Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
piszczenie...
Autor Wiadomość
konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-03-2007, 00:27   piszczenie...

zauważyłem dziś że z lewego przedniego koła dochodzi pisk jak przy zużytym łożysku. nie jest on głośny (jeszcze) ale słyszalny. moje pytanie czy to jest łożysko i jak to dokładniej sprawdzic?

keves 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-03-2007, 10:03   

Witaj...Łożysko piszczy w końcowym stadium"używalności"-niedługo przed zatarciem.Pierwsze objawy zużytego łożyska to wycie/buczenie ,najczęściej przy określonej prędkości-czyli nie zawsze.Proponuję byś sprawdził najpierw klocki,może tu jest pies pogrzebany.

konikks 

Wysłany: 08-03-2007, 14:52   

o właśnie. ostatnio jak zmieniałem sprzęgło mechanik mówił że przydało by się wymienić tarcze(klocki są ok) bo są cienkie. Może to być przyczyna?

gepard 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-03-2007, 15:10   

Być może hamulec nie odbija Ci do końca i stąd to piszczenie.
Sprawdz stan uszczelki tłoka w zacisku hamulca.
Mam ten sam problem ale nie chce mi się zaglądać może przy okazji zmiany kół.

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

keves 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-03-2007, 17:46   

konikks napisał/a:
o właśnie. ostatnio jak zmieniałem sprzęgło mechanik mówił że przydało by się wymienić tarcze(klocki są ok) bo są cienkie. Może to być przyczyna?
Pytanie pomocnicze...Czy ten pisk jest zależny od prędkości jazdy,siły hamowania? na przykład:jak hamujesz przestaje ,czy piszczy mocniej?

unknown 

Wysłany: 08-03-2007, 22:46   

klocki mogą piszczeć przy końcówce - tłoczek jest większy przy końcu, jak się więc max wysuwa bo max dociska resztkę klocków to chętniej się blokuje/trudniej odbija/wraca, starczy trochę syfu... wtedy dociska nieco klocki nawet podczas jazdy i stąd pisk; jak jedziesz i piszczy pokręć energicznie dość mocno lewo-prawo kilka razy, jak przestanie to to klocki;
sprawdź je tak czy siak, bo jeśli są prawie death, to lepiej dać niedużo kasy na klocki niż zjechać przy okazji tarcze i/lub też tłoczki zapiec i/lub skończyć w np. rowie;

łożysko - może piszczeć zaraz przed zatarciem; nieco może wykazać test: podnieś autko (podnośnik), spróbuj pociągnąć, poruszać kołem góra dół, lewo prawo, pokrzywić (bez obracania nim) czy coś słychać z okolic osi koła (końca mocowania półosi), potem pokręć ręką szybciej/zakręć i posłuchaj;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

konikks 

Wysłany: 09-03-2007, 17:19   

keves napisał/a:
Czy ten pisk jest zależny od prędkości jazdy,siły hamowania

z hamowaniem nie ma nic wspólnego. tylko w czsie toczenia się auta (jazdy).

unknown napisał/a:
niedużo kasy na klocki

klocki są ok grube. tarcze mam podobno do wymiany bo jest już cienka.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 09-03-2007, 17:23   

Łożysko można szybko zbadać. Podnieś auto do góry i poruszaj kołem. Powinno się lekko okręcać. Złap też koło dwoma rękoma - lewą ręką na godzinie 9tej drugą na 15tej i teraz spróbuj poruszać kołem. Tak samo zrób, ale łapiąc rekoma na godzinie 12 i 18tej. Koło powinno nie drgnąć. Jeżeli wyczuwasz luzy to znaczy, że łożysko może być już do wymiany.

unknown 

Wysłany: 09-03-2007, 18:22   

mnie też o to chodziło :D by kołem potrzepać na podnośniku;

ale ten odgłos, jeśli 'badałeś' siedząc w aucie może być bardzo mylący, sam się przekonałem jak to się takie dźwięki roznoszą i de facto często są całkiem gdzie indziej niż się zdaje; zrób więc test na podnośniku...
może to nawet być od przegubu coś półosi (choć prędzej by chrupało raczej, bliższe to łożysku koła); od skrzyni chyba nic? masz w niej dość oleju i nie ma słyszalnej różnicy czy na biegu czy na luzie?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

konikks 

Wysłany: 10-03-2007, 01:44   

unknown napisał/a:
masz w niej dość oleju

nie to na pewno nic ze skrzyni. zrobie ten tescik na podnośniku. myśle że to cos z hamulcami chociaż lewa felga nie jest bardziej gorąca od innych więc chyba nic tak strasznie nie ociera.

KRT 

Wysłany: 30-03-2007, 21:21   

Kurde mi też coś zaczeło piszczeć z przednich kół i niemam zielonego pojecia co to :?: Najczęściej słychać to podczas wolniejszego ruszania albo wolnej jazdy i niewiem co mam robić :?:

konikks 

Wysłany: 30-03-2007, 21:24   

KRT u mnie były to hamulce. wymieniłem tarcze (stare miały 6,8mm ;D ) i klocki. lepiej hamuje i nie piszczy.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 30-03-2007, 21:30   

KRT, a jak wciśniesz hamulec to przestaje? Może blacha osłaniająca ociera?

A łożyska w kołach ok?

KRT 

Wysłany: 30-03-2007, 21:56   

miszko napisał/a:
KRT, a jak wciśniesz hamulec to przestaje?

Wsumie przestaje nieprzestaje ten dżwięk jest tylko podczas wolnej jazdy(20km/h w korkach albo wolniej i jak ruszam choć niezawsze) , ale nie cały czas tylko przez moment .

miszko napisał/a:
A łożyska w kołach ok?

No chyba wogóle niezabardzo i mam wachacze w opłakanym stanie tak mi powiedzieli z 1,5 miecha temu w serwisie fiat-a ;D bo tylnie są O.K.

konikks 

Wysłany: 31-03-2007, 09:26   

przy wyższej prędkości też może ci piszczeć tylko zagłusza już pęd powietrza i głos silnika. jak będziesz jechał gdzieś w tunelu to zobaczysz

Odpowiedz do tematu