|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Gdzie szukać? |
Autor |
Wiadomość |
MaXXMisiek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 04-03-2007, 11:31 Gdzie szukać?
|
|
|
Witam wszystkich
Może mi ktoś powiedzieć gdzie szukać kabelków idących od czujników drzwiowych w Tipku? Chciałem sobie to podpiąć do alarmiku ale nie wiem jaki maja kolor( fabrycznie) oraz czy znajdę je w puszcze bezpieczników czy gdzieś indziej muszę sie podpiąć? ( muszę sie wpiąć miedzy czujnik a światełko oświetlenia wnętrza)
Oraz pytanko 2
Jaki kolorek ma kabel idący od czujnika hamulca do świateł stop? Czy jest to czerwono-czarny??
Z góry dzięki i pozdrawiam |
_________________ LOVE - PEACE - POPLINA |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 04-03-2007, 12:02
|
|
|
Zdejmij listwe na progu po sronie kierowcy, i tam pod wykładzina bedą sobie szły 2 kabelki do czujnika, jeden to - a drugi to ten co aktywuje lampke po otwarciu drzwi - i w tego wepnij alarm.
Z tego co pamietam to obydwa kable są czarne, ja i tak teraz mam inne bo przerabiałem to, żeby kontrolki na checku dzialały - po tym jak zmieniłem deche |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-03-2007, 13:46
|
|
|
MaXXMisiek, jest ciekawszy sposób Wystarczy zdjąć plastik z osłony słupka podszybia (wzdłuż szyby i dalej zachodzi do około słupka środkowego) od strony kierowcy. Idą tam do góry kable od lampki. Czarny to masa, czerwony to napięcie, a ten ostatni to właśnie impuls od masy z czujników.
Co do kableka do hamulców to zobaczę w schemat instalacji. Albo jak możesz to ściągnij sobie schematy instalacji z Downloadu. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MaXXMisiek
|
Wysłany: 04-03-2007, 22:57
|
|
|
Oki problem jest lepszy bo właśnie zauważyłem że wkład od jednego z czujników "wyparował" A że lampkę wyłączyłem w aucie to sie nie zapalała. Z tego jak sie domyślam czujnik zamykają obwód i podczas otwarcia drzwi obwód jest przerywany co skutkuje zapaleniem sie lampki.
Jak źle myślę poprawcie. Jeśli wkład czujnika wyparował odwód jest cały czas otwarty i lampka się świeci. Aby temu zapobiec wystarczy połączyć przewody idące do czujnika? ( ewentualnie zamontować sprawny czujnik ale to potrwa gdyż są braki w magazynach sklepowych :-) )
co do świateł stopu to na schemacie odnalazłem że do świateł stopu idzie zarówno czerwony jak i czerwono czarny ( oba odnalazłem w czujniku przy pedale hamulca). |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-03-2007, 00:03
|
|
|
Czujnik załącza masę. Jeżeli otworzysz drzwi to na kablu pojawi się masa. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MaXXMisiek
|
Wysłany: 05-03-2007, 00:16
|
|
|
czyli odwrotnie jak pisałem - czujnik wciśnięty przerywa obwód a otwarcie drzwi powoduje zamknięcie obwodu
czyli aby pominąć uszkodzony czujnik trzeba by go odłączyć i zaizolować kable aby nie dopuścić do zwarcia ?? |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 05-03-2007, 00:25
|
|
|
MaXXMisiek napisał/a: | czyli odwrotnie jak pisałem - czujnik wciśnięty przerywa obwód a otwarcie drzwi powoduje zamknięcie obwodu
czyli aby pominąć uszkodzony czujnik trzeba by go odłączyć i zaizolować kable aby nie dopuścić do zwarcia ?? |
2 razy TAK.
|
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
MaXXMisiek
|
Wysłany: 06-03-2007, 18:47
|
|
|
miszko napisał/a: | Wystarczy zdjąć plastik z osłony słupka podszybia (wzdłuż szyby i dalej zachodzi do około słupka środkowego) od strony kierowcy. |
Ten plasticzek mocowany jest na jednej śrubce tak nad drzwiami czy jeszcze na jakieś zatrzaski? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|