Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwszy mandat za szybkość 73km/h 200zł 6 punktów
Autor Wiadomość
sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-09-2005, 17:08   Pierwszy mandat za szybkość 73km/h 200zł 6 punktów

Jadę sobie spokojnie i tu nagle lizadło i stop.
Ale co tu, gość niedostępny i po małej negocjacji skończyło się jak wyżej 200zł 6 punktów.
Najlepsze to to ,że znak stał kompletnie zasłonięty krzakami (myślałem ,że mi się upietrze ale on oznajmił ,że nie jest od rombania drzew)Popsułem mu resztę dnia nieżle sie z nim kłucąc.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-09-2005, 17:39   

To i tak niezle ;)
Ja zaliczylem w swojej karierze (5 lat) juz 3 mandaty ;)
Jedno za parkowanie - juz nie mieli do czego sie przyczepic... bo stanalem na 2 min i juz sie przyczepili.
Dwa nastepne mandaty to za predkosc... raz o 20km/h za duzo, drugi raz o 10.

Ale akurat sie tak rozkladalo ze raz na rok taki mandat dostawalem to mialem zero pkt na koncie.
A teraz spokokj. Po 2 latach narazie sie ustrzeglem mandatów :P

sloneczna, powodzenia na przyszlosc ;)

eBarti 

Wysłany: 08-09-2005, 19:24   

Ja mam na swoim koncie jeden mandacik za predkosc, ale za to konkretny 500 PLN i 11 pkt :lol:
bylo to jakos 4 latka temu :P od tego czasu (odpukać) mam luz :D

...nie napisze ile jechałem przy jakim ograniczeniu bo sie nie ma czym chwalic :lol: :lol: :lol:

WLKP

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 08-09-2005, 19:29   

Ebarti to musiales strzelic dwa przewinienia bo jednorazowo mozna dostac max. 10pkt ;)

assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-09-2005, 19:39   

Heh mnie tez ustrzelili pod krakowem :/ droga szeroka pusto slonczeczny dzien no to jechalem a oni za wzniesieniem za krzakiem :/
Heh no i dyskusja na temat odleglosci domow od drogi kolesie byli torche nie ten tego moze wczorajsi :-) bo stwierdzili ze to sekunda jak ktos wleci z domu na ulice:/ do domow bylo chyba ze 100m ale ze nie lubie dyskutowac z policja to z nimi nie dyskutowalem :/ a ze sie spieszylem to poprosilem czy moglby szybciej ten mandat wypisac :/ no to mi jeszcze autko przetrzepali z gory na dol ehhh milo wspominam krakowska policje :D 200zl wtedy mi zainkasowali
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

eBarti 

Wysłany: 08-09-2005, 21:54   

Emf napisał/a:
Ebarti to musiales strzelic dwa przewinienia bo jednorazowo mozna dostac max. 10pkt ;)

Była tylko prędkość, jechałem na trasie, było pusto wiec nic innego nie mogło być, no chyba ze jednego gratis dostałem za to ze prawko miałem od niedawna :lol:
Pozatym chyba kiedys nie sumowali punktów tylko wybierali to przewinienie za które było najwiecej, a kwota to była wtedy maksymalna, ale i tak mi sie fuksło bo chciali zabrać praweczko :roll:

WLKP

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 09-09-2005, 08:13   

a wiecie o tym,że przepisy wyraźnie mowią,że policjant kontrolujący prędkość samochodów powinien być w widocznym dla kierujących miejscu? a nie tak jak to zazwyczaj bywa,na mostku za zakretem,za krzakami itp
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 09-09-2005, 08:27   

Mnie kiedyś też machnęli lizakiem.
Miejsce: 15 km od domu - trasa "poznańska"
Czas: 12 w nocy (powrót z pracy po ciężkim dniu)
Ograniczenie prędkości: 60km/h (teren zabudowany tzn mała wioska - jeszcze stare przepisy).

Na "suszarce" pokazało 64km/h (słownie: sześćdziesiąt cztery).
Chyba im się trochę nudziło bo zmarnowałem aż pół godziny na dyskusje.
Na szczęście mandatem się nie skończyło bo zabrakło im argumentów - ten o przebiegających przez drogę dzieciach (obok była szkoła) powalił mnie na łopatki (przypominam: 12 w nocy).

Chyba brakowało im na :piwko: ale i tak nic nie dostali!

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-09-2005, 11:51   

Ja mam prawko prawie 4 lata i mialem 4 spotkania z nasza kochana policja. Czyli srednio wychodzi jedno na rok.
Dwa razy bylo to spowodowane nadmierna predkoscia. Za kazdym razem udalo mi sie ich
przekonac do zlagodzenia kary :)
Raz za jazde bez pasow, tu z kolei udalo mi sie doprowadzic do calkowitego zniesienia
mandatu i poprzestania na upomnieniu.
Ma sie ten dar przekonywania :D
No i raz to byla zwykla kontrola, jakas akcja sprawdzania trzezwosci czy cos. Dmuchlnalem
w balonik i mnie puscili :)

Radke napisał/a:

Na "suszarce" pokazało 64km/h (słownie: sześćdziesiąt cztery).

Z tego co pamietam to najnizsza kara jest dopiero za przekroczenie predkosci o 6km
Tak wiec policjanci musieli sie niezbyt orientowac w przepisach.
Przeciez to 5km/h to moze byc rownie dobrze blad licznika samochodowego i ( juz w
mniejszym stopniu ale wciaz ) radaru.
     assistance

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-09-2005, 17:37   

Ja mam na końcie z 6 mandatów łącznie za jakieś 800zł przez 11 lat jazdy samochodem.

Naturalnie wszystkie za prędkośc i jeden za prędkość połączoną z wyprzedzaniem na zakazie.

W sumie nie jest źle a pierwsze mandaty płaciłem jeszcze starymi pieniędzmi
     Moneta

unknown 

Wysłany: 09-09-2005, 22:40   

...ja się może nie będę chwalił mandatami, za szybkość (odpukać) jeszcze nigdy, bo z antyr## się jeździ zazwyczaj i ostro hamuje przed kontrolą :-) /raz się głupio popatrzyli jak się spieszyem nieco a gdy już mieli suszarkę kierować... nie nabili wyniku wystarczającego by się czepić, nie zatrzymali tylko patrzyli za mną....);
za to czepialstwo dla przykładu to tak... np stanąć na kilka minut na szerokiej jednokierunkowej drodze z boku, gdzie znak zakazu parkowania by przez dresiarzy wykrzywiony i schowany nieco - za parkowanie dali, krawężniki głupie się czepili... za jeszcze jeden pierdó też......

Ale za to bardzo zaciekawiło :!: mnie to, co ktoś wyżej napisał - że wg przepisów kontrola powinna być w widocznym miejscu, nie za zakrętem, nie w krzakach itp...
Czy na serio? (w ten temat się w kodeksei nie zagłębiałem) Co mówią przepisy?
Czy może to być jakiś przydatny argument gdy kontrola o pierdół się czepi (np przekroczenie o 10km/h) a suszarkowcy byli schowani w np studzience kanałowej za ostrym zakrętem?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

sloneczna 

Wysłany: 10-09-2005, 18:32   

unknown napisał/a:
bo z antyr## się jeździ zazwyczaj i ostro hamuje przed kontrolą

Tak apropo to muszę zainwestować w takie coś .
Może ktoś coś doradzi, co jest dobre?
Nie dlatego żeby czuć sie bezkarnie tylko ,aby nikt czy też byle popierdółka w krzakach nie dała mi popalić.Z reguły poruszam się stosownie do warónków od 50do 200.Na terenach zabudowanych raczej ostrożnie.
     assistance   Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 10-09-2005, 21:10   

Ja zainwestowałem w CB i procentuje.

Pele_Tipo 

Wysłany: 11-09-2005, 10:52   

no to chlopaki powiedzcie cos wiecej o tych antyradarach i CB

ja mialem m.in. taki prawie identyczny mandat 78kmh na 50tce... 200zl i 4pkt
a 3 kmh wiecej i bym mial 350, tak mowil, a jak bede sie klocil to oni juz znajda cos w autku i strace dowod

a wczesniej mialem np. 110 na 50tce i ugadalem do 100zl, tyle ze u siebie a tamto bylo poza miastem, to jak zobaczyli ze z warszawy to w ogole rozmowy nie bylo

unknown 

Wysłany: 11-09-2005, 20:55   

o detektorach radarów (tak się fachowo mówi częściej i np w google pod takimi słowami kluczowymi szukacie) było i tu na forum...
oczywiście nie zalecam by potem szaleć na drogach, jedynie by np gdy ktoś na 50ce jedzie 60 a za zakrętem 'zbierają na chleb', nie mieć przykrości o pierdoły...
nie myślcie też, że to złoty środek, trza się z tym obyć, bo np BTSy (stacje od komórek) czy drzwi automatyczne np w marketach, stacjach benz. działają na bliskich suszarom itp zakresach, więc zakłócenia/fałszywe alarmy (choć często do odróżnienia od prawdziwych) się zdarzają... ponadto - sprzęty na drogach różne, wypada jak już szukać sprzętu na wszelkie wymagane zakresy, poczytajcie i dobierzcie wg potrzeb z allegro czy sklepów online czy od prywatnych ludzi bądź sklepików...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Hemi 

Wysłany: 25-09-2005, 20:43   

Panowie niech mnie ktoś oświeci. Ile czasu ma policja na przysłanie wezwania na komendę od momentu pstryknięcia fotki?
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 25-09-2005, 20:49   

Z tego co się orentuję - 14 dni.

Emf 

Wysłany: 25-09-2005, 20:54   

Hemi oni maja dosc czasu aby Cie "namierzyc" i z tego co wiem nie maja okreslonego jakiegos sztywnego terminu.
Znajomy dostal fote po 1,5 m-ca z odleglosci odddalonej o 300km/h
Chyba "niegrzeczny" byles ;)
U nas miasto kupilo fotoradar kilka m-cy temu i teraz terroryzuja biednych mieszkancow za pomoca SM i pstrykajacej puszki :(

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 25-09-2005, 21:18   

nie dajcie się puszce :lol: ... w necie widziałem dawno kiedyś takie piękne zdjęcia fotopuszek poprawionych przez ludność, m.in. jedna przechodziła test ogniotrwałości :lol: , na innej, nieznacznie odchylonej od pionu :lol: do ziemi wisiał policjant na sznurku, inne puszki jeszcze w wymyślniejsze sposoby ludzie traktowali wyrażając swoje opinie o tych foto-shitach... co ciekawe gdzeniegdzie skutkowało, nie kupowali tak od razu (brak $$$ ) lub wcale kolejnych fotek w miejsce .... poprawianych przez ludność 8)
oczywiście to chyba własność (fotoradary) KWP czy KMP, nie wolno tego psuć czy demolować :P czy np zasłaniać, zamalowywać sprayem co jakiś czas itp, ale w niektórych częściach kraju na ile się da niegrzeczni tak czasem robią [-X :roll: hmmm...

assistance   Moneta

Hemi 

Wysłany: 25-09-2005, 21:20   

mnie przysłali po prawie 4 miesiącach (bez 1 tygodnia) #-o
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
     Moneta

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-09-2005, 21:23   

ego napisał/a:
a wiecie o tym,że przepisy wyraźnie mowią,że policjant kontrolujący prędkość samochodów powinien być w widocznym dla kierujących miejscu? a nie tak jak to zazwyczaj bywa,na mostku za zakretem,za krzakami itp

Ego oni sa w widocznym miejscu bo widac ich jak wyjedziesz zza zakretu. Moze nie byc ich widac z 1 km. Ich widocznosc ma polegac na tym ze nie maja sie chowac po krzakach czy tez nie maja stac za murem a byc widoczni z dostatecznej odleglosci. Dostateczna odleglosc? To taka z ktorej jestes w stanie wyhamowac na ich wezwanie.Jak jest ograniczenie do 40km/h to moga byc widoczni z 10 metrow...

[ Dodano: 25-09-2005, 21:27 ]
Hemi napisał/a:
Panowie niech mnie ktoś oświeci. Ile czasu ma policja na przysłanie wezwania na komendę od momentu pstryknięcia fotki?

nie 14 dni a 30 dni.

Art. 97.
§1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:
1) schwytano sprawce wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu
- w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2.
     assistance

Emf 

Wysłany: 25-09-2005, 21:29   

Hemi ile Ci "naliczyli"?????

Unknown naszego nie ruszyc bo go Straz Miejska obsluguje i jezdza z nim jak z psem na spacer ;)

assistance   Moneta

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-09-2005, 21:31   

co do punktow to za predkosc jest max 10 pkt. za przekroczenie predkosci o ponad 50km/h
     assistance

Hemi 

Wysłany: 25-09-2005, 21:35   

jeszcze nie wiem... mam się dopiero "stawić". To był fotoradar "wolnostojący" - na pasie zieleni.
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
     Moneta

Emf 

Wysłany: 25-09-2005, 21:44   

Robertinio przedstawil dosc optymistyczna wersje ale rzeczywistosc jest bardziej "okrutna".
Cytuje:
"Jeżeli w ciągu 30 dni przyjąłbyś mandat i go potem nie płacił, to SM, a w zasadzie miasto lub gmina, jako wierzyciel kieruje sprawę do egzekucji, czyli do komornika. Ale jeżeli mandatu nie dostaleś, to nie zostaleś ukarany, czyli nie można ściągać kary, której nie nałożono. A prawo stanowi, że w grzywnę w postępowaniu mandatowym może nalożyć organ do tego uprawniony (m.in. policja i SM) w ciągu 30 dni, jeżeli wykroczenie zostało zarejestrowane urządzeniem.

Po upływie tego terminu nie mogą już ukarać, za to może to zrobić Sąd Grodzki (przez rok, jeżeli nie wszczęto postępowania, przez dwa, jeżeli je wszczęto). Chodzi o to, żeby ludziom się nie upiekało, jezeli się "zabunkrują" na 30 dni."

Niestety :(

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu