Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
TRZEBA UWAżAć BIORąC SAMOCHODY Z UK PRZERABIANE W PL
Autor Wiadomość
moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-02-2007, 11:03   TRZEBA UWAżAć BIORąC SAMOCHODY Z UK PRZERABIANE W PL

Sprawa nei jest tak prosta jak się myśli. Jest sporo zakłądów które specjalizują się w tego typu przeróbkach i koszta tej operacji wahają się od 8000- ile wlezie w zależności od marki, wersji wyposażenia i modelu a także dostępności części.
Oczywiście można przekłądke zrobić we włąsnym zakresie. Nie jest to trudne w przypadku grupy VW (audi, vw, skoda, seat). całość jest banalni eprosta i większość części można pozamieniać jeśli nie ma dalej części mechanicznej do audi to bierzemy od vw lub skody albo seata.

Są dwa sposoby na zrobienie przekłądki do anglika:
1. WłAśCIWY
2. CHAłTURNICZY

Sposób właściwy to oczywiście przełożenie wszystkich potrzebnych rzeczy i nie przycinanie na częściach. np instalacja elektryczna jest zakładana używana z europejki a nei rozcionana izlacja i przekręcana instalka angielska żeby było taniej i pasowało.

Sposób chałturniczy to jak sama nazwa wskazuje wszystko leci po kosztach i nie jest zrobione dokładnie. np lampy przednie są to po co je zmieniac przecież świecą (nowe lampy z gładkim kloszem trzeba zmienieac na europejki bo nei da się ich przestawić)

A teraz dlaczego o tym wspominam.
Z faktu iż ceny autek sa różne i różne wersje są tanie a jedne autka są tańsze od drugich. Ceny są kuszące i wersje wyposażenia też kuszą bo dlaczego nie kupić dobrego autka z max wyposażeniem taniej jak jest na rynku zyskując 5-10tysięcy złotych.

Teraz dam tu przykład na samochodzie świeżo kupionym z lublina przez mojego wujka który niezna się na samochodach i sprawdzaniu czy jest w dobrym stanie.

Przykładem jest RENAULT LAGUNA 2 1,9dCi z 2002 roku przebieg 150tkm , półskóry klimatronik dwustrefowy, abs , el. szybki wszystkie +lusterka, szyber, central, esp, alu 16''.

Jak przyjechał samochód to zajrzałem mu tylko pod maske czy silnik nie cieknie bo była 01:00 rano i spać mi się chciało. z pierwszysch oględzin wszystko OK. Całkiem fajnie ale pierwszy banalny problem bo central nei zadziałał . tzn alarm suię uzbrajał ale drzwi się nei zamykały powodem było to że trzeba było dwa razy wcisnąć guzik zamknięcia banał nie :D .

nastepnego dnia krótka przejażdżka do sklepu (500metrów) oczywiście przejazd prze leżącego policjanta i tu zagadka. głuche stuki z tyłu . kazałem ztarzymać samochó idę do tyłu i widzę wielką wade francuzów i ich tylnych belek . koła są skrzywione czyli belka na regeneracje. Po tym fakcei wchodze na allegro i przeglądam laguny i części bo pewnie więcej będzie do naprawy. Po obejrzeniu środka 6 innych lagun zauważyłem e czytnik do karty samochodu jest po stronie lewej a w tej co mamy jest po prawej. a uchwyt na kubek jest po prawej a u nas po lewej i tu już walnąłem że to anglik. biore cały komplet dokumentów i przeglądam je. Znalazłem tłumaczenie dokumentów i widze co tam napisane: KRAJ POCHODZENIA - WIELKA BRYTANIA.
Myślałęm że walne głową w ściane o tak => :sciana: . Ja wiem co to jest przekłądka anglika bo robiłem to 6 razy w fabii i wiem że trzeba to robić dokładnie.
Od tego momentu wstawiłęm samochód do garażu i robię dokładne oględziny samochodu. i wyszło sporo kwiatków. sterowanie szyb nie działa dokładnie, są na krzyż , lusterka to samo ustawiam lewe a rusza sie prawe. lampy przednie najbardziej mnie wq... ły bo lewa jest europejka a prawa od anglika a do tego to są xenony. Na trasie była awaria abs-u . myślałęm że czujnik, ale nie, to byłą poklejona instalacja. włączyłem klime i sprawdzam czy działa. nie działą i w aso wyszło że brakuje pierścienia uszczelniającego między rurkami i że rurki nie sa od europejki :sciana: . a najlepsze było jak mój kumpel zobaczył tą lagune. ludzie dla oszczędności wkładają inne liczniki i żeby ich nie przekręcać dają przebieg z nowego licznika w końcu taniej ale wyszło że kontrolka od podgrzewania świec nie działa tylko dlatego że licznik jest od wersji benzynowej.

W chwili obecnej zdecydowałem za wujasa co z tym samochodem będzie. Nie da się goi sprzedać bo tylko frajer mógłby go kupić. Tak więc autko leci na 2 stłuczki , bok i później czołówka na drzewku bo inaczej nie da się z nim nic zrobić.

Napisałem ten post ku przestrodze dla tych co by chcieli kupić autko a w papierach jest wbite że WIELKA BRYTANIA. do takich autek to trzeb podchodzić jak do składaków czyli z ogromnym dystansem, a w niektórych przypadkach omijać wielkim łukiem jeśli nawet głupia szyba nie działa bo to są przeogromne koszta.

na błędach trzeba się uczyć ale najlepszą naukę czerpie się z CUDZYCH BŁĘDÓW.

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-02-2007, 11:40   

Na jednym z forów można przeczytać jak zrobić przekładkę w Nissanie skyline chałupniczo.Link :sciana: :sciana: :sciana: :red_kartka:

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-02-2007, 23:06   

lordabarth napisał/a:
Na jednym z forów można przeczytać jak zrobić przekładkę w Nissanie skyline chałupniczo.Link :sciana: :sciana: :sciana: :red_kartka:

o :cenuzra: k... :x :-# :crazy: :lol2:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 07-02-2007, 23:41   

Za to ciężarówki importowane przez MAN-MN mają się znakomicie.
Doskonały kąsek - przeróbki robione są w Starachowicach, wkładają dużo nowych części, wybór jest, kabiny są niskie (jest na nie deficyt), no i najczęściej wozy są w dobrym, bądź bardzo dobrym stanie technicznym...

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-02-2007, 10:15   

z angli zazwyczaj są sprowadzane w dobrym i bardzo dorym stanie technicznym bo można je tanio kupic. ale jak ktoś nie zakłada instlaji elektrycznej od wersji europejskiej tylko przerabia angielską żeby pasowała to wtedy ten samochód jest w złym stanie technicznym.

MupiK 

Wysłany: 08-02-2007, 19:13   

:D
Pierwszy twoj blad to bylo kupno renowki... a juz napewno z tym silnikiem :D
Pozbad zsie jej jak najszybciej !
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

sosen86 

Wysłany: 08-02-2007, 19:20   

MupiK, tan niech kupi tipo,tez sie bedzie wszystko sypac ale czesci tansze <lol> :badgrin:
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

Odpowiedz do tematu