Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Turbo Diesel] Przerywa podczas jazdy pod górę lub z góry
Autor Wiadomość
druid 
witamy nowego

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-04-2008, 23:22   [Turbo Diesel] Przerywa podczas jazdy pod górę lub z góry

witam szanownych kolegow. mam dosc dziwny problem, mianowicie podczas jazdy pod górę lub z górki samochodem szarpie (tak jakby na sekundę tracił zupełnie moc). Jak jadę po prostej, to wszystko jest ok, przy gwałtownym przyspieszaniu też jest ok, a górka go rozklada :(

dodam tylko na marginesie, ze mam narazie na "sztywno" podłączoną (przez przycisk ;) ) pompę paliwa. jak przycisk jest wyłączony, to silnik pracuje nierówno na wolnych obrotach, a podczas jazdy strasznie szarpie (z górki, pod górkę, na prostej... wszędzie :| ). sugerowano mi, ze to wina skrzynki z elektroniką (tej na dole, po lewej stronie silnika), ale nikt za to nie chce glowy dac uciac, wiec narazie jezdze "z przyciskiem".

tempra 1.9 TD

pozdrawiam i z góry dzięki za wszelką pomoc

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 30-04-2008, 21:06   

Ale jaka elektonika jak tam nic takiego nie ma ? sprawdz przewody zasilające silnik w paliwo i profilaktycznie wymień filtr bo wygląda jakby się zapowietrzał normalnie.

JCB 3CX Contraktor

druid 
witamy nowego

Wysłany: 04-05-2008, 20:22   

> Ale jaka elektonika jak tam nic takiego nie ma ?
moja wiedza jest znikoma, jezeli chodzi o samochody. sadzilem, ze takie pudelko, ktore ma plytke drukowana mozna uznac za elektronike :)

> sprawdz przewody zasilające silnik w paliwo
spradzalem juz i czesc wymienilem "na wszelki wypadek", ale chyba pozostaje mi wymienic wszystkie

> i profilaktycznie wymień filtr bo wygląda jakby się zapowietrzał normalnie.
wymienilem (filtr powietrza i paliwa)

jak wracalem z "dlugiego łikendu", to zauwazylem, ze przerywa wtedy gdy samochodem rzuca na dziurach (czyli nie do konca chodzilo jednak o górke) - i to za kazdym razem.

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-05-2008, 20:49   

druid, a zaglądałeś do baku??
czy sytuacja się powtarza jeśli zalejsze więcej paliwa? może Ci pompa nie zasysa z samego dna

ZielonyTBG 

Wysłany: 05-05-2008, 01:08   

druid, skoro rzuca na dziurach,to może masz problem z elektrozaworem którym gasi się silnik.Jest on w pompie wtryskowej i jest cały czas zasilany pod czas pracy silnika.Przeglądnij ten kabel czy ma dobry styk.
     assistance   Moneta

druid 
witamy nowego

Wysłany: 05-05-2008, 12:04   

yoyo napisał/a:
druid, a zaglądałeś do baku??
czy sytuacja się powtarza jeśli zalejsze więcej paliwa? może Ci pompa nie zasysa z samego dna

sytuacja powtarza sie bez wzgledu na poziom paliwa (teraz akurat mam 1/2 baku, ale jak byl caly to dzialo sie to samo)

** Dodano: 05-05-2008, 12:31 **
ZielonyTBG napisał/a:
druid, skoro rzuca na dziurach,to może masz problem z elektrozaworem którym gasi się silnik.Jest on w pompie wtryskowej i jest cały czas zasilany pod czas pracy silnika.Przeglądnij ten kabel czy ma dobry styk.

na początku posta pisalem, ze mam bezposrednie polaczenie pompy paliwa z akumulatorem przez przycisk, bo bez tego albo nie zapala, albo szarpie --- jednak nie jest to pompa paliwa, tylko pompa wtryskowa (źle napisałem:( ) ... czy ten elektrozawór jest jakos naprawialny, czy trzeba wymienic cala pompe (instalacja elektryczna jest raczej dobra, bo z przodu cala wymienilem - mialem maly pozar pod maska .... przed pozarem tez szarpalo ;) )

jak wroce do domu, to popatrze jeszcze na ten styk w tej pompie

Hipo 

Wysłany: 05-05-2008, 13:14   

Sam zawór się wymienia, jego się wykręca z pompy, jednak jesli chcesz sprawdzic czy to jego wina to możesz np wyjąć z niego ten śrut ze sprężynką który zamyka dopływ paliwa i przejechać się bez niego, jedynie trzebabędzie gasić dusząć silnik.

Jeśli to pomoże to znaczy że albo zawór jest uszkodzony albo instalacja.

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu