Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak dobrać zaciski na TYŁ do Tipo z ABS
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 26-11-2011, 09:32   Jak dobrać zaciski na TYŁ do Tipo z ABS

Witam, jak w temacie mam problem. Mam z tyłu zaciski i skorodowany tłoczek, a w sklepie powiedziano mi że trzeba go wyjąć i zmierzyć. Ale ogólnie z tłoczkami jest problem i może być bardzo ciężko go dostać. Mechanik mi radził kupić używany, ale ile taki pochodzi(ruletka) i najważniejsze!: jak kupić właściwy, bo podobno są dwa rodzaje, a skąd też mogę wiedzieć że zacisk nie będzie od Tempry :zolta: Dodam że auto ma ABS. Mechanik mnie uczulał że może zacząć ciec tylny zacisk, na razie tego nie widzę ale po wizycie u niego auto skręca w lewo. Lekko ale to irytujące, bo muszę cały czas kontrować w prawo, a przy hamowaniu idzie dobrze. Z kolei pierwsze naciśnięcie pedału to tak jakby był miękki.

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-11-2011, 09:38   

Przeiceż zaciski w t/t są takie same, różnią się chyba tylko tym że jedne są pod abs drugie bez absu, masz tam bodajże 240mm czyli takie jak były w 2.0 1.8 i właśnie 1.4 - 1.6 z absem

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 26-11-2011, 11:51   

występowały 2 rodzaje zacisków na tył. jedne robił lucas a drugie nie pamietam :) w każdym razie w 95% są to lucasy.Pablo84K, mechanik który wypuszcza cię z warsztatu z zaciśniętym hamulcem jest maksymalnym amatorem i idiotą i proponuje tam juz nie wracać.
tłoczek ma średnicę 34mm i nawet jesli ma lekkie wżery to podlega to naprawie. zresztą w tych zaciskach za awarie nie odbijającego tłoka odpowiada co innego niz wżery.... nawet jesli wymienisz samego tłoczka to nie rozwiąże to problemu. zacisk musisz zregenerować, a sam tłoczek jesli ma wżery tylko w górnej części ( a za pewne tak jest ) to nie stanowi to problemu
jesli dół jest nienaruszony tak jak na tej fotce to możesz spokojnie złożyć na starym tłoczku.

i zapoznaj się z tym artykułem bo jesli chcesz mieć sprawne hamulce to czeka cię to co tam jest opisane
http://forum.tempra.org/t...kow-vt18734.htm

Gość

Wysłany: 26-11-2011, 15:53   

Podnosiłem dzisiaj koła. Przednie nie mają luzu, klocki cały czas trą, może nie mocno, ale jak puszczę koło to zrobi 1/4 obrotu i się zatrzymuje. Co ciekawe oby dwa przednie tak samo reagują. Tylne prawe(zacisk miał puścić w tym kole) jest suche i jak puszczę koło to zrobi z 2 obroty. Klocki nie trzymają, a lewego tylnego nie chciało mi się podnosić ;D Ojciec mi mówił żebym najpierw odpowietrzył. Swoją drogą to dziwne że oby dwa koła przednie tak samo hamują, gdyby jedno to bym rozumiał dlaczego skręca, a tu oba to nie wskazuje że problem leży w jednym czy w drugim zacisku, tylko gdzieś głębiej. Z resztą sam nie odpowietrzę, bo do tego dwie osoby są potrzebne. Pogadam z sąsiadem, ma warsztat i pojadę do niego. Dzięki za artykuł o renowacji zacisku, ale ja za cienki jestem do takich napraw. Niech to zrobi w razie czego fachowiec, ale dzięki za wymiar tłoczka, dowiem się czy jest dostępny w razie czego.

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 26-11-2011, 16:11   

Tak jak pisali poprzednicy byłu dwa rodzaje zacisków - bendiks 34mm i drugi chyba lucas ale tu nie znam wymiaru. Cena takiego tłoczka to u mnie w motoryzacyjnym 42zł. jak bedziesz go wymieniał to proponuje od razu kupic reperaturke do zacisku bo koszt ok 30zł a znacznie poprawia efektywnosc zacisku.

** Dodano: 26-11-2011, 16:15 **
Leśniczy, co do wżerów to zależy od tego jakie ma klocki, bo jak grube/nowe to potrzebuje idealny tłoczek do powiedzmy ok 1cm od "rowka" bo tam znajduje sie główne uszczelnienie.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Gość

Wysłany: 26-11-2011, 16:16   

To wiem że przy wymianie tłoczka kupić reperaturkę, guma stara nie trzyma dobrze. A tak z innej paki, jest możliwość kupienia nowego czujnika od ABS, i czy taki czujnik jest też na tyle, bo z tego co widziałem w książce to są tylko na przednich kolach.

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 26-11-2011, 16:20   

Pablo84K, jak masz ABS to na tyle też musza byc czujniki.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu