|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Sprzeg³o pomocy! |
Autor |
Wiadomo¶æ |
bicart
Do³±czy³: 20 Sty 2005 Posty: 138 Sk±d: GRYFICE
|
Wys³any: 10-06-2005, 17:36 Sprzeg³o pomocy!
|
|
|
witam. dzis wlozylismy z mechanikiem spowrotem skrzynie. Byla wymieniana tarcza i ³ozysko docisk jest dobry. podczas skrecania sprzeg³a zauwazylem i tak mi sie wydawalo ze minimalnie tarcza szla do gory wzgledem koncow s³oneczka (nie byla idealinie wycentrowana) mechanik upiera³ sie ze jest dobrze wiec z³ozy³ wszystko do kupy. Przy wy³aczonym silniku biegi wchodza lekko przy odpalonym gdy wciskam sprzeg³o czuje tarcie,chrobotanie i biegi 1 i 2 ciezko wchodza a wsteczny przy wbianiu zgrzyta. regulacja skoku ja³owego nie pomaga:( Wed³ug moich domys³ow przez z³e wycentrownie tarczy ten wa³ek z frezem co wchodzi w tarcze ma za ma³y luz i tarcza nie przesuwa sie lekko po wa³ku a co zatym idzie nie wysprzegla sie do konca i dlatego mam problemy z biegami. Potwiedzcie moje przypuszczenia lub wyprowadzcie mnie z b³edu. Pozdrawiam Bicart |
_________________ Fiat Tipo 1.4ie SPI 94r 3d MANIA |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wys³any: 10-06-2005, 18:11
|
|
|
wydaje mi sie ze dobrze myslisz
ciezkie wchodzenie biegow oraz zgrzyt wstecznego to efekt niewysprzeglenia do konca
oraz nawet przy niby wysprzeglonym napedzie wbicia wstecznego podczas jazdy |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
bicart
|
Wys³any: 10-06-2005, 18:39
|
|
|
a czy tarcza moze ulozyc sie sama ? czy trzeba jednak skrzynie ponownie wyciagac i centrowac tarcze? |
|
|
|
|
sloneczna
Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 13 Sty 2005 Posty: 370 Sk±d: ostrzeszów wlkp
Województwo: Wielkopolskie
|
Wys³any: 10-06-2005, 19:04
|
|
|
Wydaje mi sie, ¿e zmog³o to docisk kilka sprê¿yn i nie obêdzie sie bez jego wymiany
wa³ek powinien lekko sie sk³adaæ musi byæ dobrze wycentrowany inaczej uszkadza sie docisk .Co do u³o¿enia to tak ale ta korekta jest minimalna i zaraz po wysprzêgleniu siê ustawia sama . |
|
|
|
|
bicart
|
Wys³any: 10-06-2005, 19:14
|
|
|
Co znaczy "zmog³o" ? nie wiem jak wam ale nam ciezko wchodzila skrzynia na swoje miejsce po tej wymianie tarczy ale jak mowilem mechanikowi ze to chyba nie jest normalne ze tak ciezko wchodzi bo moze powodem jest nie wycentrowana tarcza on upiera³ sie ze jest ok i co? nie jest ok:( bedzie musia³ wyciagac skrzynie ponownie i jak sie okaze ze cos sie spieprzy³o z dociskiem to mnie szlak trafi!:( bo s³oneczko by³o wczesniej ca³e tylko ma widoczne wytarcie od ³ozyska wyciskowego. jak to jest? wa³ek sprzeg³owy jest nie ruchomy?a ³ozysko naciskajac na s³oneczko od³acza docisk i tarcza odsuwa sie od ko³a zamachowego? ale co powoduje ze odsuwa sie na tyle ze nie przenosi mocy z kola zamachowego na wa³ek?
Zastanawiam sie tez czy takie nie wysprzeglanie moze byc spowodowane przez nowa tarcze (grubsza) bo ta stara to byla starta prawie do nitow ale jeszcze nie tarlo po nich jedynie na s³oneczku docisku jest widoczne na milimetr wytarcie od ³ozyska. ale jak na starej tarczy chodzi³o wystko ok ,nic nie tar³o to na nowej powinno byc tak samo?
[ Dodano: Sob 11 Cze, 2005 19:32 ]
I po problemie:) biegi wchodza jak mase³ko,nic nie zgrzyta. a powodem nie wysprzeglania by³y brudne ³apy mechanika które wymaza³y tarcze lub kolo zamachowe i pod wp³ywem temperatury tarcza przyklejala sie do kola zamachowego i nie dochodzi³o do pe³nego wysprzeglenia. Pomog³a strzykawka 20ml,ig³a i benzynka:) wstrzykiwalismy bezyne miedzy tarcze a kolo zamachowe i puszczalem sprzeg³o tak do momentu ³apania zeby benzyna rozesz³a sie po tarczy i w ten sposob tarcza oczysci³a sie i jest ok:) szczescie ze jest dojscie do taczy przez gorny otworek zas³oniety plastikowa zaslepka;) ten do sprawdzania konta wyprzedzania |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomóg³: 3 razy Wiek: 44 Do³±czy³: 28 Lis 2004 Posty: 690 Sk±d: Kraków - Zielonki
Województwo: Ma³opolskie
|
Wys³any: 12-06-2005, 16:48
|
|
|
Moim zdaniem tarcza jest wadliwa. |
|
|
|
|
bicart
|
Wys³any: 12-06-2005, 17:48
|
|
|
a co niby ma byc wadliwego w tarczy? jezdze juz drugi dzien i wszystko jest ok. |
|
|
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjêcia nale¿± do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich tre¶æ. Zabrania siê kopiowania zdjêæ, tre¶ci oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|