać napięcie zeby się zapaliła, a włącznik żeby się paliła gdy działa auto ssanie to już inwencja własna typu Adam Słodowy, ale to może być trudne, bo w naszych autkach jest tylko regulator przepustnicy który działa w sumie cały czas i po każdym zdjęciu nogi z gazu się na chwilkę odzywa
Lasgo07 napisał/a: | Kontrolka od wtrysku - też jest ale nie świeci |
o ile sie nie mylę zaświeci jak coś się zepsuje
Kontrolka od płynu spryskiwaczy - kontrolka jest na desce rzecz jasna tylko jak to można podłączyć ?? |
miałeś zmienianą deskę? jeśli nie to instalacja jest położona i kabelki od czujnika masz przy lewej lampie, może być odpieta wtyczka lub zwalony czujnik - po nitce do kłębka, zajrzyj do zbiorniczka płynu znajdź czujnik i od niego kable idą
masz jeszcze kilka różnych miejs w których teraz są zaślepki - trochę inwencji twórczej i wszystkie możesz uruchomić
możesz też przeszukać forum, gdzieś jest temat o bagnecie z czujnikiem poziomu oleju, udzielałem się tam gdy walczyłem z moim bagnetem, tam ktoś wkleił schematy tych trzech kontrolek na check panelu |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Lasgo07
|
Wysłany: 19-06-2009, 20:05
|
|
|
yoyo, Własnie chciałbym zrobić tą kontrolkę od ssania głównie. Wszystkie kontrolki które napisałem mam w desce po zaślepiane, czyli bez żarówek, od wtrysku też, ale zauważ że kontrolka od wtrysku zapala się jak przekręcisz stacyjkę nie włączając samochodu a u mnie się nie pali wogóle Interesuję mnie głównie to jak to wszystko podłączyć, głównie ssanie i wtrysk bo to chyba wyższa półka. Jak ktoś wie to proszę o radę.
** Dodano: 19-06-2009, 21:08 **
Jak możesz to wrzuc mi linka odnośnie tego czujnika o którym pisałeś bo nie mogę znaleźć tego postu. |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-06-2009, 21:01
|
|
|
Lasgo07 napisał/a: | Czujnik pasów - gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik ? słyszałem ze pod fotelem kierowcy ale u siebie sprawdzałem i go nie zauważyłem, podejrzewam że gdzieś musi być bo Tipo z 90 r. i koledzy pisali że w tych rocznikach to jest. | wątpię byś miał bo takie rzeczy to tylko w najbogatszych wersjach. Lasgo07 napisał/a: | Kontrolka od ssania - no właśnie, ja mam auto na monowtrysku i jest możliwość zrobienia aby ta kontrolka się zapala gdy samochód włączę i działa automatyczne ssanie a po wyłączeniu ssania żeby gasła ?? | ta kontrolka jest dla ręcznego ssania z gaźników. Tak jak ci yoyo napisał, mało prawdopodobne że uruchomisz. Lasgo07 napisał/a: | Kontrolka od płynu spryskiwaczy - kontrolka jest na desce rzecz jasna tylko jak to można podłączyć ?? | ten sam temat co z pasami, tu ci potrzeby korek z czujnikiem no i okablowanie.
Kontrolka od wtrysku - też jest ale nie świeci | tylko się cieszyć jak się zaświeci to płakać |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 19-06-2009, 21:16
|
|
|
Lasgo07, wszystko idzie zrobić. Czujnik do poziomu płynu możesz wykorzystać taki jak jest w zbiorniczku płynu hamulcowego. W miejsce wtyku pasa musisz wstawić czujnik - chociażby taki jak w drzwiach (który po wciśnięciu odcina masę). Wtrysk to jak chłopaki pisali - ciesz się. |
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 19-06-2009, 21:22
|
|
|
Lasgo07 napisał/a: | Proszę o jakieś rady, nudze sie w domu i fajnie by było takie coś zrobić dla własnej satysfakcji |
zrób sobie w aucie gniazdko 220v Kolega na zlocie miał Możesz jeszcze się pobawić w automatyczne domykanie szyb, odcięcie zapłonu przed złodziejem , dodatkowe oświetlenie kabiny lub drzwi po otwarciu oświetlające podłoże jak to jest w nowych autach , itp gadżety |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 19-06-2009, 22:07
|
|
|
Lasgo07 napisał/a: | yoyo, Własnie chciałbym zrobić tą kontrolkę od ssania głównie. |
w gaźnikowcach był to zwykły stycznik, nie da się tego w monowtrysku zrobić na orginalnych częściach, i wg mnie w ogóle ciężko to będzie zrobić bo nasze autka nie mają jako tako ssania, tylko komp wzbogaca mieszankę a regulator dodaje gazu
Lasgo07 napisał/a: | Wszystkie kontrolki które napisałem mam w desce po zaślepiane, |
czyli w Twojej wersji ich nie było
co do pasów to chyba najprościej kupić zatrzask z czujnikiem z jakigoś rozbieranego autka
Lasgo07 napisał/a: | od wtrysku też, ale zauważ że kontrolka od wtrysku zapala się jak przekręcisz stacyjkę |
ja też mam ją zaślepioną
jeśli się nie mylę to są dwie wersje kompów w naszych autkach i kontrolka tylko z jednym współpracuje
też idzie ją podłączyć choć nie wiem jak
wg mnie lepiej wykorzystać te miejsca pod własne bajery, jeśli masz coś dodatkowego w aucie to sobie kontrokę podpiąć |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 19-06-2009, 23:52
|
|
|
JAM_BELFEGOR napisał/a: | Lasgo07 napisał/a:
Kontrolka od płynu spryskiwaczy - kontrolka jest na desce rzecz jasna tylko jak to można podłączyć ??
ten sam temat co z pasami, tu ci potrzeby korek z czujnikiem no i okablowanie. |
Tu nie jest korek za to odpowiedzialny, ja mam zwykły korek a kontrolka działa, czyli tu musi byc jakis czujnik (pływak) w srodku zbiorniczka |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 20-06-2009, 09:22
|
|
|
egon. napisał/a: | Tu nie jest korek za to odpowiedzialny, |
dokładnie ja też mam zwykła zatyczkę tylko, czujnik jest gdzieś głębiej |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 20-06-2009, 09:40
|
|
|
egon. napisał/a: | Tu nie jest korek za to odpowiedzialny, ja mam zwykły korek a kontrolka działa, czyli tu musi byc jakis czujnik (pływak) w srodku zbiorniczka |
Są dwa rodzaje zbiorniczków - jeden ma wmontowany czujnik poziomu
Lasgo07, jak masz czas to zrób polerkę lakieru, odnów fele - ogólnie zrób coś konstruktywnego a nie pierdoły |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-06-2009, 09:52
|
|
|
Jeśli chodzi o poziom płynu spryskiwaczy to był już o tym dawno temu temat wystarczyło poszukać, bo kolega Radke zrobił ładny manual o tym jak to montował u siebie.
http://forum.tempra.org/t...nu+spryskiwaczy
Jeśli chciałbyś to zrobić na oryginalnych częściach to musiałbyś poszukać zbiorniczka z czujnikiem niskiego poziomu płynu.
Jeśli chodzi o kontrolkę pasów to tak jak Ci koledzy pisali - pod fotelem powinieneś mieć wtyczkę z dwoma pinami i od niej prowadzisz + do kontrolki w desce ( ja takową miałem w swojej temprze i uruchomiłem sobie tą kontrolkę ) Jeśli nie masz żadnych wtyczek pod fotelem kierowcy to prawdopodobnie nie masz też czujnika w zapięciu pasa.
Reszta kontrolek to już raczej rzeźba, bo na oryginalnych częściach tego nie zrobisz - jak masz wtrysk to nie ma gdzie podpiąć kontrolki ssania, jak masz gaźnik to nie ma gdzie podpiąć kontrolki wtrysku |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|