Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CB Motorola GM 950
Autor Wiadomość
Sh4rKy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-10-2005, 15:19   CB Motorola GM 950

Witam!

Kupiłem niedawno od kuzyna CB Motoroli model GM 950 (bez wyświetlacza) - wiadomo, przydaje się w trasie. Niestety, nie mam pojęcia jak to diabelstwo ustawić tak, żeby można było się z kimkolwiek skontaktować. Oprócz tego napiszcie mi jeszcze jaka antena jest do niego odpowiednia?

Dzięki wielkie za jakąkolwiek pomoc!

P. S. Jeśli to zły dział - przenieście mnie :)

--

Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki!
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 22-10-2005, 16:40   

Ja mam CB Radio Uniden XL510. Jak za ta cene to nawet niezle CB, ma chociaz jakis filtr przeciwzakloceniowy - ANL.

No ale do rzeczy. Zalezy teraz jak chcesz montowac antene i jaka dluga?
Ja mam np. 150cm, Jacacenty 200cm, a Roger ma chyba cos miedzy 120-150cm.
Najlepiej montowac jest do karoserii antene - chodzi o uziemnienie.

Jacek i Roger tak maja, ja zastosowalem podstawe magnetyczna (mocny magnes) tak wiec w kazdej chwili moge ja zdjac. Jednak wada - nie mam zamasowanej antenty - tzn. sama antena nie dotyka karoserii co moze sie odbic na zasiegu. Ale akurat sprawdzalem i u mnie SWR (o tym dalej) mam 1.1-1.2.

Uchwty do montowania "w rogu" klapy (u Tipo tez sie powinine nadawac) kosztuje w granicach 10-25zł. Uchwyty te przykreca sie od spodu dwiema srubkami , przez co mozna jednak srubka "przebic" sie przez lakier i zmasowac ja.

Co do anteny polecam Presidenta - dobre ma antenty i to jedna z lepszych firm na rynku. Populanre sa tez Lemm, tansze i tez sie dobrze spisuja.

Jednak zeby nie przeplacac za Presidenta porponuje Ci mode New Alaska (wzmocnienie +6dB) - cena na allegro okolo ~90-100zł (bez wysylki). Lemm przy tej samej dlugosci osiaga 5dB - ale mam 2 presidenta anteny i 3 lemma (wszystkie 150cm) i jakiejs zauwazalnej roznicy nie ma. Lemm jest tanszy. (model o ktorym mowie to At-1500.

Po kupnie anteny - kabel i koncowke do cb bedziesz mial w komplece - i zamontowaniu musisz jechac do jakiegos CB radiowca - CB serwisu i powiedziec zeby Ci zestrolili antene. Strojenie polega na wydluzaniu lub skrocaniu "preta"... tzn. wsuwasz albo wysuwasz. Wtedy na specjalnym mierniku - reflektometrze - sprawdza sie SWR (stosuenk fali odbitej do "nadanej" - czyli ile do Ciebie tak jak by "powrocilo" - im wieciej tym niekorzystniej).

Lemm ma SWR okolo 1.1-1.2, President okolo 1.0-1.1. Im mniejszy SWR tym lepiej.

Znowu przy antenatch pisze - moc na wyjsciu np. 1500W. Ale ten parametr ma drugoplanowa "role". Z CB "cywilnego" i tak nie moze wychodzic wieciej na antene niz 4W (wieciej Wat na wyjsciu mozesz uzywac wtedy jesli masz pozwolenia).

Najlepiej kupowac okolo 150cm, bo 70-100cm sa ciut za krotkie i raczej napewno nie bedziesz sciagal tak daleko jak na 150tkach.

Realny zasieg CB to okolo 5-8km. Zalezy od wszystkiego!! Od pogody, czy jest pochmurno, czy jest mgliscie, czy akurat przejezdzasz kolo lini wysokiego napiecia.

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 22-10-2005, 17:46   

Ja mam jeszcze inną antenę :D .
Santiago 1200 Sirtela :P . Ale ona czeka na AR 164.

A co do anten, to Miszko wyjaśnił dobrze.
Miałem wcześniej magnesówkę (już można powiedzieć legenda klubowa - przeszła przez łapy Bodka, moje i Miszka). Nie narzekałem, choć mam pamiątkę po niej - porysowany dach. Na trasę zupełnie wystarczała (coś około 70 cm.).

Sh4rKy 

Wysłany: 22-10-2005, 21:00   

miszko & Jacacenty - dzięki. Co do anteny no to już trochę załapałem (miszko skoro masz tak dużo to może odsprzedasz jakąś :D ).

Wiecie gdzie w okolicach Łodzi mogę znaleźć takowy CB-serwis?

P. S. Czy można włączyć cb bez podłączonej anteny? bo słyszałem, że jest to ryzykowne, a chciałem sprawdzić czy wogóle to CymBałradio działa.

--

assistance

miszko 

Wysłany: 22-10-2005, 21:29   

Sh4rKy, antenty na zbyicu nie mam. Bo wszystkie sa w uzyciu. Na allegro kupisz w dobrej cenie. Co do serwisow Ci nie pomoge, ale napewno gdzies przy glownej trasie jakies beda. U mnie akurat sa 4 czy nawet 5 w promieniau okolo 20-35km.

Co do wlaczania bez anteny nie rob tego, tzn. samo wlaczenie nie jest ryzykowane! Tylko jak nacisniesz na gruszcze "nadawanie" mozesz koncowke mocy spalic - zalezy od radia ale koszt naprawy okolo 40zł. Najlepiej jak bys sie nie bawil do czasu podlaczenia anteny.

Sam reflektometr ja kupilem na allegro za okolo 35zł (z wysylka :) ). Ale ze mam kilka zestawow to mi sie przydaje, a tobie do jednego CB to nie. Za strojenie anteny skasuja od Ciebie okolo 10zł.

[ Dodano: Sob 22 Paź, 05 22:32 ]
Sh4rKy napisał/a:
Wiecie gdzie w okolicach Łodzi mogę znaleźć takowy CB-serwis?

Uderzaj do Rogera! On Ci napewno powie gdzie co i jak i jeszcze cos doradzi!
Sam ma CB i jeszcze do tego Taxi jezdzi wiec ... reklamy mu dalej nie musze robic :)

Sh4rKy 

Wysłany: 22-10-2005, 23:37   

Dzięki Ci o wspaniały Prezesie :D :prayer:

--

assistance

roger 

Wysłany: 23-10-2005, 08:10   

A więc tak serwis Cb-radio polecam na ul. Przybyszewskiego w biurowcu byłego Polmo (jadąc Przybysza do placu reymonta to za Kilińskiego po prawej w/w straży pożarnej).

Ale mam dla Ciebie smutnę wiadomość to co masz nie jest CB-RADIEM (niestety) tylko radiotelefonem.
http://www.rigpix.com/protrx/motorola_gm950n2.htm
I niestety nie da się z niego rozmawiać na częstotliwościach dla cb-radia.Taki sprzęt jest używany przez firmy TAXI i inne instytucje dlatego ma tylko 4 kanały.Jeżeli masz możliwość zwrotu sprzętu ZRÓB TO !!!!.
Odnośnie anteny do CB-RADIO ja mam obecnie antenke MAGNUM na uchwycie przy bagażniku koszt. 20 zł (podróbka Presidenta).Koszt anteny to 107 zł.Przez całe miasto spoko łączność.Radio mam Presidenta HARRY rok prod. 1988.
Teraz dla tych co by montowali antenki magnesowe.Żeby nie mieć porysowanego dachu lub bagażnika pod magnes nakleja się naklejke z foli przeżroczystej troche wiekszej niż podstawa magnesowa i sprawa jest rozwiązana Takową mam naklejke nawet pod kogutem na dachu (jest na magnesach).Przed naklejeniem tej naklejki dobrze jest nasmarować lakier Plastmalem i do końca go nie polerować.

rogero75@gmail.com
VW CARAWELLE 95r. 2.5 ben+gaz 8+1 (TAXI)
     assistance   Moneta

Sh4rKy 

Wysłany: 23-10-2005, 08:43   

No i sprawa się rypła a właściwie rozwiązała :) Dzięki Roger za podpowiedz. A już się cieszyłem, że będe miał fajne CB :D

--

assistance

miszko 

Wysłany: 23-10-2005, 09:05   

Hahaha :) I tak jak mowilem Roger jeszcze cos doradzil :)
Ja zakladalem ze to jednak jest CB :D

Jesli jednak chcesz co kupic i a nie chcesz wydac za duzo proponuje:

Unidena 510XL - mam taki. Za ta cene dobre radyjko. Chyba ze chcesz wydac wieciej. Wtedy bedziesz mial wieciej filtrów, a przy modelach za 500-600zł automatyczne regulowane SQ (im mniej SQ tym wieciej szumow, ale lepszy zasieg kosztem jakosci i odwrotnie - im mocniej podkrecisz SQ tym bedziesz sciagal z blizszej odleglosci ale wtedy jakosc bedzie lepsza). Ale automatyczna regulacja SQ to juz taki mały luksusik :) Za te radyjka juz sie placi troche.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68485709

Sh4rKy 

Wysłany: 23-10-2005, 09:57   

260 to ewentualne max nad którym mogę aktualnie myśleć.... jestem już w ggadowym kontakcie z Rogerem więc w razie czego pomoc mam zapewnioną ;)

--

assistance

roger 

Wysłany: 23-10-2005, 11:56   

ten UNIDEN to jest prawidłowo PRESIDENT HARRY robiony na licencji

rogero75@gmail.com
VW CARAWELLE 95r. 2.5 ben+gaz 8+1 (TAXI)
     assistance   Moneta

pawelgdynia 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-11-2006, 11:17   

Odnosnie radyjek. Kupilem okolo pol roku temu radio (chinszczyzna) o nazwie TTI na allegro za 270 PLN. Posiada Mic Gain, Rf Gain szybka 9, i jeszcze pare innych drobiazgow. Do tego kupilem antenke samostrojaca Midland ML-145. Sprzetu uzywam glownie w trasy i jestem z niego zadowolony. Kiedys uzywalem Onwy i Lafayette Indianapolis. To odnosnie jakosci nadawania i odbioru raczej im nie ustepuje.

tad42 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-02-2007, 19:56   

Przepraszam,ze sie wtracam,ale Unidena nie powinienes polecac, poniewaz aktualnie nie ma ono homologacji i uzywajac go w razie kontroli jestes narazony na nieprzyjemne konsekwencje ze strony organu kontrolujacego. W przypadku Unidena chodzi o pretensje firmy President... pzdr

Odpowiedz do tematu