|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wysokie obroty silnik niestabilny |
Autor |
Wiadomość |
kikan74
witamy nowego
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 23-04-2008, 11:44 wysokie obroty silnik niestabilny
|
|
|
Witam mam problem ze swoim Tipem 1,6 i
Mianowicie moze ktos mi powiedziec jakie powinny byc prawidłowe obroty na biegu jałowym ?
Obroty u mnie sa tak okolo 1100 moze 1200 podczes gdy silnik sie nagrzeje do temp 90 i powyzej spadaja na 900 , natomiast gdy jest zimny spada całkiem i gasnie nie trzyna wcale niskich- wymienilem silnik krokowy-czujnik temperatury-wtrysk-spr. instalacje elektryczna jest ok. przewody podcisnienia całe.
wiec nie wiem co moge jeszcze zrobic dodam ze obroty to jeszcze nic chodzi mi tu przedewszystkim o duze spalanie bo na 10 litrach benzyny robie po miescie jakies 60 km
moze ktos jest w stanie mi udzielic jakiejs pomocy na forum prosze o jakies wskazowki moze ktos mial taki problem ? |
_________________ kikan74:) |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-04-2008, 12:16
|
|
|
Na zimnym silniku mogą być obroty ciut wyższe. Na rozgrzanym tak 900-1000 obrotów na min. jest ok.
Co do dużego spalania, to często jedziesz na krótkich trasach, czy może te 60km robisz ciągle jadąc?
Za duże spalanie głównym winowajcom jest sonda lambda (oczywiście jak inne elementy są sprawne). Wymiana jej może przynieść wymierene efekty.
Jednak, aby nie wyrzucać kasy w błoto można ja w dosyć prosty sposób sprawdzić, ale musisz mieć oscyloskop.
Lub znaleść kogoś kto ma taki sprzęt.
Poszukaj na forum o sondzie lambda. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|