|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
karkolomny pomysl z oponami |
Autor |
Wiadomość |
kleju
|
Wysłany: 01-02-2005, 14:12 karkolomny pomysl z oponami
|
|
|
Witajcie
Mialem ostatnio fatalny przypadek, Przeciolem sobie obie opony. ;-(((( Zostaly mi 3 letnie 185 i 3 zimowe 165 i zapas 175. Teraz mam 3 zimowe i ten nieszczesny zapas. Czy gdzybym zostawil 2 zimowki z przodu i 2 letnie z tylu to by bylo cos starsznego....???? Co na to policja, wiem ze trzeba miec 2 takie same opony na 1 osi, alle czy moza miec i zimowe i lettnie?? To oczywiscie prowizorka na jakies 2 miesiace....
Tomysl byc moze absurdalny, ale co o tym myslicie???
Kleju |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 01-02-2005, 14:18
|
|
|
Na tej samej "osi" musza byc 2 takie same opony lub chociaz zeby bierznik sie zgadzal. Wiec jesli z przodu dasz 2 opony zimowe (takie same) i z tylu 2 letnie (tez takie same) to nic sie nie stanie.
Policja nie przyczepi sie bo prawa nakazujacego zakladanie wszystkich letnich czy wszystkich zimowych nie ma. Wazne jest tylko czy na tej samej osi sa 2 takie same opony!
Tylko pamietaj, ze z tylu letnie = wiec szybciej tylkiem moze Ci zarzucac jak wpadniesz na sliskie! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-02-2005, 14:28 Re: karkolomny pomysl z oponami
|
|
|
Teoretycznie nikt sie nie przyczepi do takiej kombinacji, ale jest ona niebezpieczna. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Faja
|
Wysłany: 01-02-2005, 16:34
|
|
|
Mój tata już kiedyś zrobił taki numer....Tylko że on "oszczędzał" na zimówkach..Kupił tylko na przód....Po czym jak znaleźliśmy się w środku lasu w rowie w Wigilie,tak że śnieg był po 3/4 bocznej szyby w aucie--Przestał oszczędzać....Więc tego układu nie proponuję...Lepiej jakimś tanim kosztem kupić 2 używki zimowe niż jeździć na letnich...Nawet najgorsza opona zimowa w czasie zimy jest lepsza od najlepszej letniej :yay: |
_________________ Misia sprzedana...:(Na zawsze pozostanie w mej pamięci....
Opelek-2.0 brązik:)
Temperki to są wozy... |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-02-2005, 17:57
|
|
|
Ja obecnie jeżdżę z taką właśnie konfiguracją i muszę przyznać, że nie jest to najlepszy układ. Na zakrętach trzeba uważać żeby autka nie obruciło. O hamowaniu przy skręcie można zapomnieć. Generalnie nie polecam. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|