Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
piszczący marder-frei
Autor Wiadomość
RYQ 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-04-2006, 23:54   piszczący marder-frei

Witam,
Od kilku godzin jestem posiadaczem Fiata Tempry 1,6 ie Liberty i mam z nią kilka drobnych problemów. Pierwszy problem to piszczące ustrojstwo - "MARDER-FREI" firmy ISOTRONIC. Zostało ono przyklejone plastrem na skaleczenia przez poprzedniego właściciela :? a więc raczej nie zostało ono seryjnie zamontowane. Ma ono czerwoną diodę, która co kilka / kilkanaście sekund się włącza(raczej regularnie) a ustrojstwo dosyć głośno piszczy przez kilka sekund (słychać nawet w kabinie). Piszczy na pewno przy wyłączonym silniku, przy włączonym nie wiem, jutro sprawdzę i napiszę. Do urządzenia biegną trzy przewody

Z tego, co się dowiedziałem MARDER oznacza złodziej. W pierwszym momencie wydawało mi się, że jest to przerośnięta wstrząsówka, ale auto nie ma alarmu(a bynajmniej nic o tym jeszcze nie wiem). Potem pomyślałem, że może to być immobiliser, ale co to za immobiliser, który sygnalizuje złodziejowi gdzie jest ?

Jutro postaram się dołączyć filmik z nagraniem tego pisku, na razie załączam zdjęcia ustrojstwa

Z góry dzięki za pomoc, z resztą problemów zgłoszę się, jeżeli nie uda mi się ich samodzielnie rozwiązać.

Zdjęcia :

http://putfile.com/pic.ph...34574.jpg&s=x10
http://putfile.com/pic.ph...90177.jpg&s=x10

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 13-04-2006, 09:42   

mały opis produktu ale niestety po niemiecku jak widac
Marder-frei.
Schützt Ihr Auto vor Marderbissen an Zündkabeln, Bremsleitungen und anderen Gummiteilen durch Ultraschall-Pfeifton. Anschluß: 12 V Autobatterie. Verbrauch: 0,1 W. Einfache Montage.

niemam pojecia co to znaczy bo dla mnie niemiecki to siakas czarna magia

wg mnie to cus ala szajse alarm sprzedawany na tv mango albo jakims innym gownie

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 13-04-2006, 10:23   

Z tego co widze,to jest jakiś szajs do odpędzania gryzoni.TU jest ten szajs.Odepnij i tyle.Gdzie ten koleś trzymał samochód :?:
     assistance   Moneta

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 13-04-2006, 10:25   

Może auto jeżdziło jako zaopatrzenie w zoologicznym. :lol:

RYQ 

Wysłany: 13-04-2006, 15:45   

Wielkie dzięki. Już myślałem, że to piszczenie oznacza jakąś awarię. Nie wiem gdzie auto jeździło, zostało kupione w komisie. Jak tylko uporam się z el. szybą kierowcy to to badziewie odepnę. Jeszcze raz wielkie dzięki

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-04-2006, 21:46   

Możliwe ze to wlasnie cos na gryzonie. Bo kiedys juz slyszalem o takim czyms montowanym do aut. Albo zamiast tego widzialem takie male gwizdki montowanena spodzie zderzaka. Jak jechales to "gwizdaly", ale na czestotliwosci nie slyszalnej dla nas.

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 14-04-2006, 02:16   

a moze to po to zeby koty nie wchodzily pod maske:D
pamietam jak znajomy miał wypadek w swojej omedze a jak kota wiatrak zmienił , jaki to był syf pod maską a jaki smród po paru dniach , jezu

Tempers 

Wysłany: 14-04-2006, 06:57   

Tak, tak, to oczywiście jest ultradźwiękowy odstraszacz gryzoni. Z jedną małą uwagą; mianowicie Twój jest napewno uszkodzony. Dobry wysyła dźwięk o bardzo wysokiej częstotliwości, niesłyszalny dla człowieka.

Chyba, że w środku jest śjakaś reulacja. Zajrzyj i sprawdź czy nie ma tam jakiegoś potencjometru na płytce.

Miałem identyczny we fiacie Regata i nie był słyszalny.

pozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-04-2006, 07:26   

ludzie takie cosik montują zazwyczaj po to,żeby w zimie nie spały koty pod maską.Mozna to łatwo poznać,jak podniesiesz maske to na wyciszeniu maski jest pełno sierściuchy
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-04-2006, 14:32   

12khz jako bazowa.. ta.. jakiś starszy odstraszacz; dzisiejsze mają szerszy zakres i modulowany, nie tylko jedna częstotliwość;
niekoniecznie musi być uszkodzony, bo tą częstotliwość powinieneś być w stanie usłyszeć, dopiero od myślę 18-19khz już tylko słaby b.wysoki cichy pisk jeśli w ogóle;
na pewno ktoś założył bo mu jakieś kuny upierdliwe pewno gryzły ich ulubiony przewód od chłodnicy (wiem coś o tym nawet mieszkając w centrum miasta w bloku !!! jakoś się k!!y uchowały tu) czy inne koty właziłyu pod maskę co by je rano zmielił wentylator :twisted: czy coś...
możesz wywalić jak nie masz z tym problemów; albo zostawić gdzieś na dole pod maską jak łażą takie; chyba, że rzeczywiście wyraźnie i głośno to słyszysz, nie już jak podchodzący pod ultradźwięki to możesz mieć uszkodzony/rozstrojony....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu