Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cisnienie oleju
Autor Wiadomość
elvis-78 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-04-2007, 22:05   Cisnienie oleju

Ostatnimi czasy wskaziowka od cisnienia oleju jakos doluje mi .Przewaznie utrzymywala sie w okolicach 2-3 barow a teraz jak osiagnie 2 to jest dobrze ale przewaznie jest blizej zera. Samochod na rzie nie stracil mocy tipek 1,9td ale jezdzacz patrze na ta wskazowke dreczy mnie to-ktos ma jakis pomysl na ten problemi pomozcie :sciana:

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-04-2007, 22:29   Re: Cisnienie oleju

elvis-78 napisał/a:
Ostatnimi czasy wskaziowka od cisnienia oleju jakos doluje mi .Przewaznie utrzymywala sie w okolicach 2-3 barow a teraz jak osiagnie 2 to jest dobrze ale przewaznie jest blizej zera. Samochod na rzie nie stracil mocy tipek 1,9td ale jezdzacz patrze na ta wskazowke dreczy mnie to-ktos ma jakis pomysl na ten problemi pomozcie :sciana:

Jak cisnienie oleju spadnie to niekoniecznie Ci musi moc stracic. A cisnienie poważna sprawa,bo panewki zatrzesz i bedzie po ptakach. Chyba ze juz...sa do dupy. Wio do mechanika niech podłącza manometr i pomierzy,bo moze u Ciebie padł wskaznik. Podstawa to sie upewnic ze z cisnieniem jest w porządku a wtedy dalej mozesz szukać.

www.budowork.pl
     assistance

elvis-78 

Wysłany: 28-04-2007, 06:47   

no to chyba tak zrobie jak najszybciej i moze wponieniedzialek dopiero podjade serce i tak mam na ramieniu....dzieki za info:) :lol:

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-04-2007, 07:54   

e tam panewki nie droga rzecz,nie ma co panikowac :)
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

elvis-78 

Wysłany: 28-04-2007, 20:57   

a jest taka mozliwosc ze to wskaznik padł.Wczesniej mi tez tak zanizal cisnienie a potem wrocilo do normy.a moze ktos wie jakie powinno wskazywac cisnienie wskazowka ile barow w 1,9td. Paneki moze nie droga rzecz ale sam tego nie zrobie a robota napewno kosztowna.
I mam jeszcze jedno pytanko ktos ma moze schemat silnika tipka diesla, mile widziany w miare mozliwosci:) :lol:

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 28-04-2007, 22:35   

ego napisał/a:
e tam panewki nie droga rzecz,nie ma co panikowac :)

pewnie ze sam koszt panewek to koszt niedrogi ale co sie trzeba przy tym naj***ać to juz inna historia. Albo silnik wywalic albo skrzynie,szlif wału tez wchodzi w gre. Wiec nie tak hop siup mądralo :)
P.S. jest mozliwosc ze padł wskaznik. Wyeliminujesz ją jadac do mechanika ktory podlaczy Ci manometr i pomierzy faktyczne cisnienie oleju.

www.budowork.pl
     assistance

moley 

Wysłany: 28-04-2007, 23:33   

U kumpla też czujnik ciśnienia w silniku spadał i spadał pierw 1,5 potem 1 a potem to już jak zapalił tak dyndał na amerykance. Tak więc nigdy nic nie wiadomo i trza dmuchać na zimne niż potem bulić za silnik.

ego 

Wysłany: 29-04-2007, 20:09   

Ninja napisał/a:
Wiec nie tak hop siup mądralo

panewki na korbach można wymienić bez wyciągania silnika...mądralo :lalala: a co ma skrzynia do panewek?
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 29-04-2007, 21:48   

Cytat:
panewki na korbach można wymienić bez wyciągania silnika...mądralo :lalala: a co ma skrzynia do panewek?

chcesz same panewki wymieniac bez szlifu wału? gratuluje...
zeby wał wyjąć trzba wywalic silnik albo skrzynie mądralo. :lalala: a jak sie juz robi panewki korbowe to za jednym zamachem lepiej wymienic głowne.
Sam robilem taki remont w mojej audicy. :lalala:

www.budowork.pl
     assistance

ego 

Wysłany: 30-04-2007, 07:03   

jeśli wał nie będzie zrysowany to po co robić szlif? dlatego najpierw ściągasz miske olejową,odkręcasz jedną korbe i patrzysz na wał,jeśli jest gładki to nie ma potrzeby robienia szlifu,robiłem remont w sedici to też coś wiem :lalala:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 30-04-2007, 07:54   

ego, masz rację wiadmo że pierwsze dostają w d.....ę panewki korbowodowei jeśli wał nie jest zrysowany to nie ma sensu szlifować wału...wymienić korbowe panewki i zapierdzielać he he .....zreszta mozna czopy pomierzyc choćby srednicówka jeśli wtedy okaże sie że trzyma wymiary to po cholere szlif robić?

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 30-04-2007, 19:31   

Ta...rownie dobrze moglby zalac silnik Selektolem i pchnąć do żyda.
co z tego ze nie beda zarysowane skoro bedzie np. jajowaty. Jak cos robic to porządnie a nie prowizorke odwalać. chyba ze trzyma wymiar to wtedy spoko.
ale ja gdybym robił panewki to zrobilbym takze głowne. Szkrzynie wyjąc to nie jest tragedia. A jest bynajmniej porządnie zrobione wszystko za jednym zamachem a nie fuszerka. A jak wyjmiesz skrzynie to od razu zobaczysz w jakim stanie sprzegło jest i tylny uszczelniacz. I masz wszystko zrobione na cacy za jednym. A tak, zrobisz jedno a za chwile padnie drugie i tak czy siak trzeba bedzie te czynnosci wykonać. 70% mechaników w Polsce odwala wlasnie taki fajans o jakim mowicie. I dlatego nie oddaje samochodu do pierwszego lepszego. Zwiedzilem ze 4 warsztaty zanim dalem komukolwiek do robienia głowice.

www.budowork.pl
     assistance

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 30-04-2007, 19:48   

No a później mamy efekt taki że po zmianie panewek ktoś zrobi 20tysięcy i mu nagle ciśnienie klapnie :D No ale każdy wie swoje ;)

Wracając do tematu tipek 1.9TD na zimno powinien pokazywać w okolicach 4,5-5bar, natomiast rozgrzany mocno coś w okolicach 3. Jesli jest mniej to już silniczek jest wyekspolatowany.

JCB 3CX Contraktor

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 30-04-2007, 20:32   

Hipo napisał/a:
No a później mamy efekt taki że po zmianie panewek ktoś zrobi 20tysięcy i mu nagle ciśnienie klapnie :D No ale każdy wie swoje ;)

rozumiem ze nie mojej wypowiedzi sie tyczy Twa odpowiedz... Tylko poprzednikow.

www.budowork.pl
     assistance

Hipo 

Wysłany: 01-05-2007, 05:42   

Oczywiście kolego że tak. Ja jestem zwolennikiem robienia czegokolwiek od A do Z.

Zresztą teraz wrzucam do swojego Tipka engine 1.9TD to robie przy nim wszystko oprócz kapitalki ;) czyli rozrzad cały, termostat nowy, pompa wtryskowa po regulacji, rozrusznik po remoncie itp. Po prostu wiem że jak to zrobie to zatankuje, odpale i smigam bez obaw ze coś za chwile mi klapnie.

JCB 3CX Contraktor

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 01-05-2007, 07:24   

no i to jest prawidlowe podejscie. 8)

www.budowork.pl
     assistance

ego 

Wysłany: 03-05-2007, 12:38   

Ninja, nie bede Cie przekonywał,że masz błędną teorie,tzn cos w tym jest napewno,ale nie jest to czynnośc musowa skoro wał jest dobry,ale Ty wiesz swoje,ja wiem swoje
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Hipo 

Wysłany: 03-05-2007, 15:13   

ego napisał/a:
Ninja, nie bede Cie przekonywał,że masz błędną teorie,tzn cos w tym jest napewno,ale nie jest to czynnośc musowa skoro wał jest dobry,ale Ty wiesz swoje,ja wiem swoje

Tyle że wymiana samych panewek bez szlifu to bezsens bo będzie tak jak napisałem wczesniej, pojeździ pare tysięcy i nagle ciśnienie klapnie. Niestety ale tak już jest w naturze że wał korbowy nigdy Ci się nie zużywa równomienie (chodzi mi o bierznie panewek) tylko robi się zwykle jajo, dasz nową panewkę, skręcisz i będzie fajnie dopóki nie wyszlifuje panewki a jak wyszlifuje to po zawodach. Generalnie jeśli ciśnienie silnik trzyma dobrze to nie ma po co łap pchać do panewek tylko zostawić tak jak jest. Jak robić to robić już wtedy solidnie.

JCB 3CX Contraktor

Wujek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-05-2007, 16:55   

Witam
Kolega Ninja ma rację, jesli wymienia się panewki powinno sie zrobić szlif wału.
W mojej drugiej temperce stukają już panewki dosyć mocno. Narazie zrobiłem 4 tyś i autko nadal jeździ a jak silnik przestanie działać kupię używkę....

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 04-05-2007, 22:26   

Zgodzę się z przedmówcami, jeżli robić to tylko ze szlifem wału. Wymiana samych panewek to tylko odłożenie w czasie remontu i niepotrzebnie wydane pieniądze i zmarnowany czas. Szlif wału to 150 zł a nowe panewki (komplet) to następne 150 zł. Do tego jak to przy remoncie zawsze się znajdzie parę innych rzeczy do wymiany i tak musimy dać ponad 500 zł na same części a gdzie jeszcze robocizna. Kupno używanego silnika to też niezły poker :) , szczególnie w tak awaryjnych silnikach jak 1.8. U mnie panewki padły po ok 100 tys - prawie jak w jakimś maluchu lub poldku (co za jakość)

Odpowiedz do tematu