Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłużnica się rozwarstwia...
Autor Wiadomość
Erewan 

Województwo: Mazowieckie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 10-08-2005, 11:47   Podłużnica się rozwarstwia...

Mechanik ze stacji Forda stwierdził, że podłużnica w mojej Tempruni S.W. koroduje i się powoli rozwarstwia - ma to grozić złamaniem się autka w pół na jakimś przejeździe kolejowym #-o Blacharz z kolei powiedział, że spokojnie to mozna naprawić, że to nic nadzwyczajnego...

Powiedzcie mi, Panowie, jak to z tym jest? Czy to jakaś pilna sprawa, trzeba to robić NATYCHMIAST? Planuję wyjazd autkiem w góry pod koniec sierpnia, ale świadomość, że może mi się złamać w pół na podjeździe nie daje mi spokoju... :( Czy orientujecie się, co można z tym zrobić, ewentualnie, gdzie i za ile (mniej-więcej) mogą mi podłużnicę naprawić (pospawać?)/wymienić?

Tylko mi nie piszcie, że autko jest do wyrzucenia... [-o<
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 10-08-2005, 18:30   

Erewan napisał/a:
Mechanik ze stacji Forda stwierdził, że podłużnica w mojej Tempruni S.W. koroduje i się powoli rozwarstwia - ma to grozić złamaniem się autka w pół na jakimś przejeździe kolejowym

Co za kretyn ..ten na czerwono ;) .
Tak zaraz Ci sie auto zlamie na pol, pozniej jeszcze na pol i na koniec zwinie w trabke :evil:
Musialaby ta podluznica byc naprawde zzarta i musialbys spasc z wawozu na ten przejazd albo chociaz niezlego dzwona zaliczyc zeby auto sie zlamalo.
Kolega wlasnie robil to w Escorcie i wierz mi, ze auto nie jest zlamane, a zanim zrobil to troche jezdzil ;)
Nie jedz wiecej do idiotow, ktorzy sa "najlepszymi fachowcami na swiecie".

assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 12-08-2005, 21:04   

popieram przedmowce
no chyba ze rzeczywiscie koroduje jakos niemilosiernie, ale nie ma takiej mozliwosci jak na auto z 94rtego roku

w przeciwnym wypadku auto musialoby miec w przeszlosci na prawde porzadnego dzwona

kiedys slyszalem o przypadku proby sprzedania "BEZWYPADKOWEGO" auta ktore mimo pieknego i lsniacego wygladu z zewnatrz na kilka miesiecy po lakierniku (tyle by sie przykurzyl)
mialo pogiete i pociete podluznice, przemieszczone mocowania zawieszenia, a w miejscy gdzie powinny byc przyspawane kolejne itd itp

a co dopiero auta ktore i pod spodem zostaly ladnie zamaskowane

trzeba pamietac ze w Polsce mamy najlepszych magikow na swiecie

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 12-08-2005, 22:02   

Rozwarswianie nie jest groźne, w sumie ile tej korozji mogło się tam wdać, włanie obecnie piaskuję spód swojego tipka i tyle co jest korzji to w poldku 2 letnim jest o wiele więcej. Kolego nie obawiaj się samochód nie przełamie się tak szybko - ale to nie znaczy że nie trzeba tego naprawić gdyż korozja sama z siebie się nie zatrzyma.

edax 

Ostrzeżeń:
 8/3/5
Wysłany: 29-08-2005, 18:07   

Erewan, Ta... Niech se gnije... Pognije, pognije i przestanie...abo nie...A tak na marginesie to nie ma lepszego "fachofca" nad blacharza: ja jeszcze nie spotkałem takiego po którym by nie trzeba było poprawiać. :lol: :lol: :roll:

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 30-08-2005, 07:50   

Edax, sugerujesz jednak, że powinienem natychmiast odstawić auto do stoczni? :evil:

Po prostu zastanawiam się, czy ta podłużnica może poczekać parę miechów na uzdrowienie, bo mam aktualnie kupę innych wydatków (z przewagą kupy) ](*,)
     Moneta

Tomilee 

Wysłany: 30-08-2005, 21:20   

Zastanawia mnie tylko dla czego ona się tak rozwarstwia w sumie ten rocznik jeżeli nie był bity i dobrze konserwowany to powinien być cacy

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 30-08-2005, 22:15   

Widocznie był bity i źle konserwowany :evil: Szczerze mówiąc, nie widziałem tego na własne oczy, bazuję tylko na tym, co mi mówił mechanik Forda... Tyle że podejrzewam go o złośliwości i pierniczenie na wyrost dyrdymałów, byle tylko zmieszać moją Temperkę z błotem... Ale nie martwcie się - już więcej do niego nie jadę [-X Niemniej ciągle mi siedzi w główce, że coś nie tak z podłużnicą...
     Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 31-08-2005, 11:40   

Najlepiej popatrz sam jak inny mechanik podniesie ci auto.

A poczekać pewnie możesz nawet kilka miesiecy. Choć takie rzeczy najlepiej załatwiać przed zimą
     Moneta

Tomilee 

Wysłany: 31-08-2005, 12:02   

W sumie nawet cięzko zobaczyć takie slady na podwoziu gdyż zazwyczaj jest grubo pociągnięte bitexem i syfem :) Więc jeżeli po oględzinach trwających 2 minuty i nie poprzedzonych solidnym myciem nie jest się w stanie nic stwierdzić - no chyba tylko tyle że podłogi już nie ma :)
Podwinduj samochód lub wjedz na podjazd weź szczotkę ryżową przemyj spód i sam zobacz, bo jak na moją wiedzę to nie powinno być za dużo rdzy. Ogólnie mówiąc proponuje się za bardzo tym nie stresować - jeżeli samochód nie miał dużego dzwona ( i nie był kiepsko naprawiony ) to można spokojnie poczekać na przypływ gotówki i dać dobremu szpecowi do naprawy.

edax 

Ostrzeżeń:
 8/3/5
Wysłany: 31-08-2005, 21:13   

Erewan, Poczekaj, "LAS ROŚNIE POWOLI, A PŁONIE SZYBKO!" Czy koledze płonie? niech se blacharze pieprzą, chętnie by troszkie grosza pouczyli. Mój rodzony koleżka ma Siedlczech poważny zakład blacharski, i sam jest uczciwy dzieciak, będzie kolega chciał to podjadziem kiedy do niego to zerknie okiem znawcy i powie co i jak. A tak na marginesie to u niego element w metaliku kosztuje ok. 250 zeta, ma któś taniej? A jakość gwarantowana! Ma podpisaną umowę z większością dealerów i jak np. wózek spadnie z lawety to on go robi i kupujący nawet nie wie że kupuje auto po dzwonie.

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 01-09-2005, 09:10   

Dzięki za słowa otuchy, Panowie! :-) Tak właśnie mi się wydawało, że gadają Fordowcy co im ślina na język przyniesie, byle tylko zdyskredytować to autko...

Edax, dzięki za propozycję, jakoś przed zimą prawdopodobnie skorzystam z oferty i wykorzystam Cię do zajęcia się tym podwoziem (trzeba mimo wszystko gdzie niegdzie naprawić podłogę, np. progi od spodu)... Nie zdziw się, jak koło listopada Cię zaczepię na forum :o
     Moneta

edax 

Ostrzeżeń:
 8/3/5
Wysłany: 03-09-2005, 01:20   

Erewan, No problemo: skype bądź gg. Pomogie jak bóg miły pomogie...

Raku 

Wysłany: 04-09-2005, 22:59   

Cytat:
Erewan, No problemo: skype bądź gg. Pomogie jak bóg miły pomogie...

Jak, dobrym słowem?
Jak chcesz pomóc to napisz na forum, inni użytkownicy też może skorzystają...
     Moneta

edax 

Ostrzeżeń:
 8/3/5
Wysłany: 04-09-2005, 23:26   

Raku, A dobre słowo to mało? 220 zł. od elementu w metaliku to dużo?

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-09-2005, 09:07   

edax napisał/a:
Raku, A dobre słowo to mało? 220 zł. od elementu w metaliku to dużo?

ani duzo ani mało,raczej przeciętnie
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 20-09-2005, 22:41   

Edax, rozumiem, że podwozie u Twojego znajomka też można robić (np. dziury od spodu w progach)? Czy tylko lakierowane elementy nadwozia dopieszcza?
     Moneta

Odpowiedz do tematu