Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nie wchodzi mi 1 i 3 pomocy
Autor Wiadomość
waser3 
witamy nowego

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 19-04-2007, 14:28   nie wchodzi mi 1 i 3 pomocy

Witam . Mam taki problem kupilem Fiata Tempre , i nie chca mi wejsc dwa biegi 1 i 3 nieznam sie na tym wiec pomocy.

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 19-04-2007, 14:42   

wogole nie wchodzą czy wchodzą ciezko i wyskakują?
moze "sierżant" sie zapiekł? To taki pierdonik(bolec) na ktorym umocowany jest caly ten system dzwigienek do skrzyni.

www.budowork.pl
     assistance

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 19-04-2007, 16:21   

Witam
Ja sie przyłącze do problemu z tym, że nieraz mam problemy z wbiciem biegu wstecznego Nie zawsze ale są przypadki, że potrafi zgrzytnąć tak jakbym bez wciśniętego sprzegla go wrzucał :(
Pozdrawiam
     assistance

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-04-2007, 16:43   

ROMI72 napisał/a:
Nie zawsze ale są przypadki, że potrafi zgrzytnąć tak jakbym bez wciśniętego sprzegla go wrzucał

jest na to doraźny sposób. coś w stylu "podwójnego wysprzęglania". czyli zatrzymujesz całkowicie samochód, wrzucasz sprzęgło żeby wybić bieg, puszczasz i znowu wrzucasz aby wrzucić wsteczny. też nieraz mam tak że nie mogę wrzucić wstecznego i w 100% to pomaga.

waser3 
witamy nowego

Wysłany: 20-04-2007, 07:33   

nie wchodza wcale inne biegi wchodza ale ta dwa nie ida

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 20-04-2007, 07:42   

ROMI72, Tak jak kolega konikks, napisał ,działa to w 100%,ja też tak nieraz mam 8)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-04-2007, 20:51   

waser: jeśli masz problem z biegami - nie da się ich użyć to przeszukaj forum, bo było wiele spraw o skrzyni poruszanych;
-jeśli możesz wbić te biegi ale zgrzyta wtedy przy wbijaniu - możliwe uszkodz. w skrzyni, widełki, _synchronizatory_ (tak...ale to przy 2ce pada)
-jeśli ich nie możesz wbić: przyjrzyj się jak wchodzi drążek , czy do końca czy może sam drążek nie dochodzi (gałka w aucie, dźwignia zmiany b.);
w takim wypadku przyczyną raczej będą cięgna łączące wajhę ze skrzynią, zestaw cięgien/wodzików pod autem;mogą się z czasem skrzywić i / lub do tego na łączeniach (bo to po 2 odcinki) zapiec/wyrobić, może odczepić a wtedy nie pracują poprawnie,mogą się blokować;ewentualnie jak ci sięzerwie (niekoniecznie całkiem) poduszka od skrzyni lub silnika któraś to silnik wraz ze skrzynią będą wisieć krzywo,jakoś opadną, więc się wszystko poprzestawia między silnikiem ze skrzynią a wajhą w aucie (odległości, dystans) więc wodziki też mogą nie chodzić lub źle chodzić;

silnik musi dobrze równo wisieć ze skrznią, dystanse zachowane, wodziki sprawne i dobrze zamocowane i pracujące i skrzynia w porządku... wtedy biegi działają... wiesz już więc czym się interesować; pierwsze możeszpod autem przyjrzeć się cięgnom/wodzikom idąc od wajhy,zobaczysz=zrozumiesz; potem na zaciągniętym ręcznym 'rzucając' gaz możesz przetestować wzrokowo poduszki, ale ktoś musi pogazować jak będziesz patrzył na zewnątrz... poczytaj o tym wszystkim na forum głębiej...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu