Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[ubezpieczenie] OC - składki - współwłasność?
Autor Wiadomość
unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-03-2007, 23:01   [ubezpieczenie] OC - składki - współwłasność?

Tak chciałem pokrótce wyskoczyć z pytankiem, bo nie śledziłem obecnych przepisów/wymysłów i nie mam pewności...

Za bardzo niedługo kończy mi się OC, wypadałoby chyba sprawić sobie kolejne ;D
w związku z tym myślę, że także wypadałoby wreszcie sobie nabijać składki -
- do tej pory auto było na mamę (60% zniżek), która to zniżki jakoś przejęła
(skopiowała ;D ) od ojca.

Pytanie: jak mogę to załatwić, by przy kolejnym OC było już po Bożemu, czyli zaczęły mi się naliczać zniżki, ale oczywiście już od tych mniejszych, gdzie się udać, jak to wygląda, ile jest zwyżek... itp. itd.

O ile wiem, mama zniżki od ojca mogła 'skopiować', być może samochód był jako współwłasność czy coś, toteż jego dotychczasowe zniżki na mamę były 'skopiowane'.

Czy / jak mogę teraz ja wziąść z mamą auto na współwłasność lub jakoś tak (jak?) na podobnej zasadzie, gdy ona ma już 'nabite' te 60% zniżek, a ojca zostawić w spokoju (w razie -odpukać- pecha jemu po zniżkach nie pojadą), by przy zawieraniu kolejnego OC zniżki były już także na mnie 'nabijane' ale by nie płacić kwoty z kosmosu?

Jak to teraz przebiega? Trzeba na współwłasność przepisać czy jak? Jeśli tak, to gdzie załatwiać? Iść do urzędu i załatwiać coś jak przy rejestracji? A potem - jak z OC - wezmą pod uwagę zniżki mamy, ale zapewne jakąś zwyżkę doliczą jeśli będę 'podłączony' do tego OC? Jakiej wielkości zwyżkę? Kto to ostatnio przerabiał? Ile czasu zajmuje przepisanie?

Może ktoś w skrócie mi wyłuści, chwilowo nie mam czasu za tym gonić i pytać...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Matizz 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 19-03-2007, 23:12   

Ostatnio to przerabiałem, i jest tak, zniżki jak najbardziej się liczą twojej mamy czyli te 60%, ale do wyliczania składki brany jest twój wiek, jeśli nie masz 25 lat, a prawo jazdy masz dłużej niż 2 lata, to podstawowa składka wynosi 130% - 60% zniżek twojej mamy czyli płacisz 70% stawki podstawowej, jeśli masz prawko krócej niż 2 lata to +20% i jest to 90% a to już jest kosmiczna suma. Ja za moje Tipo 1.4 i.e rocznik 1994 płace w PZU za OC+NW ok. 500zł jestem razem z matką wpół właścicielem samochodu ona również ma 60% zniżek.
Jeśli chodzi o sprawy współ własności samochodu to na pewno w wydziale komunikacji, jeśli masz białe tablice to je zachowasz, ale będziesz miał nowy dowód na który trzeba czekać ok. 1 miesiąca, (w międzyczasie dostaniesz taki jedno stronicowy „tymczasowy”)
Jeszcze jedno ja OC przejmowałem po dawnym właścicielu czyli po dziadku, sprawy spadkowe dopiero po roku udało się załatwić i OC kupowaliśmy już po jego śmierci, bo jeszcze auto nie było przepisane, a PZU przysłało już następne do zapłaty za rok bieżący, a ja chcąc jeździć Tipkiem musiałem je mięć. Dopiero miesiąc temu stałem się jego pełnoprawnym właścicielem, no współwłaścicielem i załatwiwszy wszystkie sprawy w wydziale komunikacji poszliśmy do PZU żeby przepisać OC i za to że ja jestem dopisany to jest plus ok. 100zł. Zanim jeszcze przepisałem OC byłem się dowiedzieć jak to jest w innych firmach w Warcie i Compensie zapłacił bym ponad 900zł wliczając ulgi mojej mamy oraz mój wiek <25 i fakt ze mam prawko dłużej niż 2 lata. W PZU dlatego niecałe 500zł bo OC jest przejmowane po dawnym właścicielu, nie wiem dlaczego ale jakoś mnie to nie martwi.
Mam nadziej ze dość jasno to napisałem.
Pozdro

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-03-2007, 12:14   

Ja też ostatnio przerabiałem ubezpieczenie.Samochód jest na mamę z 60% zniżki ja mam prawko 8 lat i mam ukończone 25 lat.Szukałem najtańszego ubezpieczenia ze względu że auto na razie stoi.Najlepszą ofertę dostałem w Warcie 457zł przy jednorazowej wpłacie za silnik 2.0, a najlepsze jest to że dostałem 10% za posiadanie pola (chociaż go nie uprawiam).

Jak się nie mylę to mama może ci podarować pół auta ale musisz zapłacić podatek od darowizny.

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-03-2007, 13:37   

A ja to przerabiałem wczoraj... :) U mnie sprawa wygląda tak: Ja jestem właścicielem, ojciec współwłaścicielem. Ojciec - 60% zniżki za bezszkodowość, 15% zniżki za ubezpieczenie budynków w tym samym Towarzystwie Ubezp, Ja 25% zwyżki za wiek, jednorazowa opłata zniżka 10%, zniżka za miejscowość w której mieszkamy (wieś) 10%. Łącznie 372zł. Towarzystwo ub TUW. Tipo 1.4
A z przepisaniem to musi Ci mama przepisać "pół" samochodu i wydaje mi się że Twój tata musi się zrzec swojej połowy (ale nie jestem pewien), musisz zapłacić podatek od darowizny a potem lecieć do wydziału komunikacji po nowy dowód.
     assistance   Moneta

Hemi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-03-2007, 14:49   

Golf III 1.8 - OC bez żadnych zniżek, PTU.SA - 630 zł + 30 zł NNW.
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-03-2007, 15:20   

U mnie to wygląda w ten sposób:
Tempra jest zarejestrowana na tatę, mnie i siostrę (żeby jej też zniżki leciały :D ).
Tata jest głównym właścicielem, ja z siostrą współwłasność.
Także zniżki 60% za tatę i żadnych zwyżek :D . Nie wiem czy to przez to, że jako główny właściciel jest wpisany tata, czy po prostu w tej firmie inaczej liczą.
Samopomoc 394zł OC + 50zł NW za rok płacone jednorazowo.
Najlepiej iść do jakiejś ajencji ubezpieczeniowej, gdzie mają oferty różnych firm, bo tam mogą doradzić jakie ubezpieczenie w danej sytuacji, marce i pojemności jest najbardziej sensowne.

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Matizz 

Wysłany: 20-03-2007, 15:26   

akj3 napisał/a:
musisz zapłacić podatek od darowizny a potem lecieć do wydziału komunikacji po nowy dowód.

Od tego toku nie płaci się podatku od darowizny przy najbliższym pokrewieństwie, a w tym wypadku matka i syn czyli żadnego podatku od darowizn nie ma.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-03-2007, 18:38   

Unk, jeśli auto jest tylko na mamę to musi ona Ci sprzedać lub darować część własności pojazdu (nie koło, gaśnicę etc. ;) )
Nie musi być to darowizna bo jeśli wartość przedmiotu (w tym przypadku część pojazdu) jest niższa lub równa 1000zł to nie zapłacisz podatku od czynności cywilno prawnych.
Jeśli sporządzisz darowiznę to wykorzystasz "limit" jaki daje skarbówka, a mianowicie można ją sporządzić raz na pięć lat (bez opłaty podatku oczywiście) wiec jeśli w ciągu najbliższych pięciu lat, mama chciałaby Ci darować "coś" większej wartości podatek już zapłacisz.

Idziesz z taką umową do swojego WK i tam dopiszą Cię jako współwłaściciela w adnotacjach DR.
Później do ubezpieczyciela i zniżki lecąąąąąąąąąąą
;)

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 25-03-2007, 20:52   

dobra, na dniach (jutro, pojutrze) mam zamiar aktywować znizowanie :D
więc teraz proszę tylko krok po kroku o szczegóły (wiem, mniej więcej o co chodzi, ale tak 'za rączkę', dla pewności):
-załóżmy, że auto wycenione ostatnio było hmm 2000zł a nawet 5000; jeśli mama da mi 'połowę' jako darowzinę (na współwłasność) to muszę iść do skarbówki czy nie?
-żeby mama mi podarowała 'połowę' auta - ma tylko napisać ręcznie jakiś świstek o darowiznie? JAKI??? możeci mi wzór nastukać jakiś by tylko przepisać? by było OK?
-mając odpowiedni świstek od mamy przez nią napisany - muszę czy nie lecieć do skarbówki? nie było ostatnimi laty żadnej darowziny, wartość auta powiedzmy jak w założeniu; mogę z tym świstkiem od mamy lecieć sam prosto do wydz. komunikacji? czy muszę z mamą czy muszę może gdzieś wcześniej?
-lecąc do WK ile mnie może kosztować by mi dali tymczasowy dowód (dają chyba na miejscu ?!) a wyrobili nowy gdzie jestem dopisany?

to chyba wszytko, bo po w/w powinienem mieć chyba (?) dowodzik gdzie z mamą jestem wpisany i OC leciii...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

rewit 

Wysłany: 26-03-2007, 09:45   

w moim przypadku to ja musiałem darować teściowi 50% auta i trzeba spisać : UMOWA DAROWIZNY RZECZY dać ją do US gdzie bardzo ważny urzędni postawi bardzo ważną pieczątkę i jeśli dobrze pamiętam to do 1000 zł nie płaci się zadnego podatku :) ale głowy nie daję sobie uciąc za to

unknown 

Wysłany: 26-03-2007, 14:08   

dobra, do 1000zł powiedzmy się nie płaci, ale skąd określić wasrtość auta? z ostatniego OC? wtedy nie wiem, mogło być 2 lub 5 tys... przy takim pokrewieństwie jak to jest? jak określić wartość? po pieczątce z US rozumiem mogę lecieć do wydz komunikacji sam?

assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 26-03-2007, 17:12   

unknown napisał/a:
-załóżmy, że auto wycenione ostatnio było hmm 2000zł a nawet 5000; jeśli mama da mi 'połowę' jako darowzinę (na współwłasność) to muszę iść do skarbówki czy nie?

Musisz.

unknown napisał/a:
-żeby mama mi podarowała 'połowę' auta - ma tylko napisać ręcznie jakiś świstek o darowiznie? JAKI??? możeci mi wzór nastukać jakiś by tylko przepisać? by było OK?

http://prawo.hoga.pl/wzor...izna_rzeczy.asp
Tylko tam gdzie przedmiot umowy darowizny nie wpisujesz całego pojazdu tylko np. 1/2

unknown napisał/a:
-lecąc do WK ile mnie może kosztować by mi dali tymczasowy dowód (dają chyba na miejscu ?!) a wyrobili nowy gdzie jestem dopisany?

Nic Cię nie będzie to kosztować bo dopiszą Cię w starym DR w adnotacjach.

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 27-03-2007, 11:12   

ok, dzięki, sam zacząłem rano biegać przed robotą, o dziwo choć raz w miarę bezboleśnie w skarbówce obsłużyli; pani dała mi wzór umowy darowizny, powiedziała kiedy co się płaci i że podatku nie zapłacę, chyba, że ostatnie 5 lat darowizna przekroczyłaby 9600zeta;
muszę wypisać tą umowę i jutro może pozałatwiam skarbówkę i WK.
BTW: na dzień dzisiejszy wg tabel a nie stanu / kondycji auta skarbówka wycenia Temprę 1.6 z połowy 93r na 3200zeta...

gdzieś z kolei mi mówiono (chyba w robocie) że w WK dam z 7 dych za nowy dowód rej, a nie , że w adnotacjach wpiszą.. hmm... zobaczymy. Podatek w skarbówce to była najważniejsza sprawa chyba. Dobrze, że nie ma.

assistance   Moneta

Matizz 

Wysłany: 27-03-2007, 12:10   

Dowód dostaniesz napewno nowy taki 3 stronicowy,

na który trzeba czekać do 1 miesiąca, do tego momentu dostaniesz od reki tymczasowy.

Przynajmniej tak było u mnie.
O tym czy dowód już jest w twoim WK dowiesz sie z strony www.pojazd.pwpw.pl
Pozdro

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 27-03-2007, 12:22   

Odrazu dostanie właściwy dowód ponieważ ten sam WK i nigdzie nie muszą sprawdzać legalności auta
Pozdrawiam
     assistance

Matizz 

Wysłany: 27-03-2007, 12:37   

Cytat:
Odrazu dostanie właściwy dowód ponieważ ten sam WK i nigdzie nie muszą sprawdzać legalności auta
Pozdrawiam

Kolego ROMI72 , jesteś w błędzie, właściwy dowód jak piszesz produkuje Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych jest w nim szereg zabezpieczeń i tylko oni posiadają uprawnienia do ich wytwarzania, skończyły już się czasy kiedy to w wydzielę komunikacji drukowali gotowe dowody, teraz tylko ten tymczasowy.
Proponuje wejść tutaj http://www.pwpw.pl/Product?id=13&sid=43
Pozdro

ROMI72 

Wysłany: 27-03-2007, 13:41   

Matizz napisał/a:
Cytat:
Pozdrawiam

Kolego ROMI72 , jesteś w błędzie, właściwy dowód jak piszesz produkuje Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych jest w nim szereg zabezpieczeń i tylko oni posiadają uprawnienia do ich wytwarzania, skończyły już się czasy kiedy to w wydzielę komunikacji drukowali gotowe dowody, teraz tylko ten tymczasowy.
Proponuje wejść tutaj http://www.pwpw.pl/Product?id=13&sid=43
Pozdro

To dziwne bo jak kupilem auto z tego samego rejonu czyli podlegle temu samemu wydziałowi komunikacji to otrzymałem odrazu nowiutki orginalny dowod rejestracyjny, Ale jak kupilem auto w wojewodztwie pomorskim to zgadzam sie otrzymalem najpierw zastępczy.
Oczywiście dokumenty teraz drukuje PWPW ale wydziały nanoszą dane właściciela i inne dane u siebie a nie wysyłają do nich tak jak to robią z prawkami czy dowodami osobistymi
Pozdrawiam
     assistance

Matizz 

Wysłany: 27-03-2007, 14:01   

ROMI72 napisał/a:
Oczywiście dokumenty teraz drukuje PWPW ale wydziały nanoszą dane właściciela i inne dane u siebie

Niestety tu również się mylisz, całość wykonuje PWPW, drukują całe dowody wraz z danymi, a świadczy o tym ta oto informacja zawarta na ich stronie” Nowy dowód jest drukowany i centralnie personalizowany na terenie Wytwórni, co zapewnia maksymalny poziom bezpieczeństwa dokumentu. Pozwala na wyeliminowanie kradzieży blankietów z urzędu i ich fałszowanie.”

http://www.pwpw.pl/Product?id=13&sid=44

Ja przerejestrowywałem samochód, oraz przyczepkę po dziadku Dziadek mieszkał koło mnie czyli ten sam wydział komunikacji, nowe tablice już miałem, a i tak mimo to zarówno na auto jak i na przyczepkę dostałem nowy dowód (patrz post wyżej).

ROMI72 

Wysłany: 27-03-2007, 14:06   

Chyba wiem co mi gość drukował na dowodzie i mi go wydał Mam ci go zeskanować??. Zadzwoń sobie do wydziału komunikacji i sie dowiedz a później komuś wytykaj błędy

** Dodano: 27-03-2007, 15:10 **
I nie wiem o co ci chodzi ja tylko opisalem jak bylo w moim przypadku a Ty mi jakieś błedy wytykasz ?? Może to zależy od wydzialu komunikacji widocznie mój jest lepszy od Twojego
     assistance

Matizz 

Wysłany: 27-03-2007, 14:20   

Cytat:
Chyba wiem co mi gość drukował na dowodzie i mi go wydał Mam ci go zeskanować??. Zadzwoń sobie do wydziału komunikacji i sie dowiedz a później komuś wytykaj błędy

Jeszcze raz to zacytuje bo może jest to mało wyraźne:
”Wydawany od 1 października 2004 roku dowód rejestracyjny odpowiada wymogom niedawno znowelizowanej dyrektywy Rady UE 1999/37/WE z 29 kwietnia 1999 roku w sprawie dokumentów rejestracyjnych pojazdów.
Nowy dowód jest drukowany i centralnie personalizowany na terenie Wytwórni, co zapewnia maksymalny poziom bezpieczeństwa dokumentu. Pozwala na wyeliminowanie kradzieży blankietów z urzędu i ich fałszowanie.”

No i chyba nie trzeba tłumaczyć co znaczy "centralnie personalizowany na terenie Wytwórni", ale dla jasności napisze że oznacza to iż są tam nadrukowywane wszystkie dane pojazdu i właściciela, jakie musza znaleźć się w dowodzie.
Tak jest teraz i ja tak miałem.
To tyle w tym temacie.

SP. Radzę czytać ze zrozumieniem.

Pozdrawiam

** Dodano: 27-03-2007, 15:31 **
ROMI72 napisał/a:
* Dodano: 27-03-2007, 15:10 **
I nie wiem o co ci chodzi ja tylko opisalem jak bylo w moim przypadku a Ty mi jakieś błedy wytykasz ?? Może to zależy od wydzialu komunikacji widocznie mój jest lepszy od Twojego

Mi chodzi tylko i wyłącznie o fakty, a swoja wiedze w tej kwestii opieram nie tylko na własnych doświadczeniach, ale i na tym co piszą za stronie PWPW.
Być może rejestrowałeś swój samochód przed wejściem tych nowych dowodów i stąd drukowali Tobie na miejscu. Auto mojego ojca było rejestrowane w 2004r i dowód faktycznie drukował WK.
Pozdrawiam i zapewniam ze nie chciałem nikogo urazić, w tym przypadku Ciebie ROMI72

assistance   Moneta

gepard 

Wysłany: 27-03-2007, 14:47   

Ja również tak jak ROMI72 nie czekałem na nowy dowód.
Oddałem z rana stary razem z blachami i nowy był już po południu.
Auto rejestrowałem w styczniu ubiegłego roku.
Może to zależy od regionu, wydziału komunikacji?

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 27-03-2007, 15:07   

ROMI72 napisał/a:
Może to zależy od wydzialu komunikacji widocznie mój jest lepszy od Twojego

Taaaaaa jasne w jednym zamawiają w PWPW, a w drugim w Photoshopie Ci zrobią :P

gepard napisał/a:
a również tak jak ROMI72 nie czekałem na nowy dowód.
Oddałem z rana stary razem z blachami i nowy był już po południu.
Auto rejestrowałem w styczniu ubiegłego roku.

Albo pomyliłeś daty albo odbierając ten "dowód" byłeś nie w pełni władz umysłowych i nie zauważyłeś, że to nie jest DR, a PC.

Matizz, ma rację i nie wypisujcie bzdur, że dostaliście od razu DR, chyba, że było to ładnych parę lat temu :!:

assistance   Moneta

ROMI72 

Wysłany: 27-03-2007, 17:00   

Matizz napisał/a:
Cytat:

Jeszcze raz to zacytuje bo może jest to mało wyraźne:
”Wydawany od 1 października 2004 roku dowód rejestracyjny odpowiada wymogom niedawno znowelizowanej dyrektywy Rady UE 1999/37/WE z 29 kwietnia 1999 roku w sprawie dokumentów rejestracyjnych pojazdów.
Nowy dowód jest drukowany i centralnie personalizowany na terenie Wytwórni, co zapewnia maksymalny poziom bezpieczeństwa dokumentu. Pozwala na wyeliminowanie kradzieży blankietów z urzędu i ich fałszowanie.”

No i chyba nie trzeba tłumaczyć co znaczy "centralnie personalizowany na terenie Wytwórni", ale dla jasności napisze że oznacza to iż są tam nadrukowywane wszystkie dane pojazdu i właściciela, jakie musza znaleźć się w dowodzie.
Tak jest teraz i ja tak miałem.
To tyle w tym temacie.

SP. Radzę czytać ze zrozumieniem.

Pozdrawiam

** Dodano: 27-03-2007, 15:31 **
ROMI72 napisał/a:
* Dodano: 27-03-2007, 15:10 **

Mi chodzi tylko i wyłącznie o fakty, a swoja wiedze w tej kwestii opieram nie tylko na własnych doświadczeniach, ale i na tym co piszą za stronie PWPW.
Być może rejestrowałeś swój samochód przed wejściem tych nowych dowodów i stąd drukowali Tobie na miejscu. Auto mojego ojca było rejestrowane w 2004r i dowód faktycznie drukował WK.
Pozdrawiam i zapewniam ze nie chciałem nikogo urazić, w tym przypadku Ciebie ROMI72

Ja swoje auto rejestrowałem w marcu 2006 to chyba już działały te nowe przepisy :) :)
i normalnie zaniosłem stare blachy z dowodem i przy mnie gość brał i drukował dane na dowodzie i go foliował tymi znakami i wydal mi nóweczka dowód blachy i nalepka.
Więc nie wiem dlaczego u Ciebie inaczej jest może chcą zarobic bo wiadomo jest że za dowód zastępczy Ty płacisz :) :)
Pozdrawiam
     assistance

Matizz 

Wysłany: 27-03-2007, 17:35   

ROMI72, , a jaki ty masz dowód??
2 stronicowy czy 3stonicowy, bo może tu leży pies pogrzebany.
I jeszcze jedno co znalazłem w necie

"Co się zmienia w wydawaniu?

Od października - podobnie jak do końca września - dowodu nie dostaniesz od razu. Najpierw otrzymasz tzw. pozwolenie czasowe ważne przez miesiąc. Może mieć ono stary lub nowy wygląd. Te ostatnie wydawane są od 1 czerwca. Podstawowa różnica? Przede wszystkim nowe pozwolenia nie będą foliowane, co może nieco skrócić męczące kolejki przed okienkami."

"Jak to zadziała?

To na razie pytanie dnia. Jak szybko urzędnicy opanują nowe oprogramowanie? Jak sprawnie radzić sobie będzie Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych z drukowaniem dowodów dla całego kraju? Nie wszędzie nowe procedury ruszą jutro. Np. w Białymstoku system zaczął działać już ponad tydzień temu. Z jakim skutkiem? - Procedura jest czasochłonna, ale wszystko odbywa się płynnie, a komputery działają bez zarzutu - mówi Danuta Górnikiewicz, naczelnik Wydziału Komunikacji Urzędu Miejskiego w Białymstoku."

Być może do Ciebie niedoszła jeszcze ta kosmiczna technologia, stąd dostałeś dowód od ręki.

Cały artykuł na : http://auto.gazeta.pl/auto/1,48316,2312991.html

Pozdrawiam.

** Dodano: 27-03-2007, 18:40 **
I jeszcze cos tutaj : http://www.motoryzacja.ho...takty112004.pdf

ROMI72 

Wysłany: 27-03-2007, 19:30   

Mam trzy stronicowy tipo rejestrowałem w listopadzie 2006
Opla w marcu
     assistance

Odpowiedz do tematu