|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
TRZEBA UWAżAć BIORąC SAMOCHODY Z UK PRZERABIANE W PL |
Autor |
Wiadomość |
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-02-2007, 11:03 TRZEBA UWAżAć BIORąC SAMOCHODY Z UK PRZERABIANE W PL
|
|
|
Sprawa nei jest tak prosta jak się myśli. Jest sporo zakłądów które specjalizują się w tego typu przeróbkach i koszta tej operacji wahają się od 8000- ile wlezie w zależności od marki, wersji wyposażenia i modelu a także dostępności części.
Oczywiście można przekłądke zrobić we włąsnym zakresie. Nie jest to trudne w przypadku grupy VW (audi, vw, skoda, seat). całość jest banalni eprosta i większość części można pozamieniać jeśli nie ma dalej części mechanicznej do audi to bierzemy od vw lub skody albo seata.
Są dwa sposoby na zrobienie przekłądki do anglika:
1. WłAśCIWY
2. CHAłTURNICZY
Sposób właściwy to oczywiście przełożenie wszystkich potrzebnych rzeczy i nie przycinanie na częściach. np instalacja elektryczna jest zakładana używana z europejki a nei rozcionana izlacja i przekręcana instalka angielska żeby było taniej i pasowało.
Sposób chałturniczy to jak sama nazwa wskazuje wszystko leci po kosztach i nie jest zrobione dokładnie. np lampy przednie są to po co je zmieniac przecież świecą (nowe lampy z gładkim kloszem trzeba zmienieac na europejki bo nei da się ich przestawić)
A teraz dlaczego o tym wspominam.
Z faktu iż ceny autek sa różne i różne wersje są tanie a jedne autka są tańsze od drugich. Ceny są kuszące i wersje wyposażenia też kuszą bo dlaczego nie kupić dobrego autka z max wyposażeniem taniej jak jest na rynku zyskując 5-10tysięcy złotych.
Teraz dam tu przykład na samochodzie świeżo kupionym z lublina przez mojego wujka który niezna się na samochodach i sprawdzaniu czy jest w dobrym stanie.
Przykładem jest RENAULT LAGUNA 2 1,9dCi z 2002 roku przebieg 150tkm , półskóry klimatronik dwustrefowy, abs , el. szybki wszystkie +lusterka, szyber, central, esp, alu 16''.
Jak przyjechał samochód to zajrzałem mu tylko pod maske czy silnik nie cieknie bo była 01:00 rano i spać mi się chciało. z pierwszysch oględzin wszystko OK. Całkiem fajnie ale pierwszy banalny problem bo central nei zadziałał . tzn alarm suię uzbrajał ale drzwi się nei zamykały powodem było to że trzeba było dwa razy wcisnąć guzik zamknięcia banał nie .
nastepnego dnia krótka przejażdżka do sklepu (500metrów) oczywiście przejazd prze leżącego policjanta i tu zagadka. głuche stuki z tyłu . kazałem ztarzymać samochó idę do tyłu i widzę wielką wade francuzów i ich tylnych belek . koła są skrzywione czyli belka na regeneracje. Po tym fakcei wchodze na allegro i przeglądam laguny i części bo pewnie więcej będzie do naprawy. Po obejrzeniu środka 6 innych lagun zauważyłem e czytnik do karty samochodu jest po stronie lewej a w tej co mamy jest po prawej. a uchwyt na kubek jest po prawej a u nas po lewej i tu już walnąłem że to anglik. biore cały komplet dokumentów i przeglądam je. Znalazłem tłumaczenie dokumentów i widze co tam napisane: KRAJ POCHODZENIA - WIELKA BRYTANIA.
Myślałęm że walne głową w ściane o tak => . Ja wiem co to jest przekłądka anglika bo robiłem to 6 razy w fabii i wiem że trzeba to robić dokładnie.
Od tego momentu wstawiłęm samochód do garażu i robię dokładne oględziny samochodu. i wyszło sporo kwiatków. sterowanie szyb nie działa dokładnie, są na krzyż , lusterka to samo ustawiam lewe a rusza sie prawe. lampy przednie najbardziej mnie wq... ły bo lewa jest europejka a prawa od anglika a do tego to są xenony. Na trasie była awaria abs-u . myślałęm że czujnik, ale nie, to byłą poklejona instalacja. włączyłem klime i sprawdzam czy działa. nie działą i w aso wyszło że brakuje pierścienia uszczelniającego między rurkami i że rurki nie sa od europejki . a najlepsze było jak mój kumpel zobaczył tą lagune. ludzie dla oszczędności wkładają inne liczniki i żeby ich nie przekręcać dają przebieg z nowego licznika w końcu taniej ale wyszło że kontrolka od podgrzewania świec nie działa tylko dlatego że licznik jest od wersji benzynowej.
W chwili obecnej zdecydowałem za wujasa co z tym samochodem będzie. Nie da się goi sprzedać bo tylko frajer mógłby go kupić. Tak więc autko leci na 2 stłuczki , bok i później czołówka na drzewku bo inaczej nie da się z nim nic zrobić.
Napisałem ten post ku przestrodze dla tych co by chcieli kupić autko a w papierach jest wbite że WIELKA BRYTANIA. do takich autek to trzeb podchodzić jak do składaków czyli z ogromnym dystansem, a w niektórych przypadkach omijać wielkim łukiem jeśli nawet głupia szyba nie działa bo to są przeogromne koszta.
na błędach trzeba się uczyć ale najlepszą naukę czerpie się z CUDZYCH BŁĘDÓW. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-02-2007, 11:40
|
|
|
Na jednym z forów można przeczytać jak zrobić przekładkę w Nissanie skyline chałupniczo.Link |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-02-2007, 23:06
|
|
|
lordabarth napisał/a: | Na jednym z forów można przeczytać jak zrobić przekładkę w Nissanie skyline chałupniczo.Link |
o k... |
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 07-02-2007, 23:41
|
|
|
Za to ciężarówki importowane przez MAN-MN mają się znakomicie.
Doskonały kąsek - przeróbki robione są w Starachowicach, wkładają dużo nowych części, wybór jest, kabiny są niskie (jest na nie deficyt), no i najczęściej wozy są w dobrym, bądź bardzo dobrym stanie technicznym... |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-02-2007, 10:15
|
|
|
z angli zazwyczaj są sprowadzane w dobrym i bardzo dorym stanie technicznym bo można je tanio kupic. ale jak ktoś nie zakłada instlaji elektrycznej od wersji europejskiej tylko przerabia angielską żeby pasowała to wtedy ten samochód jest w złym stanie technicznym. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 08-02-2007, 19:13
|
|
|
Pierwszy twoj blad to bylo kupno renowki... a juz napewno z tym silnikiem
Pozbad zsie jej jak najszybciej ! |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
sosen86
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 08-02-2007, 19:20
|
|
|
MupiK, tan niech kupi tipo,tez sie bedzie wszystko sypac ale czesci tansze <lol> |
_________________ FIAT TIPO 1.4 S 93r 78Km 120 000km
BMW E46 320D 98r 136Km 228 000km
VW CADDY 1.9D 96r 63Km ze 600 000km
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|