|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
piszczący marder-frei |
Autor |
Wiadomość |
RYQ
Wiek: 39 Dołączył: 12 Kwi 2006 Posty: 44 Skąd: Wrocław / Kietrz
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 12-04-2006, 23:54 piszczący marder-frei
|
|
|
Witam,
Od kilku godzin jestem posiadaczem Fiata Tempry 1,6 ie Liberty i mam z nią kilka drobnych problemów. Pierwszy problem to piszczące ustrojstwo - "MARDER-FREI" firmy ISOTRONIC. Zostało ono przyklejone plastrem na skaleczenia przez poprzedniego właściciela a więc raczej nie zostało ono seryjnie zamontowane. Ma ono czerwoną diodę, która co kilka / kilkanaście sekund się włącza(raczej regularnie) a ustrojstwo dosyć głośno piszczy przez kilka sekund (słychać nawet w kabinie). Piszczy na pewno przy wyłączonym silniku, przy włączonym nie wiem, jutro sprawdzę i napiszę. Do urządzenia biegną trzy przewody
Z tego, co się dowiedziałem MARDER oznacza złodziej. W pierwszym momencie wydawało mi się, że jest to przerośnięta wstrząsówka, ale auto nie ma alarmu(a bynajmniej nic o tym jeszcze nie wiem). Potem pomyślałem, że może to być immobiliser, ale co to za immobiliser, który sygnalizuje złodziejowi gdzie jest ?
Jutro postaram się dołączyć filmik z nagraniem tego pisku, na razie załączam zdjęcia ustrojstwa
Z góry dzięki za pomoc, z resztą problemów zgłoszę się, jeżeli nie uda mi się ich samodzielnie rozwiązać.
Zdjęcia :
http://putfile.com/pic.ph...34574.jpg&s=x10
http://putfile.com/pic.ph...90177.jpg&s=x10 |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 13-04-2006, 09:42
|
|
|
mały opis produktu ale niestety po niemiecku jak widac
Marder-frei.
Schützt Ihr Auto vor Marderbissen an Zündkabeln, Bremsleitungen und anderen Gummiteilen durch Ultraschall-Pfeifton. Anschluß: 12 V Autobatterie. Verbrauch: 0,1 W. Einfache Montage.
niemam pojecia co to znaczy bo dla mnie niemiecki to siakas czarna magia
wg mnie to cus ala szajse alarm sprzedawany na tv mango albo jakims innym gownie |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 13-04-2006, 10:23
|
|
|
Z tego co widze,to jest jakiś szajs do odpędzania gryzoni.TU jest ten szajs.Odepnij i tyle.Gdzie ten koleś trzymał samochód |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 13-04-2006, 10:25
|
|
|
Może auto jeżdziło jako zaopatrzenie w zoologicznym. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
RYQ
Wiek: 39 Dołączył: 12 Kwi 2006 Posty: 44 Skąd: Wrocław / Kietrz
|
Wysłany: 13-04-2006, 15:45
|
|
|
Wielkie dzięki. Już myślałem, że to piszczenie oznacza jakąś awarię. Nie wiem gdzie auto jeździło, zostało kupione w komisie. Jak tylko uporam się z el. szybą kierowcy to to badziewie odepnę. Jeszcze raz wielkie dzięki |
_________________ Tempra '94 SW Liberty 1.6 IE 159AT55B 169kkm
406 D9 '99 Sedan 1.8 XU7JB 296kkm
Wszystkie części Tempra 1.6 SW |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 13-04-2006, 21:46
|
|
|
Możliwe ze to wlasnie cos na gryzonie. Bo kiedys juz slyszalem o takim czyms montowanym do aut. Albo zamiast tego widzialem takie male gwizdki montowanena spodzie zderzaka. Jak jechales to "gwizdaly", ale na czestotliwosci nie slyszalnej dla nas. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-04-2006, 02:16
|
|
|
a moze to po to zeby koty nie wchodzily pod maske:D
pamietam jak znajomy miał wypadek w swojej omedze a jak kota wiatrak zmienił , jaki to był syf pod maską a jaki smród po paru dniach , jezu |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Tempers
|
Wysłany: 14-04-2006, 06:57
|
|
|
Tak, tak, to oczywiście jest ultradźwiękowy odstraszacz gryzoni. Z jedną małą uwagą; mianowicie Twój jest napewno uszkodzony. Dobry wysyła dźwięk o bardzo wysokiej częstotliwości, niesłyszalny dla człowieka.
Chyba, że w środku jest śjakaś reulacja. Zajrzyj i sprawdź czy nie ma tam jakiegoś potencjometru na płytce.
Miałem identyczny we fiacie Regata i nie był słyszalny.
pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-04-2006, 07:26
|
|
|
ludzie takie cosik montują zazwyczaj po to,żeby w zimie nie spały koty pod maską.Mozna to łatwo poznać,jak podniesiesz maske to na wyciszeniu maski jest pełno sierściuchy |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-04-2006, 14:32
|
|
|
12khz jako bazowa.. ta.. jakiś starszy odstraszacz; dzisiejsze mają szerszy zakres i modulowany, nie tylko jedna częstotliwość;
niekoniecznie musi być uszkodzony, bo tą częstotliwość powinieneś być w stanie usłyszeć, dopiero od myślę 18-19khz już tylko słaby b.wysoki cichy pisk jeśli w ogóle;
na pewno ktoś założył bo mu jakieś kuny upierdliwe pewno gryzły ich ulubiony przewód od chłodnicy (wiem coś o tym nawet mieszkając w centrum miasta w bloku !!! jakoś się k!!y uchowały tu) czy inne koty właziłyu pod maskę co by je rano zmielił wentylator czy coś...
możesz wywalić jak nie masz z tym problemów; albo zostawić gdzieś na dole pod maską jak łażą takie; chyba, że rzeczywiście wyraźnie i głośno to słyszysz, nie już jak podchodzący pod ultradźwięki to możesz mieć uszkodzony/rozstrojony.... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|