|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[ubezpieczenie] OC - składki - współwłasność? |
Autor |
Wiadomość |
Matizz
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 27-03-2007, 19:55
|
|
|
Hmm, w takim razie sytuacja ta mnie jeszcze bardzie utwierdza w przekonaniu że dziwny jest ten ..... kraj
Pozdro |
_________________ TIPO 1.4 i.e 1994r. przebieg 100tys (Podtlenek Butanu- LPG)
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-03-2007, 21:26
|
|
|
ROMI72 napisał/a: | i normalnie zaniosłem stare blachy z dowodem i przy mnie gość brał i drukował dane na dowodzie i go foliował tymi znakami i wydal mi nóweczka dowód blachy i nalepka. |
Przepraszam ale bzdury wygadujesz jakich dawno nie słyszałem.
Jeśli masz nowy DR i wyprodukował go ktoś inny niż PWPW to DR ten jest FAŁSZERSTWEM!!!!
Sorry ale nie wierzę Ci nawet w 1%
Bo to tak jakbyś mi powiedział, że poszedłeś do banku, a tam koleś wydrukował na laserówce dwieście złotych i Ci wręczył
Prawo jazdy przy wymianie zapewne też Ci zalaminowali na miejscu
Poczytaj może o systemie Pojazd i Kierowca i zasadach ich działania, a nie będziesz bzdur wypisywał |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 06:54
|
|
|
Kolego piszę tylko fakty a nie żadne bzdury może ta część kraju co wy mieszkacie jest zacofana a nie moja.
Na prawo jazdy czekałem miesiąc wymieniałem je w 1999......wcale mi nie musisz wierzyć nie zmuszam Cię do tego.
W prasie dużo rzeczy piszą które nie pokrywają sie z rzeczywistością przepisy swoją drogą a życie swoją drogą...
** Dodano: 28-03-2007, 07:57 **
Jasne w wydziale komunikacji mamy drukarnie dowodów taka mała rodzinna firma :):) |
_________________ Fiat TIPO 1.4 /GAZ/Castrol gtx3 - sprzedany
Renault 19 1.4 Castrol GTX3 - sprzedany
Fiat Marea Weekend 1,6 16V |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 10:12
|
|
|
Jezu ale się kłucicie. Dowody rejestracyjne te właściwe są drukowane w wytwurni papierów wartościowych czy jakoś tak tam są też laminowane i co tam jeszcze chcecie nawet hologramy tam walą. i na rejerkach i na dowodach. Potem to wszystko wysyłają do wydziału komunikacji w którym zgłosiłeś rejestracje auta i tyle. Jest tylko jedna sprawa to o czym pisze ROMI72 to jemu chodzi o dowód tymczasowy o tą jedną karteczke , bo nikt nigdy nei wyda Tobie właściwego dowodu rej. tak od razu. Dowód tymczasowy jest drukowany na miejscu bo mają blankiety na to i muszą miec. Mogą dać tobie albo próbne blachy (czerwone) i próbny dowód rej. albo dają odrazu blachy właściwe i drukują dane na dowodzie tymczasowym. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 28-03-2007, 10:54
|
|
|
Oki wyjaśniam całą sytuacje z moim opel kadett którego rejestrowałem w marcu 2006 rok
Kupilem go w lutym w Drawsku Pomorskim zapłaciłem w skarbówce podatek
udałem sie do Urzędu komunikacji w Gryficach przy ulicy Piłsudskiego zdjąłem tablice wypisałem wniosek o zarejestrowanie złożyłem wniosek zdałem tablice stary dowód kolesia gość wysłał mnie do kasy zapłaciłem wróciłem. Pytam się urzędnika czy dostane dowód zastępczy a on na to że nie. Następnie powprowadzał dane do kompa wydal mi właściwe już tablice białe nówkę dowód naklejkę podpisałem papiery i juz wszystko. Żadnego dowodu próbnego nie otrzymałem, tylko nowy dowód składający sie z trzech karteczek. Nadmienię że Drawsko Pomorskie nie podlega pod wydział komunikacji Gryfice. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 17:10
|
|
|
a ja dziś wsio na szybko załatwiłem; napisaliśmy w domu papier, w skarbówce tylko podbili pieczątkami i wzięli kopię umowy (papieru) + ksero dowodów osobistych mojego i mamy i ksero dow rejestracyj., potem w urzędzie odstałem swoje i co ciekawe (Polska, co urząd to inaczej) ani nie dali mi tymczasowego, ani nie drukowali w dowodzie na miejscu, ani nie słali prośby do wytwórni i stamtąd by szed nowy - moja opcja: pani po prostu ordynarnie wzięła markera cienkiego i dopisała moje dane w adnotacjach ręcznie (nawet da się odczytać nieco , powiedzmy) i podbiła pieczątką i że jest OK;
ciekawe ile teraz w PLNach zabulę za OC, się okaże... ale zniżki polecąąąą....... |
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 28-03-2007, 17:57
|
|
|
NNNNOOOOOO widocznie do Ciebie ta kosmiczna technologia wcale nie dotarła :):) ale ale :) |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 28-03-2007, 23:01
|
|
|
ROMI72 napisał/a: | Następnie powprowadzał dane do kompa wydal mi właściwe już tablice białe nówkę dowód |
ROMI72, specjalnie prowokujesz wypisując te GŁUPOTY!!!!!
Powtarzam Ci, że to nierealne.
To tak jakbym Ci napisał, że mój mechanik zamiast świecy zapłonowej wstawił mi gromnicę i auto chodzi jak marzenie, a Twój mechanik po prostu nie potrafi tego zrobić
Nie rozumiesz, że nie mogłeś dostać w swoim urzędzie dowodu bo oni, jak KAŻDY INNY URZĄD NIE POSIADAJĄ takich druków!!!!!!!!!!!!!!
Nie pisz głupot o procedurach bo nie można wydrukować czegoś czego się nie ma!!!!
Czy u Ciebie w gminie lub starostwie banknoty też produkują????? |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 29-03-2007, 19:31
|
|
|
toi ja się piszę, tak z jeden karton, różne seriee i niskie nominały
** Dodano: 29-03-2007, 20:32 **
jak się dobrze rozejdą to wezmę więcej |
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 29-03-2007, 19:53
|
|
|
Emf napisał/a: | ROMI72 napisał/a: | Następnie powprowadzał dane do kompa wydal mi właściwe już tablice białe nówkę dowód |
ROMI72, specjalnie prowokujesz wypisując te GŁUPOTY!!!!!
Powtarzam Ci, że to nierealne.
To tak jakbym Ci napisał, że mój mechanik zamiast świecy zapłonowej wstawił mi gromnicę i auto chodzi jak marzenie, a Twój mechanik po prostu nie potrafi tego zrobić
Nie rozumiesz, że nie mogłeś dostać w swoim urzędzie dowodu bo oni, jak KAŻDY INNY URZĄD NIE POSIADAJĄ takich druków!!!!!!!!!!!!!!
Nie pisz głupot o procedurach bo nie można wydrukować czegoś czego się nie ma!!!!
Czy u Ciebie w gminie lub starostwie banknoty też produkują????? |
Człowieku weź sie czep kogoś bliżeszego chyba wiem co dostałem. Dla mnie to Twoj mechanik może zamiast świecy wkręcić coś innego.........
Sam wypisujesz człowieku głupoty.....................
Może u Ciebie jest jaka sgmina specjalnej troski że trzeba za urzędnikow wszystko robić
** Dodano: 29-03-2007, 20:55 **
gepard napisał/a: | Ja również tak jak ROMI72 nie czekałem na nowy dowód.
Oddałem z rana stary razem z blachami i nowy był już po południu.
Auto rejestrowałem w styczniu ubiegłego roku.
Może to zależy od regionu, wydziału komunikacji? |
Gepard też głupoty wypisuje ??????? |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 29-03-2007, 23:56
|
|
|
ROMI72 napisał/a: | Może u Ciebie jest jaka sgmina specjalnej troski że trzeba za urzędnikow wszystko robić |
Ty naprawdę nie masz zielonego pojęcia o tym co piszesz.
Tu masz podstawę prawną jeśli nadal twierdzisz, że dostałeś dowód to ja juz z Tobą dyskutować nie zamierzam bo szybciej bym się dogadał z moim dwuletnim chrześniakiem.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY(1)
z dnia 27 września 2003 r.
w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach
INSTRUKCJA W SPRAWIE REJESTRACJI POJAZDÓW
§ 1. 1. Rejestrując pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2-10 oraz § 3, organ rejestrujący:
1) przyjmuje wniosek o rejestrację pojazdu z dołączonymi dokumentami określonymi w rozporządzeniu o rejestracji pojazdów, sprawdzając zgodność zawartych w nich danych dotyczących:
a) właściciela pojazdu,
b) pojazdu - cech identyfikacyjnych i danych technicznych;
2) przyjmuje tablice rejestracyjne, jeżeli pojazd był zarejestrowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
3) pobiera określone przepisami opłaty;;
4) dokonuje niezwłocznie czasowej rejestracji z urzędu zgodnie z zasadami określonymi w § 2 ust. 1 i 2;
5) wykonuje czynności związane z czasową rejestracją pojazdu z urzędu, o których mowa w § 2 ust. 4 rozporządzenia;
6) zamawia spersonalizowany dowód rejestracyjny; |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 30-03-2007, 06:47
|
|
|
Piszę tylko fakty a nie cytuje bzdetne rozporządzenia ministra infrastruktury.....Może jak taki dobry jestes w rozporządzeniach to poszukaj nowelizację tego rozporządzenia!! |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 30-03-2007, 10:28
|
|
|
ROMI72 napisał/a: | Może jak taki dobry jestes w rozporządzeniach to poszukaj nowelizację tego rozporządzenia!! |
Ten tekst jest po nowelizacji, czego zapewne nie zauważyłeś.
O ile mówi Ci coś słowo tekst jednolity. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 30-03-2007, 12:16
|
|
|
Ty masz człowieku pojecie o czym piszesz wklejasz jakieś rozporządzenia i nic więcej pofatyguj sie do urzędu i zasięgnij języka bo ja dzisiaj bylem ......Może ci podać numer telefonu do mojego to Ci wyjaśnią !!!!!! |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 30-03-2007, 12:37
|
|
|
>>>>>>>>>>>. wiecie co? tu jest Polska, więc mimo wszystko gdyby były różnice w urzędach to bym się nie zdziwił... wypisaliście możliwe scenariusze, inni też, ja napisałem jak było w moim wypadku, więc wiadomo, sprawa zamknięta;
a stańcie na chwilę i przeczytajcie temat od początku - jeszcze nie narobiliście OT z rodzaju 'niezdrowych' ale niedaleko, więc please dajcie spokój; wiadomo o co chodzi, bo się zaczniecie jeszcze przezbywać bardziej niepotrzebnie a nie ma o co, OK? po browarze na zgodę i koniec tematu...
chyba, że ktoś inny chce _opisać_ jak było w jego przypadku lub coś ciekawego innego dorzucić... |
|
|
Emf
|
Wysłany: 30-03-2007, 13:58
|
|
|
unknown, nie może być różnic bo to tak jakby Ci ktoś napisał, że w bankach jest rożnie i dostał banknoty wyprodukowane na kseropiarce w swoim banku bo oni mogą to robić.
Dowód dostał od ręki ale na prawo jazdy już czekał, przy czy zaznaczę, że procedura zamawiania obu dokumentów jest TAKA SAMA!!
Wystarczy pomyśleć trochę.
Temat ze swojej strony kończę bo rozmowa z człowiekiem, który wypisuje bzdury i nie chce się do tego przyznać nie ma sensu. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-03-2007, 14:08
|
|
|
Emf... daj spokój... kiedyś interesantka wmawiała mi, że jej koleżanka, która mieszka na innej dzielnicy dostała nowy dowód osobisty z kolorowym zdjęciem... nie przetłumaczyłem kobiecie, że to niemożliwe . |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 30-03-2007, 16:40
|
|
|
** Dodano: 30-03-2007, 17:43 **
Emf napisał/a: | unknown, nie może być różnic bo to tak jakby Ci ktoś napisał, że w bankach jest rożnie i dostał banknoty wyprodukowane na kseropiarce w swoim banku bo oni mogą to robić.
Dowód dostał od ręki ale na prawo jazdy już czekał, przy czy zaznaczę, że procedura zamawiania obu dokumentów jest TAKA SAMA!!
Wystarczy pomyśleć trochę.
Temat ze swojej strony kończę bo rozmowa z człowiekiem, który wypisuje bzdury i nie chce się do tego przyznać nie ma sensu. |
A do czego mam sie przyznać!!!! Mam Ci napisać że czekałem na nowy dowód rejestracyjny miesiąc jak na niego nie czekałem tylko dostałem odrazu, a że nie pije trunków wyskokowych więc bylem trzeźwiuteńki!!!!!!!!!
A po drugie jakbyś czytał dobrze to napisałem że opla rejestrowali w marcu 2006 a nie 2007
Porównania banki a urzędy bardzo na miejscu !!!!
Jakbyś nie zauważył to do prawka wrzucają zdjęcie. Prawko wymieniałem już dawno dawno nawet nie pamiętam kiedy.
Ale nie mam o czym z Tobą dyskutować.
Moderowany: | Panowie,proszę troszkę wyluzować. |
|
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 30-03-2007, 22:00
|
|
|
Hemi napisał/a: | Emf... daj spokój... kiedyś interesantka wmawiała mi, że jej koleżanka, która mieszka na innej dzielnicy dostała nowy dowód osobisty z kolorowym zdjęciem... nie przetłumaczyłem kobiecie, że to niemożliwe . |
Skąd to znam Hemi,
ROMI72 napisał/a: | Jakbyś nie zauważył to do prawka wrzucają zdjęcie. |
Niby co to zmienia skoro nie jest ono fizycznie, jak napisałeś "wrzucane" ale jest to zdjęcie na miejscu w WK skanowane
ROMI72 napisał/a: | Ale nie mam o czym z Tobą dyskutować. |
Wzajemnie.
Skończmy ten temat bo zapewne u Was też różowe słonie na wiosnę przylatują. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|